Bio
Naam:
Marit van Beijnum
Geboortedatum:
26-01-2001
Geboorteplaats:
Bennekom
Team:
Sprintteam Oost (langebaan) en RTC Midden (inlineskaten)
Opmerkelijk:
In oktober 2018 reed Van Beijnum, samen met Merijn Scheperkamp, op de Jeugd Olympische Zomerspelen in Buenos Aires. Voor het eerst stond inlineskaten op het programma.
Instagram:
@marit_vanbeijnum_

Dilemma's
100 meter of 500 meter

"De 100 meter is toch mijn specialiteit met skeeleren. Je strijdt tegen de anderen, maar niet fysiek. Er komt geen duwen of trekken bij kijken zoals wel gebeurt op een 500 meter. Voor mijn gevoel is de 100 meter wat dat betreft ook wat makkelijker. Het is heel spannend omdat je echt moet winnen en het is heel explosief, dat vind ik er ook mooi aan."

Schaatsen of skeeleren
"Dit wordt mij vaak gevraagd, haha. Ik kan hier echt geen keuze tussen maken, want ik vind allebei erg leuk. Veel mensen denken dat ik skeeleren leuker vind, maar het is beiden heel anders qua wedstrijdsport. Met inlineskaten gaat het meer om de strijd voor een plekje en om tactiek en bij langebaanschaatsen is het tegen jezelf en de klok. Ik moet elke winter wennen aan het schaatsen en aan het einde kijk ik weer uit naar het inlineseizoen. De afwisseling is hartstikke leuk, maar die dubbele seizoenen zijn wel pittig."

Auto of fiets
"Met mooi weer pak ik de fiets, maar ik hou niet van de kou, regen en wind dus vooral in de winter ga ik vaak met mijn eigen auto op pad. Ook voor kleine stukjes naar bijvoorbeeld mijn stage. Daar voel ik me dan wel slecht over, maar die auto staat er ook niet voor niets. Ik vind het fijn om lekker warm met de auto te kunnen."

Praten of luisteren
"Sowieso luisteren, daar ben ik goed in. Ik ben niet zo'n prater in een groep en treed niet gauw op de voorgrond. Als ik mij ergens goed voel, ben ik wel gezelliger en minder stil. Mijn vriendinnen en vooral mijn zusje kloppen vaak bij mij aan om over allerlei dingen te praten."

Lagos of Geisingen
"Geisingen. Die baan is zo tof. Het is een heel snelle en fijne baan. De stad is verder saai, maar omdat er zo'n mooie skeelerbaan ligt, heeft het ook wel weer wat. Vorig seizoen ben ik voor het eerst op trainingskamp geweest in Lagos, dat wordt vrijwel elk jaar gehouden in maart. Dit voorjaar zouden we ergens anders naartoe gaan, maar nu ging het hele trainingskamp natuurlijk niet door vanwege het coronavirus."

Trainen of wedstrijden
"Ik vind trainen wel leuk voor de ontspanning, maar ik kan eigenlijk niet trainen zonder wedstrijden. Dat vind ik lastig. De wedstrijden zijn het doel en ik vind het fijn om te zien wat jouw niveau is. Het is toch wel een moeilijke keuze… Ik zou een training namelijk ook niet snel overslaan, dat voelt niet goed. Ik ben geen duursporter, maar ik wil ook geen luie sprinter genoemd worden, haha. Ik ben een sprinter die er wel gewoon voor wil trainen."

Linksom of rechtsom
"Linksom is de normale kant op toch? Ja, dan kies ik daarvoor. Tot vorig jaar kon ik geen pootje over rechtsom op de inlineskates. Dat heb ik nu geleerd, want ik vond het belangrijk om dat te kunnen. Er zijn een aantal wegparcours met een klein stukje rechtsom of een chicane erin. Uiteindelijk moet je het gewoon proberen en komt het vanzelf. Op de ijsbaan heb ik nog nooit andersom geschaatst. Ik kan het me ook niet voorstellen, dat lijkt me heel gek!"

Opgeruimd of gezellige bende
"Gezellig bende. Ik ben echt een rommelkont. Alleen als ik veel tijd over heb, kan ik mijn kamer wel netjes hebben. Een keer per week zorg ik ervoor dat alle kleren enzo weer opgeruimd zijn, maar meestal is het dezelfde dag weer een bende. Dat is een beetje mijn probleem. Maar ik heb ook van huis uit meegekregen dat niet alles strak hoeft te zijn. Ook een hotelkamer wordt bij mij een rommeltje. Tijdens de WK en EK Inlineskaten in 2018 zat ik met Elsemieke (van Maaren, red.) op een kamer en op een gegeven moment ging zij mijn spullen maar opruimen, omdat ze tijd over had. Dat was wel erg, haha."

Dit bericht bekijken op Instagram

weekendje supporteren ✔️🤯

Een bericht gedeeld door marit 🌙 (@marit_vanbeijnum_) op

Film of serie
"Serie. Ik val áltijd in slaap tijdens een film, ik weet niet hoe dat kan. Ik heb gewoon niet zoveel met films. Een aflevering van een serie duurt meestal niet zo lang en de volgende kun je ook een dag later kijken. Op zich kijk ik niet veel series, maar als ik er eentje heb gevonden die leuk is, kan ik die wel snel achter elkaar kijken. Deze week heb ik Élite afgekeken, een Spaanse serie. How to get away with murder vond ik ook een ontzettend goede serie, dat is een aanrader. Maar als tijdverdrijf kijk ik bijvoorbeeld naar Gilmore Girls."

In bloedvorm langs de baan of in slechte vorm erop
"Ik heb voor mijn gevoel een paar keer in slechte vorm op de baan gestaan en dat is niet fijn. Je gaat eigenlijk altijd voor de goede vorm, maar aan de andere kant wil je ook graag meedoen… Ik heb toch liever de goede vorm naast de baan, want dan komt er vast weer een moment dat ik wel kan rijden."

Bocht of rechte stuk
"Ik ben iets beter op de rechte stukken dan in de bochten. Op de 100 meter heb je natuurlijk ook alleen maar een recht stuk, haha en daarop heb ik het meeste gepresteerd. Vorig seizoen moest ik erg aan mijn bochten werken en daarvoor heb ik ook geshorttrackt in de winter. Dat heeft erg geholpen. Tussen schaatsen en skeeleren zit wat betreft rechte stukken en bochten ook een groot verschil. Niet alleen vanwege de grootte van de baan, maar ook technisch gezien en qua gevoel."

Lang opblijven of vroeg naar bed
"Vroeg naar bed. Tijdens trainingskampen of zoiets ga ik vaak eerder slapen dan de rest. Ik ben niet per se een ochtendmens, maar ik heb gewoon meer slaap nodig. Meestal ben ik de eerste die naar bed gaat en val ik ook snel in slaap."

WK Inlineskaten of Jeugd Olympische Spelen
"Ik kies voor de Jeugd Olympische Spelen. In Buenos Aires (waar de YOG in 2018 werden gehouden, red.) heb ik mogen zien hoe het er op de 'echte' Olympische Spelen uitziet. Dat is tot nu toe mijn allermooiste ervaring geweest!"

Dit bericht bekijken op Instagram

Like this place! ☀️ #youtholympics

Een bericht gedeeld door marit 🌙 (@marit_vanbeijnum_) op

Altijd regen tijdens het fietsen of elke keer een lekke band
"Ik kan niet goed banden wisselen, dus dan wordt het altijd regen. Ik vind regen tijdens het fietsen echt verschrikkelijk, maar daar kun je tenminste nog op kleden en gewoon een training afwerken. Wind is ook niet zo fijn, maar regen vind ik nog net iets erger."

Piste of weg
"Ik vind de piste leuker, maar ik ben beter op de weg. Wat maakt de piste leuker? De bochten en de snelheid die je kunt maken. Mijn favoriete piste is Geisingen. Voor de keuze tussen een coating of asfalt geldt hetzelfde: ik vind bijvoorbeeld Vesmaco leuker, maar ben beter op asfalt. Met een goede coating heb je meer grip en kan je als het goed is ook harder dan op asfalt."

Zelf koken of uit eten
"Ik kan absoluut niet goed koken, maar ik vind zelfgemaakt eten wel lekkerder. Dus ik moet het maar eens gaan leren. Uit eten gaan is meer iets voor speciale gelegenheden. Ik ben geen moeilijke eter en lust veel verschillende gerechten. Pasta carbonara of een andere 'niet-standaard' pasta vind ik heerlijk."

Hond of kat
"Een hond is een trouw beest en met een kat kun je lekker knuffelen. Moeilijk, maar ik kies toch voor de kat. Wij hebben thuis een hond en een kat. De hond is meestal buiten, want we wonen op een boerderij dus hij heeft alle ruimte en kan zichzelf 'uitlaten' als dat moet. De kat zit voornamelijk binnen dus die zie ik vaker en daar ga ik het meeste mee om."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!