Dione Voskamp, wereldkampioene op de teamsprint van 2022, is heel enthousiast over haar bezoek aan de Olympische Spelen. “Het is supergaaf om hier te zijn. Het is een geweldige combinatie om zowel Parijs als de Spelen te ervaren. Ik heb de stad kunnen verkennen en daarnaast ook het Nederlandse gevoel in het TeamNL Huis kunnen proeven. Dat is echt heerlijk.”

De Olympische Spelen wekt duidelijk het verlangen in Voskamp om zelf deel te nemen. “Als ik al die olympische ringen en de sfeer hier zie, begint het echt te kriebelen. Het is grappig, want wanneer ik atleten zie, denk ik: ik wil over twee jaar ook aan die kant staan. Het is leuk om nu alvast deze kant te ervaren.” Op de vraag welke atleet haar tijdens deze Spelen het meest inspireert, antwoordt ze: “Ik vind de atletiek het gaafst; Femke Bol lijkt me fantastisch om live te zien.”

Dione vertelt ook over de hernieuwde samenwerking met Jutta Leerdam, een teamgenote met wie ze eerder heeft getraind bij schaatsteam Worldstream. “We kennen elkaar goed en ik denk dat het voor ons allemaal een win-winsituatie is. We hebben een team waarin je jezelf kunt zijn, je eigen weg kunt gaan en toch samen kunt trainen.”

Voor Henk Angenent, de winnaar van de Elfstedentocht van 1997, brengen de Olympische Spelen gemengde gevoelens naar boven. “Ik heb de Spelen net niet gehaald en dat doet wel een beetje pijn", geeft hij toe. “Aan de andere kant, ik was ook al op leeftijd toen ik het probeerde. Achteraf gezien had ik het wellicht eerder moeten proberen, maar dan had ik mogelijk de Elfstedentocht niet gewonnen.”

Hoewel de olympische droom hem ontglipte, heeft Henk geen spijt van zijn gemaakte keuzes. “Mijn carrière is heel mooi geweest. Het missen van de Spelen is een klein smetje, maar ik lig er niet wakker van.” De olympische sfeer in Parijs brengt voor Angenent veel herinneringen terug. “Je merkt dat je bepaalde dingen voelt bij sporters. Als je op de tribune zit, vind ik het spannender dan toen ik zelf aan het schaatsen was.”

Naast zijn schaatscarrière heeft Henk ook een passie voor paardensport, een sport die hij deelt met zijn vrouw. “We hebben thuis zeventig paarden staan, waaronder een aantal sportpaarden. Ons grote doel is om een paard naar de Spelen te krijgen. Dit jaar zaten we er heel dichtbij, maar helaas net niet.”

Op de vraag welke olympiër hem momenteel het meest inspireert, is Angenent duidelijk: “Mathieu van der Poel. Wat hij het afgelopen jaar heeft gedaan, vind ik heel knap. Hij doet het gewoon op zijn eigen manier.” Voor de Elfstedentochtwinnaar was het bezoek aan het TeamNL Huis een nostalgische ervaring. “Sport is altijd een grote passie van mij geweest en een belangrijk onderdeel van mijn leven. Het is heel leuk om hier weer even te zijn en oude collega’s te ontmoeten.”