Wetenschapper Jasper ontdekt een nieuwe techniek die sporters door middel van hersenstimulatie door de pijnbarrière heen kan laten gaan. Hij noemt het 'neuromassage', maar mentale training, bewustzijnsoptimalisatie, of gewoon hersendoping zijn ook termen die vallen. Er komt in ieder geval geen pil of naald aan te pas om de resultaten flink te verbeteren. 

Het idee van hersenstimulatie om de prestaties te verbeteren is verre van nieuw. Toevallig berichtte ook de Volkskrant afgelopen week over een wetenschappelijk onderzoek dat magnetische stimulatie van het brein het geheugen zou kunnen verbeteren. De resultaten op het gebied van sportieve prestaties zijn marginaal, maar kunnen toch net een verschil maken. Een fractie van een seconde sneller weg bij de start kan aan de streep het verschil zijn tussen goud en een vierde plaats.

In ‘Door en Door’ neemt Heijnen een voorschot op wat er in de toekomst met deze techniek wellicht mogelijk gaat zijn. Topschaatsster Suzanne is in haar wanhoop om haar schaatscarrière te redden in ieder geval erg gevoelig voor de aanlokkingen van de nieuwe techniek. Jarenlang hikt ze tegen de top aan, nog nooit heeft ze zich op de belangrijkste momenten kunnen onderscheiden. Ze zit vast in de sleur van het eindeloos rondjes rijden, elke keer dezelfde warming-up, dezelfde rituelen voor de wedstrijd.

Floris, een gestopte subtopper die nog wel met dezelfde trainingsgroep mee schaatst, is de positieve tegenhanger van de uitgebluste Suzanne. Hij kent geen druk meer en kan volop genieten van de sport. Hij zoekt het avontuur op en raakt in vervoering door een bijzondere plek. Net als de andere twee zoekt hij geluk en succes, maar kiest voor een ander pad dan de rest. 

De vraag die Heijnen indirect aan de lezer voorlegt is wie van de drie de beste route aflegt naar zijn of haar doel. Hoe ver kun je gaan om je dromen na te jagen en waar ligt de grens? Vooral dat ethische vraagstuk zet de lezer én de hoofdpersonen van het verhaal aan het denken. De strijd tussen nieuwsgierigheid naar het onbekende en de honger naar succes kent winnaars en verliezers. Maar wie wie is, daar valt over te twisten. ‘Door en Door’ speelt op die manier een mentaal spelletje met de lezer. Nog geen honderd pagina’s, maar wel heel lang leesplezier.

Meer informatie is te vinden op de website van Guus Heijnen.