Het incident deed zich in de laatste ronde voor. Simon Schouten waaierde vlak voor de laatste bocht van kop af, waardoor Arjan Stroetinga met Gary Hekman in zijn kielzog als eerste de laatste bocht inging. Schouten voegde zich vervolgens terug in het treintje, waarbij hij met Hekman in aanraking kwam. Ook Chris Huizinga ging achter het tweetal onderuit. Op hetzelfde moment ging Stroetinga over z'n punten, maar bleef wel ternauwernood staan en pakte nog het brons achter Victor Ramler. 

Direct na de valpartij zochten de boze marathonschaatsers elkaar op en kregen het aan de stok. "Ik wilde voor de sprint gaan, want op het laatste rechte stuk is er geen ruimte meer om te blokken. Maar voor de laatste bocht stuurde Simon naar buiten en liet hij Arjan binnendoor komen. Hij stuurde daarna net zo lang weer terug tot hij tegen me aan kwam", begint Hekman.  

Kopstoot
"Hij heeft vaker zulke streken en staat er een beetje om bekend in het peloton. Ze zijn blijkbaar wel bang voor me, dat is dan weer een goed teken. Maar h
oe komt zoiets in je op? Dat speelt nu in mijn hoofd. Je hebt zoveel adrenaline en je schrikt je te pletter. We zijn allemaal mannetjes wat dat betreft. Het is moeilijk om in een vol Thialf in te houden om niet een tik uit te delen."

Volgens Schouten was het Hekman zelf die voor de schuiver zorgde. "Het plan was om te gaan sprinten op 400 meter en dat deed ik", begint Schouten. "Arjan reed aan de binnenkant en ik pakte de tweede lijn. Maar ik ga ook niet meer meters maken dan nodig is. Moet ik dan buitenbochten gaan rijden?", vraagt hij zich hardop af.

"In mijn ogen maakte Arjan een misser, Gary maait zichzelf onderuit en neemt mij mee", zegt Schouten terwijl hij de beelden terugkijkt op een telefoon. "Vervolgens gooit Gary z'n bril naar mij en geeft een kopstoot. En ik kreeg serieuze bedreigingen naar m'n hoofd." Of het nog wel goed kan komen tussen beide heren na kopje koffie? "Wat mij betreft wel", aldus Schouten.

Achterbaks
Waar twee honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen. Dat ging in dit geval op voor Douwe de Vries. De 36-jarige rijder van van Team Jumbo-Visma trok in eerste instantie de sprint aan voor zijn jonge ploeggenoot Chris Huizinga, maar ook Huizinga raakte dus betrokken bij de valpartij. De Vries, die naar eigen zeggen geen goede sprintbenen meer had na zijn tien kilometer eerder op de dag, had nog snelheid over en passeerde Stroetinga in de laatste meters. "Het is natuurlijk vervelend voor hen, maar ik ben hier heel blij mee", sprak De Vries trots.

De Vries was echter niet te spreken over de fratsen die volgens hem uit het kamp van Team Royal A-ware kwamen. "Ik vind het echt niet kunnen wat Simon doet. Ik weet niet of hij dat in opdracht van de ploeg doet, maar dit hoort niet op het ijs thuis. Ik wist van tevoren al dat dit ging gebeuren, want zo gaat het namelijk altijd. Ze zijn bang dat Gary er met de winst vandoor gaat en dan proberen ze op een slinkse en achterbakse manier hem eruit te rijden. Ik vind dat heel laag."

Foto: Sander Chamid

Zesde titel voor Schouten
Bij de dames bewees Irene Schouten nog maar eens een klasse apart te zijn op de mass start. Ze pakte in Heerenveen haar zesde Nederlandse titel. De nummer drie van de Winterspelen in februari in Zuid-Korea sloeg pas in de zestiende en laatste ronde toe. Met een machtige versnelling sprintte ze op het laatste rechte stuk naar de eindzege. Haar ploeggenoten Marijke Groenewoud (tweede) en Elisa Dul (derde) eindigden eveneens op het podium.

De Nederlandse kampioenen op de massastart zijn niet automatisch geplaatst voor de WK Afstanden in februari in Inzell. In principe wijst de nieuwe bondscoach Jan Coopmans de twee deelnemers aan, zowel bij de mannen als de vrouwen. Ook zal hij de schaatsers selecteren voor de ploegachtervolging en de teamsprint, het onderdeel dat in Inzell voor de eerste keer op het WK-programma staat.