Sinds het seizoen 2016/2017 stond de tweede omloop van de 500 meter niet meer op het programma van de nationale afstandskampioenschappen. De KNSB volgde daarmee de internationale schaatsunie (ISU), die een reglementswijziging doorvoerde voor de EK en WK Afstanden. Ook op de Olympische Spelen van 2018 werd de 500 meter één keer verreden. De discussie over een terugkeer van de tweede omloop speelt al sinds die werd geschrapt.

Uit een recente peiling, op initiatief van de atletenvereniging van de KNSB, bleek dat de sprinters vrijwel unaniem voorstander zijn van een tweede 500 meter. "De coaches en rijders hebben bij het sectiebestuur en bij mij aangegeven dat ze graag een dubbele 500 meter wilden", zegt disciplinemanager Freek van der Wart. "Om sporttechnische redenen is het goed dat Nederlandse schaatsers vaker op topniveau een 500 meter rijden, om zodoende boven zichzelf uit te stijgen en deze ervaring meenemen in het internationale circuit of verdere carrière."

Het is nog niet duidelijk wat de tweede omloop betekent voor de selectieprocedures voor internationale toernooien. Er zijn verschillende opties mogelijk: plaatsing via het klassement, via de snelste tijden of door één omloop aan te wijzen. "De wijziging in het nationale wedstrijdreglement was de eerste stap en nu kan de volgende beslissing worden genomen", legt Van der Wart uit. "Het staat in de planning om ook op het World Cup kwalificatietoernooi twee keer de 500 meter te rijden. De selectiecommissie langebaan gaat zich nu buigen over de selectie richting de internationale wedstrijden."

Bij die internationale wedstrijden blijft de 500 meter met één omloop de norm. "Deze reglementswijziging van de KNSB is op nationaal niveau gericht en op wat Nederlandse sprinters nodig hebben om zich te ontwikkelen", zegt Van der Wart.