“Het skeelerhart vindt het veel te mooi om het te laten, joh. Het enige dat ik een volgende keer misschien doe, is handschoentjes aantrekken. Want mijn handen liggen helemaal open. Ach, al die schaafwonden zijn goed verzorgd, daar heb ik niet veel last van. Voor die duim heb ik wel pijnstillers nodig gehad”, vertelt Haasjes, een van de Nederlandse rijders die niet ongeschonden uit de afvalkoers op de Vlaamse piste tevoorschijn kwam. Ondanks de kwetsuur vervolgde Haasjes het toernooi. En daar is-ie, achteraf bekeken, wel blij om.

“Wat als ik niet meer zou zijn gestart? Best kans dat ik dan meer zou gaan nadenken over de dingen die de volgende keer kunnen gebeuren. Als skeeleraar weet je dat het verkeerd kan gaan. In de puntenkoers die woensdag reed, was ik de eerste ronden bang om te vallen. Door een eventuele crash zou ik veel verder van huis zijn geweest. Elke keer wanneer we met het peloton de bocht door vlogen waar ik onderuit was gegaan, voelde ik wat angst. Dat verdween snel. Tijdens een puntenkoers verandert het peloton heel vlug in een lang lint, dan is het niet eng meer.

Ronald (r) en de achter hem rijdende Christian Haasjes bepalen het tempo tijdens de marathon.
Ronald (r) en de achter hem rijdende Christian Haasjes bepalen het tempo tijdens de marathon op het EK in Oostende. | Foto: Hanneke Mennens

“In de marathon (donderdag, red.) was het ook zo nu en dan even slikken. Weet je, er ontwikkelt zich een angst, niet zozeer voor mezelf, maar meer vanwege die duim. Het is allemaal prima verlopen. Het is nu een kwestie van hoe rap de chirurg me van die gebroken duim kan helpen. Ik hoop dat hij een makkelijk spalkje kan maken waarmee ik goed kan trainen. Een mooie bijkomstigheid is dat ik toch al na het EK een korte rustperiode had gepland. Bang dat de blessure mijn voorbereiding op de winter verstoort, ben ik niet. Als er dadelijk een spalk omheen zit, kan ik normaal fietsen. Het is een iets groter risico, maar je kunt thuis ook van de trap vallen en wat breken. Ik ben jong en fit, het lichaam herstelt daardoor sneller en eenvoudiger.”

Hoe de situatie precies is met Jordy van Workum – die naar verluidt een pols brak in de afvalrace van Oostende – wordt volgens Reggeborghs coach Roy Boeve dinsdag duidelijk. Dan zou hij zich melden in het ziekenhuis. Van Workums arm zit in het gips. Marijke Groenewoud wacht eveneens een onderzoek; zij zou een handwortelbeentje hebben gebroken, al kon dat als gevolg van een zwelling niet met zekerheid worden vastgesteld.