Een WK Shorttrack in Rotterdam, met de focus op het realiseren van de meest duurzame tijdelijke ijsbaan met KNSB als kartrekker, het beklinken van de samenwerking met Essent als partner in het Consortium Team Duurzaam IJs met als doel ijsbanen toekomstbestendig te maken, en een gesprek met Michiel van Rijn van Alkemade van More 2 win verder, bevond ik mij op het Sport Positive Summit in Londen.

De opening door een nogal activistische spreker gaf me het gevoel dat we de sport maar moeten laten voor wat het is, want vervuilers: dát zijn we met z’n allen. Niet helemaal een lekker begin, maar na twee dagen was ik om! Niet dat ik plotseling een believer ben geworden en vegan door het leven ga (de vegan steak die ik bestelde tijdens ons eerste diner getuigde van overmoed). Nee, het is ook niet zo dat ik vanaf nu alleen nog met de trein zal reizen, maar ik vind wél dat we niet meer kunnen wegkijken, óók om een andere reden.

Jeroen Kraaij commercieel directeur KNSB

Jeroen Kraaij

Sinds 2018 is Jeroen Kraaij commercieel directeur van de KNSB. In die hoedanigheid zal hij wat vaker op dit platform zijn licht laten schijnen over kwesties die (in)direct te maken hebben met de schaatssport en/ of de bond.

De vegan steak die ik bestelde tijdens het diner getuigde van overmoed

Het onderwerp verduurzaming biedt (mits op basis van de juiste grondhouding) een commerciële kans! Er zijn veel bedrijven en organisaties die een bijdrage willen leveren en er is niets mis mee om dat via een partnership uit te dragen. Bovendien zijn atleten van nu, vooral die van Gen Z, zich meer dan bewust van wat er in de wereld gebeurt en wat er nodig is om de wereld een betere plek te maken. Als het gaat om bewustwording, zijn zij dé aangewezen boodschappers.

Om die reden neem ik de lessen en voorbeeldcases vanuit Londen ter harte en zullen we, naast de concrete stappen die we momenteel zetten als Consortium Team Duurzaam IJs, ook werken aan andere plannen en projecten die onze sport in de breedste zin nog een stuk mooier maken.

Als we dan over een paar jaar een presentatie mogen geven op een volgend Sport Positive Summit omdat we Team Duurzaam IJs tot een succes hebben gemaakt en nog meer baanbrekende zaken hebben gerealiseerd, zal ik dat met trots doen.