Het begon al voor het toernooi. "Dit jaar staat het EK op het tweede plan", zei Ireen Wüst. "Het absolute opladen en die absolute focus, die wil ik pas over drie weken doen", blikte Jan Blokhuijsen vooruit. Ja, het Essent ISU EK Allround in Hamar was een 'tussendoortje' op weg naar de Olympische Spelen van Sotsji en dat was de belangrijkste verhaallijn van het wekeend, in binnen- en buitenland.

Maar er stond ook gewoon een internationale titel op het spel en een beetje topsporter is te eerzuchtig om dat volledig in het niet te relativeren. En daardoor waren de nieuwe Europees kampioenen (de zesde Nederlandse 'dubbel' uit de geschiedenis) na afloop - zoals het hoort - heel blij met hun gouden medailles.

"Ik ga met alleen maar pluspunten weer naar huis", jubelde Wüst, die een telescoop nodig had om de nummer twee in het klassement Yvonne Nauta te kunnen ontwaren. En voor Blokhuijsen was het nog specialer, want het was na twee wereldtitels op de ploegenachtervolging zijn eerste individuele titel bij de senioren. "Natuurlijk is Sven Kramer hier niet, maar winnen is waar je het als topsporter voor doet", vertelde de 24-jarige Noord-Hollander.

Enigszins verborgen in het geweld van de voormalig ploeggenoten bij TVM was het voor de helft van de Nederlanders in Hamar bovendien allesbehalve een opstapje naar Sotsji. Diane Valkenburg (vierde), Marije Joling (achtste), Renz Rotteveel (zesde) en Douwe de Vries (zevende) hebben zich allen niet geplaatst voor de Spelen, maar reden een prima toernooi. Of een prima 'goedmakertje', zoals Joling het noemde.

Video: Jan Blokhuijsen deelt de vreugde over zijn titel met zijn vader:

 

Denis Yuskov werd voor het Essent EK gezien als een belangrijke uitdager van de Nederlanders Blokhuijsen en Koen Verweij. Maar de wereldkampioen op de 1500 meter startte niet in Hamar omdat hij in de dagen voor het toernooi kampte met een stevige verkoudheid. Zijn coach Kosta Poltavets wilde op weg naar de Spelen in eigen land de gezondheid van zijn pupil niet verder in gevaar brengen. Om diezelfde reden startte Yekaterina Shikhova niet op de vijf kilometer bij de dames.

Het is deze weken nogal gevaarlijk om 'Yvonne Nauta' en (wereld)'top' in één zin te zetten, maar we gaan het hier toch doen: Yvonne Nauta kende een topdebuut bij het Essent ISU EK Allround. De rijdster van Team Liga werd, minder dan een week nadat ze hoorde dat ze op de drie kilometer definitief niet naar de Spelen mag, tweede in het eindklassement, na twee tweede plaatsen (3000 en 5000 meter) en een derde plek (1500 meter).

Nauta was naar eigen zeggen in Hamar niet uit op revanche, al gaf ze nog een subtiele plaagstoot richting al het gedoe na het KNSB Kwalificatietoernooi: "Ik heb wel laten zien dat ik een goede subtopper ben", lachte ze na de drie kilometer.

De nummer twee van het WK junioren van 2009 liet met name zien dat ze een goede allrounder is en met 6.59,32 op de vijf kilometer, slechts een ruime seconde achter regerend olympisch kampioene Martina Sábliková, liet ze zien dat ze in Sotsji mee kan gaan doen om de medailles op de langste afstand. "Ik kan mezelf nog verbazen. Dus het kan nog wel harder, denk ik", stelde de 'mentaal gegroeide' Nauta na het toernooi.

Video: Coach Marianne Timmer genoot van het succes van haar pupil Nauta:

 

Claudia Pechstein maakt zich naar eigen zeggen geen enkele zorgen na het EK. Ze is in training richting de Spelen, het EK is een opstapje, et cetera, enzovoorts. Feit is dat de 41-jarige drievoudig Europees kampioene zonder de afmelding van Shikhova niet eens had mogen starten op de afsluitende 5000 meter en dat ze slechts zevende werd in het eindklassement.

Meer tekenend nog: de vijfvoudig olympisch kampioene werd vijfde (3000 meter) en vierde (5000 meter) op 'haar' afstanden. Op de drie kilometer moest Pechstein 4,5 seconden toegeven op winnares Wüst. "Het niveau op de drie kilometer verbaasde me wel", zei de Brabantse dan ook, eveneens doelend op de derde plek van Sábliková. "Maar over een maand zullen ze er zeker staan. Iedereen volgt zijn eigen route."

"Ik kan er zo vijf, zes noemen die alleen maar bezig zijn me naar achteren te trekken. Het slaat gewoon helemaal nergens meer op, heeft niets meer met schaatsen te maken."
Thom van Beek domineert dit seizoen de marathonwedstrijden in de Eerste Divisie en na de wedstrijd in Groningen op zaterdag gaf de Nederlands kampioen aan dat dit nogal wat 'wildwesttaferelen' oplevert. "De laatste vijf ronden heb ik nauwelijks een slag gedaan. Ik werd alleen maar van links naar rechts geduwd. Dat was echt niet grappig meer."

Het hielp niet, want Van Beek, die ervoor pleitte dat de scheidsrechters moeten gaan optreden, was alsnog oppermachtig in de finale en pakte de overwinning in Kardinge.

7.28,56. Dat Ireen Wüst oppermachtig was in het Vikingschip, is een understatement. De Brabantse won de eerste drie afstanden en had de titel ook nog gewonnen als ze haar klapschaatsen op de vijf kilometer had ingeruild voor 'conventionele' schaatsen.

Tekend voor de dominantie van de TVM-kopvrouw: als Wüst (die 'op haar gemak' naar 7.03,40 schaatste) op de 5000 meter 7.28,56 had gereden, was ze nog net voor Nauta geëindigd in het klassement. Dat is ruim veertien seconden langzamer dan de winnende tijd van Yvonne van Gennip bij de Winterspelen van Calgary in 1988.

Een week geleden bij het KPN NK Marathon lukte het nog net niet, maar in Groningen wist Gary Hekman wel te winnen en zo zijn vriend Sjoerd Huisman te eren. Direct na de streep ging de vinger dan ook naar het blauwgele logo met de rode S, dat daar speciaal voor Huisman zit, zoals hieronder vastgelegd door Neeke Smit.

Om het (olympische) cirkeltje rond te maken: terwijl de schaats(st)ers in Hamar om de Europese titel streden, waren Jorrit Bergsma en Sven Kramer vijfduizend kilometer - en zo'n dertig graden Celsius - verderop in Tenerife aan het toewerken naar de Spelen. Het enige ijs dat de mannen daar aantroffen, was het ijsbad dat gebruikt wordt als herstelmethode.