Alle kampioenen bij de KPN NK Sprint en Allround stonden voor het eerst in hun carrière op de hoogste trede op het nationale kampioenschap. Een nieuwe generatie klopte op de deur met Kai Verbij (21) en Sanneke de Neeling (19) op het sprinttoernooi.

Voor Verbij was de titel een mooie bonus. Hij mikte vooral op deelname aan het ISU WK Sprint en op een goede wedstrijd. " Als ik tweede was geworden was ik ook tevreden geweest", stelde hij. Voor De Neeling was de titel helemaal een verrassing. Ze ziet zichzelf namelijk helemaal niet als sprintster en daar brengt deze titel geen verandering in. "Ik ben vooral een 1000 en 1500-metermens en ik wil ook eigenlijk de 3000 meter erbij."

Op het allroundtoernooi zag het publiek bij zowel de dames als de heren de wederopstanding van twee rijders die vorig jaar diep in de problemen zaten. Zowel Antoinette de Jong als Jan Blokhuijsen waren geen schim van de schaatsers die ze in het olympisch seizoen waren. Op het KPN NK Allround schudden ze dat rotjaar van zich af met hun eerste nationale allroundtitel.

"Het begon bij het NK en het eindigt bij het NK", concludeerde Blokhuijsen. En ook bij De Jong drong de vergelijking met een jaar eerder zich op. "Een jaar geleden zat ik thuis te huilen en nu heb ik tranen van blijdschap", zei de pas 20-jarige kampioene.

De Spelen van Sotsji draaiden voor de Britse shorttrackster Elise Christie uit op een totale desillusie. Ze werd in de drie races waar ze topfavoriet was gediskwalificeerd. Tot overmaat van ramp kreeg ze te maken met een stortvloed aan haatberichten op Twitter en Facebook. Het was zo erg dat ze te kampen kreeg met paniekaanvallen. Even overwoog ze om te stoppen met de sport.

Ze keerde terug en won vorig jaar al het EK Shorttrack in Dordrecht, maar dit jaar toonde ze opnieuw hoeveel sterker ze uit de crisis van 2014 is gekomen. In Sotsji, op de ijsbaan waar het allemaal zo mis ging, liet ze zich tijdens het EK niet van de wijs brengen. Als een vorstin reed ze naar de Europese titel. Een hele lange neus naar de demonen uit haar verleden.

Ook al zo'n jonkie, Suzanne Schulting. Zij won dit weekend een bronzen medaille op het EK Shorttrack en was zelfs heel dicht bij zilver. In de superfinale kwam de rijdster als eerste over de streep, maar kreeg een penalty naar aanleiding van een botsing met Jorien ter Mors. Ze zakte daardoor van de tweede naar de derde plek.

Het deed niets af aan haar wonderbaarlijke toernooi. Christie stak er met kop en schouders bovenuit in Sotsji, maar in haar kielzog was telkens de wapperende staart van Schulting te zien. Ze weerde zich als een leeuw en liet zich door haar oudere concurrenten niet opzij zetten. Over de val van Ter Mors voelde ze zich heel erg schuldig, maar samen met haar ploeggenoot zette ze het schuldgevoel en de teleurstelling opzij en reed ze op de relay als slotrijdster naar het goud.

Van Schulting gaat het schaatspubliek nog heel veel plezier hebben. En waarschijnlijk niet alleen op het kleine shorttrackbaantje, maar ook op de 400-meterbaan, want ze is ook een meer dan talentvolle langebaanrijdster.

Hij werd volkomen terecht Sportman van 2015 en de documentaire van Holland Sport bewees eens te meer hoe sympathiek Sjinkie Knegt is. De Fries kan toch eigenlijk bij niemand iets verkeerd doen. Behalve bij zichzelf misschien, zoals afgelopen weekend. Hij had gehoopt op een glansrijk toernooi, maar het EK liep uit op een flop.

Hij had problemen met zijn schoenen en stak niet goed in zijn vel. De schuld voor zijn tegenvallende rijden legde hij desalniettemin bij zichzelf en daarin toonde hij zich toch een groot kampioen. “Het materiaal was de rode draad van dit toernooi, maar je moet roeien met de riemen die je hebt”, zei hij. “Ik verkeerde niet in bloedvorm, zoals vorig jaar. Als ik niet hard rijd, beter schaats, dan verdien ik het niet om te winnen.”

1.09,93. Op het oog niet eens zo'n bijzondere tijd op de 1000 meter. Het wereldrecord staat op 1.06,42, het Nederlands record op 1.06,96. Maar soms gaat het in het schaatsen om de kleine successen. Met 1.09,93 reed Jesper Hospes een persoonlijk record tijdens het KPN NK Sprint. Hij sloot ermee een periode van teleurstellingen af. En mooier nog: hij vierde zijn succesje niet alleen. Bijna alle collega-sprinters, ploeggenoten en concurrenten, vierden het een beetje met hem mee.

"Het was even op en ik verloor m’n balans. Maar da’s niet erg als je zo’n mooie koers wint." Het is de uitleg van Jorrit Bergsma bij zijn even sterke als curieuze finish bij het KPN ONK op de Weissensee.

De pupil van Jillert Anema kon met het oog op zijn langebaanambities maar één wedstrijd op het Oostenrijkse natuurijs rijden. Hij greep die enige kans op een zege met beide handen aan, spurtte weg voordat de machtige Gary Hekman aan zijn eindsprint kon beginnen en won. Dat hij daarna languit over het ijs gleed kon de pret niet drukken.

Schaatsen is in alle disciplines een behendigheidssport en er kan altijd iets misgaan. Dat bleek afgelopen weekend maar al te vaak.

Afgelopen week en weekend was er nog even sprake van een kleine natuurijsgekte. Het ijs was echter onbetrouwbaar. Toch waagden schaatsers zich op open water. Zelfs op de Weissensee nemen sommigen het risico om te rijden op nog onbetrouwbaar ijs. Dan kan je maar beter weten hoe je uit een wak kan komen...

Poster