Ruggengraat – een indrukwekkende titel voor een boek over een ex-marathonschaatser met een partiële dwarslaesie. Schrijver Rick van Leeuwen neemt de lezer mee in de jeugd van Groeneveld, zijn kwajongensstreken en zijn successen op het ijs. Hoe hij moest leren winnen van Jillert Anema en daarvoor een jaartje naar een andere ploeg ging. Met succes, want na zijn terugkeer pakte hij de Nederlandse titel op natuurijs. Omdat hij deze laatste editie in 2013 won, is Groeneveld de regerend kampioen.

De regerend Nederlands marathonkampioen op natuurijs, krijgt hij nog een opvolger? | Foto: Neeke Smit

Daarna maakte hij een uitstap naar de langebaan, om zijn potentie in die discipline te ontdekken. Koen Verweij vond hem de perfecte kandidaat om van TVM een gebalanceerde ploeg te maken. Als sparringpartner van Sven Kramer, op wie veel druk stond in het olympisch seizoen om drie gouden plakken te halen, zorgde hij met Verweij voor de nodige ontspanning. Hard trainen wanneer het moest, streken uithalen wanneer het kon. Toen het team ophield te bestaan, vertrok Groeneveld naar de marathonploeg Van Werven. Hij verkeerde in goede vorm en leek kopman te worden van de ploeg, tot die negende oktober…

De lezer krijgt een inkijkje in de vechtlust van Groeneveld tijdens zijn revalidatie, maar ook de moeilijke momenten. Hoe hij veranderde van een topsporter die elke dag het maximale uit zijn lichaam wil halen naar een man die maanden keihard werkt om stappen te kunnen zetten. “Met mijn verhaal wil ik mensen inspireren”, vertelt Groeneveld zelf over het doel van het boek. Hij beschrijft hoe hij een rijker leven heeft gekregen en misschien zelfs gelukkiger is dan voor zijn ongeluk. De inmiddels 39-jarige content maker van PWC heeft nieuwe mensen ontmoet en heeft leren relativeren.

Christijn Groeneveld
Na het noodlottige ongeluk of misschien zelfs erdoor heeft Groeneveld een rijker leven. | Foto: Eigen foto

In 2016 verscheen bij de NOS al een indrukwekkende documentaire over het ongeluk, maar in het boek wordt dieper ingegaan op Christijn als persoon. De vriendschap met Sjoerd Huisman, de anekdotes van Anema, de streken met Verweij: ze laten zien wie Christijn is en hoe hij verandert na het ongeluk. Maar hij blijft de topsporter die zich volledig inzet voor zijn revalidatie, niet voor niets geeft Kemkers hem de titel ‘olympisch kampioen revalideren’ en zegt Anema: ‘Als íémand zo’n kwaal moet hebben, is hij er wel vreselijk geschikt voor’.

Ook de steun die hij na zijn ongeluk heeft gekregen van de staf en de ploeggenoten van het oude TVM komen in het verhaal aan bod. Gerard Kemkers zocht de perfecte revalidatie-omgeving, vriend Sven Kramer gaf hem een rolstoel en fysiotherapeut Johan Methorst begeleidde hem na zijn ontslag uit het revalidatiecentrum. “Zonder hen was ik nooit zo ver gekomen. Die steun had ik niet verwacht, hoewel we echt een heel leuk seizoen met elkaar hadden gehad. Wat er mij met gebeurde, had impact op iedereen en daar is ook de betrokkenheid uit voortgekomen. Zo heb ik een andere kant van Gerard gezien. Hij benaderde het schaatsen heel zakelijk – wat ook zijn kracht was – daarna heb ik gezien hoe menselijk hij is.”


Via Instagram deelde Groeneveld destijds beelden van zijn revalidatie:

“Door het boek heb ik teruggekeken op mijn prachtige schaatscarrière. Het was een mooie ervaring om daarbij stil te staan en herinneringen op te halen.”

Het boek wordt op 8 oktober gepubliceerd en is te bestellen via de uitgeverij. Via onze winactie maak je kans op een van de drie boeken die Schaatsen.nl weggeeft.