Volgens De Jongs advocaat, mr. P.H.J. Nij Bijvank, waren De Jong en zijn team BAM al in juli toezeggingen gedaan dat hij via dat Team Langebaan aan de marathons zou mogen deelnemen. Een opzet voor dit langebaanteam werd half juli aan alle marathonteams voorgelegd. Daarop kwam er onder andere van Douwe de Vries, op dat moment voorzitter van de rijderscommissie van de marathon, bezwaar. "Het is tijd om de duimschroeven aan te draaien", mailde de schaatser die op de langebaan voor TVM en op de marathon voor Telstar/Primagaz uitkomt.

Mede door deze klachten en opmerkingen binnen de sectie marathon besloot de KNSB in de loop van de zomer deze eerste voorwaarden voor Team Langebaan aan te passen. Er zou in dit team geen ruimte zijn voor rijders die onder contract staan bij een sponsor die al een team in de KPN Marathon Cup heeft rijden. In de praktijk zijn dit alleen Bob de Jong en zijn teamgenoot Ted-Jan Bloemen. Dit deelde de KNSB op 31 augustus mee. Op diezelfde dag schreef Jos Vaessen, directeur sportief van BAM, de marathonploeg in bij de bond.

De ploegleiding van BAM had toen al besloten om deze twee langebaanrijders niet in hun marathonteam op te nemen. De Jong die in 2011/2012 nog wel deel uitmaakte van de marathonploeg werd daar nu uitgehouden. De teamleiding vulde het gat dat De Jong achterliet en breidde hun marathonselectie verder uit met Christijn Groeneveld, Ingmar Berga en Robert Bovenhuis.

Volgens de BAM-ploeg kwamen De Jong en ook Bloemen hiermee in een oneerlijke situatie omdat zij niet aan marathons mochten deelnemen zoals andere langebaanrijders. "Er is sprake van rechtsongelijkheid", benadrukte Nij Bijvank. "Alleen Bob de Jong en Ted-Jan Bloemen worden getroffen."

Volgens raadsman mr. M.I. van Dijk van de KNSB draait het in de discussie om fair play binnen de marathoncompetitie. "Het individuele belang van De Jong heeft te wijken voor deze grotere, algemene belangen", stelde hij. De KNSB wil sowieso voorkomen dat er competitievervalsing plaats kan vinden omdat ploegen met meer dan vier rijders in de baan komen. De bond heeft daarom drie alternatieven bij de BAM-ploeg aangedragen. Ten eerste kan De Jong sowieso uitkomen in de 1e Divisie, zoals Ted-Jan Bloemen in Amsterdam heeft gedaan.

Daarnaast zou De Jong theoretisch voor een ander marathonteam kunnen rijden. Er zijn nog enkele teams met slechts vijf rijders. Daarnaast is het zowel De Jong als Bloemen door de KNSB toegestaan om de plek in te nemen van hun marathonploeggenoten. Zij zouden gewoon voor BAM mee kunnen doen, maar dan in de plaats van één of twee ploeggenoten.

Het was aan rechter mr. D.P. Ruitinga om de afweging te maken tussen het algemene belang van fair play in de competitie, waar de KNSB op aanstuurde, en het individuele belang van De Jong, waar de advocaat van BAM voor stond. Die besloot De Jong in het ongelijk te stellen omdat het de taak van de KNSB is om te zorgen voor een orderlijk verloop van de marathonwerdstrijden.

Daarin volgde de rechter de redenering van de KNSB "dat niet kan worden uitgesloten dat deelname van Bob de Jong aan het Team Langebaan het wedstrijdverloop op oneigenlijke wijze ten gunste van de BAM-marathonploeg zou kunnen beïnvloeden." Daarnaast benadrukte Ruitinga dat de KNSB De Jong voldoende alternatieven heeft geboden om toch in de Topdivisie te starten.

Koops toonde zich verheugd met de uitspraak. "Ik ben blij met de uitspraak dat voor de marathon de spelregels van vier-tegen-vier gehandhaafd blijven", zei hij na afloop, maar voegde daaraan toe: "Als persoon vind ik het hartstikke jammer voor Bob." Koops hoopt dat de stayer via de geboden alternatieven toch zijn trainingsprikkels voor de langebaan kan halen.