Meindert Bouma is 24 jaar, woont sinds kort in Leeuwarden en is als vrijwilliger betrokken bij Skeelervereniging Ids uit Zwaagwesteinde. Hij is op zijn zestiende begonnen met inline-skaten, maar al snel kwam Meindert erachter dat hij training geven toch ook wel heel erg leuk vond. "Nu is het puur nog training geven en dat vind ik eigenlijk net zo leuk."

Sinds wanneer ben je vrijwilliger bij 'Ids'?
"Ik denk dat dit mijn zesde jaar is. Ik skeeler daar nu zeven jaar en na eerst een jaar zelf skeeleren, ben ik trainer geworden. Vervolgens is daar elk jaar wel iets bij gekomen qua vrijwilligerstaken. Zo organiseren we jaarlijks een skeelerkamp en ik ben drie jaar geleden begonnen met G-skaten."

Wat was voor jou de reden om vrijwilligerswerk te gaan doen?
"Volgens mij  ben ik destijds gevraagd. Ik deed op dat moment de ALO in Groningen en de club was op zoek naar trainers. Ze vroegen of ik het leuk vond om trainer te worden. Ik heb toen eerst een jaar meegelopen met de trainer die toen training gaf, om het een beetje te leren. En vanaf dat moment ben ik steeds meer training gaan geven en andere dingen ernaast gaan doen."

Inmiddels ben je 'hoofdtrainer' bij de vereniging?
"Dat klopt. Maar we zijn natuurlijk met een aantal trainers bij onze vereniging. Dat moet ook wel, want alles wat we doen, doen we met een goed team. Open dagen organiseren, clinics geven en dergelijke, dat doe ik natuurlijk niet in mijn eentje. Sinds dit jaar ben ik hoofdtrainer en dat betekent dat ik aanspreekpunt ben voor de leden. Als er iets is kunnen ze dat via mij bespreekbaar maken."

Welke groepen geef jij training?
"We hebben twee uren bij de jeugd. Op het eerste uur rijdt de jongste jeugd. Onze jongste rijder is vier of vijf jaar, dus dat is echt nog heel erg jong. De leeftijd van die groep loopt tot acht jaar en daar zitten ook een aantal wedstrijdrijders bij. Op het tweede uur skeelert jeugd vanaf acht jaar tot en met de junioren-A. Daar hebben we de echte wedstrijdgroep bij met toch ook echt wel een aantal goede rijders. We hebben bij onze vereniging een aantal talentjes die het ook goed doen bij de landelijke baanwedstrijden."

"We trainen alle groepen op dezelfde avonden, dat is op dinsdag- en donderdagavond. Na jeugd hebben we ook senioren. Dat is vooral recreatief en ook die groep geef ik samen met onze andere trainers training."

Welke groep vind je het leukst om training te geven?
"Als ik al moet kiezen, kies ik voor het G-skaten. Dat vind ik toch het leukst."

Heb je dat zelf opgezet binnen jullie vereniging?
"Ja, ik heb op de ALO de specialisatie 'speciaal onderwijs' gedaan. Toen heb ik stagegelopen in het speciaal onderwijs bij leerlingen met een verstandelijke beperking. Doordat ik dat hartstikke leuk vond, leek het me ook leuk om met deze kinderen te gaan skeeleren. Wij zijn nu volgens mij de enige vereniging in heel Friesland die officieel G-skeeleren aanbiedt. Er was op dat gebied niet zoveel in de regio. Ik heb eerst overleg gehad met ons bestuur of ik dat mocht gaan doen en vervolgens ben ik gestart."

Is er ook behoefte aan G-skaten?
"We zijn direct begonnen met een groepje van vijf. Er zijn vervolgens een paar gestopt en een paar bijgekomen, dus we zitten nu nog steeds op zo'n vijf tot zes deelnemers. Ik wil het graag laten groeien en promoten, dus wie weet dat deze rubriek meehelpt."

"Bovendien hebben we dit jaar ook de Special Olympics georganiseerd bij de vereniging, dus ik hoop dat we daardoor ook wat meer leden kunnen krijgen bij het G-skaten. Om op je eerdere vraag terug te komen, is dat toch wel de groep die ik het leukst vind. Ik vind het ook heel leuk om de wedstrijdrijders te trainen. Om serieus met technische en fysieke zaken bezig te zijn, maar als het puur aankomt op het plezier voor mij als trainer kies ik toch voor G-skaten."

Waarom vind je het zo mooi om met die mensen te werken?
"Je krijgt gewoon heel veel voldoening vanuit die doelgroep. Ze vinden het fantastisch om zo rond te skeeleren. Dat je die kinderen blij kunt maken, is als trainer hartstikke mooi. Ze hebben vaak al niet zoveel. Er zijn een aantal die wonen niet meer thuis, dus die haal ik dan ook op vanuit hun wooninstelling en dan halen we onderweg even een ijsje of zo, dat vinden ze prachtig. Voor hen is het echt een uitje. Ze vinden skeeleren echt prachtig en zijn altijd enthousiast."

Kun je deze doelgroep ook veel bijbrengen?
"Het komt niet in de buurt van de wedstrijdgroep, maar je ziet toch vooruitgang. We hebben bij de club een aantal rollators en een aantal kinderen begint daarachter. Na een paar weken rijden ze vaak al zonder. Dat zijn hele andere ontwikkelingen dan op een 300 m van 31,0 naar 29,8, waar het bij wedstrijdrijders om gaat. Hier gaat het om het beter leren skeeleren en er plezier in hebben. Dat is een andere ontwikkeling, maar wel heel erg mooi."

Is deze groep al helemaal opgenomen binnen de vereniging?
"Eigenlijk is het nu nog een 'los' groepje en het is nog wel lastig om het echt te integreren in de andere groepen, omdat ze qua niveau een stuk lager liggen. Bovendien vinden de G-skaters het moeilijk om aan wedstrijden mee te doen. Bij de Special Olympics wilden maar twee van onze groep meedoen, de rest vond het toch wel heel spannend."

 "Ik wil proberen om het G-skaten meer te integreren in de club, maar tot nu toe is het nog wat apart gegaan. Wat dat aangaat blijft het 'mijn ding'. Wel hebben we trouwens vaak kinderen uit de reguliere groepen, die 15/16 jaar zijn, en een maatschappelijke stage moeten doen. Dat doen ze vaak binnen de club. Tot nu zijn er drie geweest die mij hebben geholpen bij G-skeeleren. Dat was wel heel erg leuk, want op die manier zien zij hoe het ook anders kan. En daardoor gaat het wat meer in de rondte binnen de vereniging. Ook de Special Olympics heeft wel veel gedaan, dat was een groot evenement en daar zijn we als vereniging druk mee geweest."

Heb jij een idee hoe je jongeren als vrijwilliger bij een vereniging zou kunnen krijgen?
"Dat is lastig, want ze moeten het wel zelf willen. Als ze betaald krijgen is het anders, dan doen ze het voor het geld. Als vrijwilliger moeten ze het doen omdat ze het écht leuk vinden. We hebben bij onze vereniging wel een aantal jongeren die helpen bij het clubkamp en andere activiteiten en dat zijn wel jongens en meiden die mogelijk ook later betrokken blijven bij de vereniging. Ik denk trouwens dat enthousiasme het belangrijkste is als vrijwilliger. Dat zit bij onze vereniging wel goed.  We hebben een aantal mensen die echt heel veel voor de club doen, die hebben nog échte clubliefde."

Welke vrijwilliger(s) wilt u graag terugzien in de 'Vrijwilliger van de Week', en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl