De samenwerking op drie verschillende fronten is het gevolg van een jaar puzzelen tussen de partijen. “De KNSB neemt graag verantwoordelijkheid als het gaat om het verduurzamen van ijsbanen”, licht Jeroen Kraaij, commercieel directeur van de schaatsbond toe. “In het Team Duurzaam IJs brengen we partijen bij elkaar die met hun kennis het verschil kunnen maken in dit moeilijke, maar uitdagende vraagstuk. Want het gaat er wel om dat we met z’n allen nog heel lang kunnen blijven schaatsen.”

“Ook in een tijd waarin er steeds minder natuurijs is en we afhankelijk zijn van kunstijsbanen”, vult Thijs van Rossum aan als commercieel directeur van Essent. “Kijk eens hoe zwaar sommige banen het hebben. Daarom willen we met onze kennis en ervaring graag helpen om de verduurzaming te versnellen. Prachtig dat dit tot stand kan komen in Team Duurzaam IJs van de KNSB.” Het verhaal sluit naadloos aan bij de filosofie van de Sven Kramer Academy, die eveneens de komende drie jaar kan rekenen op de steun van Essent. “Dat is een heel mooie droom: zoveel mogelijk kinderen aan het schaatsen te helpen, met name degenen voor wie dat niet zo vanzelfsprekend is.”

Het is een terugkeer van Essent in het schaatsen door de grote poort, na tien jaar afwezigheid. Na de olympische winter van 2014 trok de gigant de stekker uit alle verbintenissen. Destijds was de onderneming naamgever van de World Cup en de grote internationale titeltoernooien op de langebaan. Ook het marathonschaatsen pikte jarenlang een graantje mee, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse Alternatieve Elfstedentocht. Van Rossum: “Onze bemoeienis liep toen via de ISU (internationale schaatsfederatie, red.), nu is het over de volle breedte, wat onze voorwaarde was om deze samenwerking aan te gaan.”

Lancering van Team Essent
Sven Kramer (linksboven) en Jac Orie (linksonder) zijn verheugd over de terugkeer van Essent in de schaatssport. Thijs van Rossum (rechtsboven) en Resi Becker (rechtsonder) zijn net zo enthousiast over het avontuur dat op 1 oktober officieel begint.

Jac Orie en Sven Kramer kunnen er blij mee zijn. Door het terugtreden van Jumbo moest er een aanzienlijk financieel gat worden opgevuld. “Ik ben niet iemand die zich zorgen maakt over de opvolging”, zegt de recordkampioen uit Friesland. “Alleen, ik heb wel een rol bij deze ploeg waarin voor velen het schaatsen hun leven, werk en passie is. De verantwoordelijkheid om dat te laten doorgaan hebben Jac en ik op ons genomen na de voorbije succesjaren. Ik ben superblij met de manier waarop het gehele proces is gegaan. Vanaf 1 oktober heten we Team Essent. We hebben het getroffen met een sponsor die net zo toegewijd is als de schaatsers en stafleden van onze ploeg.”

In die woorden kan Orie zich zeker vinden. “Ik weet van het verleden hoe moeilijk het kan zijn om een partner te vinden. Maar we hebben steeds een duidelijk plan voor ogen gehad met ons nieuwe team van mensen die aantoonbaar talentvol zijn. Ik zie het in de context waarin we ons nu bevinden. De grote grap van dit moment is dat er een rijder is die alles wint (Jordan Stolz, red.) en er geen enkele Nederlander rondschaatst die dat nog kan. En bij de vrouwen hebben we te maken met Miho Takagi. Als zij goed is, heeft iedereen een probleem. Al voeg ik eraan toe: we hebben zelf heel goede vrouwen. In z’n algemeenheid naar het schaatsen gekeken denk ik dat we nu even hard moeten bijschakelen. Er zal gas moeten worden gegeven”, is Ories mening.

Hij is ervan overtuigd dat hij met zijn jonge brigade komende winter z’n plaats weer inneemt aan de nationale top. Kramer is iets voorzichtiger. “We hebben een verjongingsslag doorgevoerd, wat een bewuste keuze is. Met de komst van Essent weten we dat er de ruimte is om fouten te maken. Het is absoluut onze ambitie om weer een van Nederlands beste schaatsploegen te zijn. Of dat momenteel zo is, daar kun je over discussiëren. Da’s niet nodig. Het gaat erom dat we weten waar we naartoe willen, hoe en met wie.”

SKA krijgt Essent als partner aan boord
Douwe de Vries (links) en Sven Kramer (rechts) zijn wat trots op de ondersteuning die Essent de komende jaren biedt. In het midden staat Thijs van Rossum, de commercieel directeur van het energiebedrijf.

Douwe de Vries, de grote baas van de naar Sven Kramer vernoemde Academy, volgt al even een zorgvuldig uitgestippelde route. De betrokkenheid van een topbedrijf als Essent biedt hem alle mogelijkheden om verder door te groeien. Het streven is niet misselijk: komend schaatsseizoen hoopt hij de kaap van 30.000 kinderen aan te tikken die kunnen kennismaken met de schaatssport. Dat moet gebeuren op zes verschillende ijsbanen in Nederland, waarbij het niet is uitgesloten dat er zich nog meer kunstijscomplexen zich aansluiten bij de SKA.

“Vergis je niet in het aantal van 30.000: dat zijn heel veel kinderen. Daar zit een enorme organisatie achter. Denk alleen aan het aantal trainers dat je nodig hebt. Wij beschikken over zo’n tweehonderd gediplomeerde mensen, en om eerlijk te zijn zouden we er veel meer willen hebben. Het is een enorme zoektocht”, aldus De Vries. “Gelukkig ziet een bedrijf als Essent de waarde van al onze inspanningen. Mij is verzekerd dat het erbij betrekken van de Sven Kramer Academy de beslissing behoorlijk heeft beïnvloed. Dat was erg mooi om te horen.”