Wat een eindsprint rammelde de Eemdijker er nog uit, toen het op de valreep van de 150 ronden helemaal mis dreigde te lopen voor de Reggeborgh-formatie. Mats Stoltenborg had zich los weten te rukken uit de voorste gelederen van de achttien man die de slijtageslag op de Jaap Edenbaan hadden overleefd, en rook de bevrijdende eindstreep als nooit tevoren. Hoolwerf hoefde op dat moment niet eens meer om zich heen te kijken: hij zou het zelf moeten oplossen, want de groene hulptroepen waren tot hun laatste snippertje opgerookt. De turbo ging aan, zijn verstand uit, en zijn ongekende wilskracht deed de rest. Stoltenborg sneuvelde, Robert Post (Jumbo-Visma) en Sjoerd den Hertog lieten zich handig door de zuigende werking van Hoolwerfs slipstream meezuigen en zo stormde er een trio op de streep af. 

Foto: Neeke Smit

Met het in de lucht steken van zijn beide armen deed zich tegelijkertijd aan de overzijde van de ijsbaan een explosie van vreugde voor. Alles in groene jassen sprong over de boarding en viel elkaar dansend om de nek. Gary Hekman kronkelde als een kerstslinger om coach Roy Boeve heen, Bart Hoolwerf staarde naar het zwarte hemeldek boven hem alsof hij het achtste wereldwonder zojuist had aanschouwd, en Crispijn Ariëns brulde de laatste adem uit zijn longen – misschien toch het restje dat hij in de wedstrijd was vergeten te gebruiken?

Foto: Glenn Wassenbergh

“Nou, daar zat zojuist niets meer in hoor, kan ik je vertellen”, meldde de regisseur van de anderhalf uur durende voorstelling. Sjoerd den Hertog, de nummer drie gleed langs om hem te feliciteren. "Het was wel koers, hè, Ari. Goed gereden, man!" Ariëns lachte en vervolgde zijn verhaal. “Evert kwam op drie ronden van het einde nog een keer langs bij me. ‘Ari, Ari’, riep-ie buiten adem, ‘trek nog een keer door alsjeblieft’. Dat heb ik gedaan, daarna was het echt op”, aldus Ariëns, zoals zo vaak van onschatbare waarde gedurende de race. Het geheim van zijn noeste arbeid wilde hij best prijsgeven. “Intervallen. Dat is waar we als team goed in zijn. Daar hebben we de voorbije week weer veel op getraind.”