Suzanne Schulting skipt eerste World Tour-optreden wegens enkel
Suzanne Schulting doet niet mee aan de eerste wedstrijd van de ISU Shorttrack World Tour, 25-27 oktober in Montréal. De drievoudig olympisch kampioene heeft nog te veel last van de gevolgen van de enkelbreuk die ze tijdens het WK in Rotterdam opliep. Na overleg met de medische staf van TeamNL Shorttrack is besloten niet af te reizen naar Canada.

Schulting kampt met een lichte terugval in het revalidatietraject. Uit medische testen blijkt dat een internationale shorttrackwedstrijd op topniveau nog iets te vroeg komt. Eerder werd bekend dat ze de tweede World Tour-wedstrijd in Salt Lake City (1-3 november) sowieso zou overslaan om zich voor te bereiden op het World Cup Kwalificatie Toernooi (langebaan), van 8 tot en met 10 november in Thialf. Haar deelname aan die wedstrijd is vooralsnog niet in gevaar.

“Bij shorttrack komt er vooral in de bochten heel veel druk op je enkels. In langebaantrainingen en -races is dat veel minder het geval, dus die discipline kan ik nu wel gewoon blijven doen”, legt Schulting uit. “Voor shorttrack mikken we nu op een rentree bij de World Tour-wedstrijden die in december in Azië worden gehouden.”

Teamgenote Angel Daleman laat de tweede ronde van de World Tour in Noord-Amerika ook schieten. Het jonge talent dat op de langebaan meetraint bij Team Essent, plaatste zich een week geleden op het NK Clubs voor het WCKT. Om zich beter te kunnen voorbereiden op dat toernooi, reist ze dus niet door na de ouverture in Montréal.

Graeme Fish en Laurent Dubreuil Canadees kampioen
In Quebec wordt er sinds donderdag om de nationale titels voor de Canadese langebaanrijders gestreden. Graeme Fish won op de eerste dag voor het eerst sinds 2019 het goud op de 5 kilometer in 6.21,79. In de tussentijd kende hij veel fysieke malheur door corona en auto-immuunhepatitis. In maart keerde hij terug op het mondiale podium door brons te pakken op de tien kilometer van het WK Afstanden.

Op de 500 meter was Laurent Dubreuil voor het vijfde jaar op een rij de snelste in 34,72. Carolina Hiller pakte de overwinning op die afstand bij de vrouwen en 38,63 op de klokken. Ivanie Blondin won de 3.000 meter, na al het brons gepakt te hebben op de 500 meter. Blondin troefde met ruim een seconde Valérie Maltais af: 4.10,03 om 4.11,32.

Omdat Ted-Jan Bloemen en Isabelle Weidemann al gekwalificeerd zijn voor de World Cups, ontbreken ze bij de nationale titelstrijd.

Alle uitslagen zijn terug te lezen bij de Canadese bond.

Na 2019 eindelijk weer een keer de beste op een stayersafstand: Graeme Fish. | Foto: Soenar Chamid

Geen World Cup in Zakopane
Het Poolse Zakopane heeft zich teruggetrokken als locatie voor de vijfde World Cup (21-23 februari). De ijsbaan van de stad wordt momenteel gerenoveerd en is niet op tijd klaar voor het mondiale treffen. Er zal worden uitgeweken naar Tomaszów Mazowiecki, waar vaker de World Cups verreden worden. Ook de twee Junior World Cups zijn daarheen verplaatst.

De World Cup in Zakopane zou de eerste voor de ijsbaan zijn. Voor de renovatie was het een prachtige buitenbaan tussen de bergen van de Hoge Tatra. De junioren hebben daar tweemaal een wereldbeker gereden, voor het laatst in december 2013. Opvallend: de Nederlandse rijders heersten daar op alle afstanden. Melissa Wijfje schreef drie onderdelen op haar naam, Kai Verbij en Patrick Roest wonnen allebei twee afstanden en Sanneke de Neeling een.

World Cups 2024-2025
World Cup 1 - Nagano (22-24 november)
World Cup 2 - Beijing (29 november - 1 december)
World Cup 3 - Calgary (24-26 januari)
World Cup 4 - Milwaukee (31 januari - 2 februari)
World Cup 5 - Tomaszów Mazowiecki (21-23 februari)
World Cup 6 - Heerenveen (28 februari - 2 maart)