Nu de temperaturen dalen en de nachtvorst langzaam zijn intrede doet, begint de schaatskoorts flink toe te slaan. Komt er voor het tweede jaar op een rij natuurijs in februari? Schaats jij de komende weken op een kunstijsbaan? En is jouw conditie al op peil om fit het ijs op te kunnen?

Door de weersveranderingen in de wintermaanden kan het lastiger zijn om fit, gezond en vitaal te blijven. Het niet meer altijd en overal kunnen sporten vanwege de huidige maatregelen helpt natuurlijk ook niet mee. Werk aan de winkel dus, want door een verminderde weerstand ben je sneller vatbaar voor griep en andere virussen.

Hoe houd je deze ziekmakers buiten de deur? En wat kan je doen om je weerstand op peil te houden of te verhogen? Samen met Holland & Barrett, sinds deze herfst hoofdsponsor van de KNSB, lichten we toe hoe je dit op een natuurlijke manier kunt regelen.

Wat is je weerstand?
Je weerstand is een andere naam voor je afweer- of immuunsysteem. Deze is de hele dag aan het werk om je lichaam te beschermen tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten die proberen binnen te dringen. Een goede weerstand zorgt ervoor dat jouw lichaam beter in staat is om deze ziekmakers aan te pakken. Je immuunsysteem zorgt er dus voor dat je niet ziek wordt.

Een goede weerstand is het hele jaar door belangrijk. Maar vooral tijdens koude maanden, wanneer we sneller vatbaar zijn voor griep, vermoeidheid en verkoudheid, is het extra belangrijk om je weerstand op peil te houden of te verbeteren. Gelukkig zijn er genoeg manieren om, ook in deze lastige tijden, fit de winter door te komen!

Deze winter in topconditie blijven? Zo doe je dat!
Wil jij je in de wintermaanden wapenen tegen een vervelende verkoudheid en voldoende energie hebben om fit het ijs op te kunnen? Zorg dan voor een gezonde levensstijl.

Benieuwd hoe je dat voor elkaar krijgt? Met deze 6 praktische tips helpen we je graag op weg:

1.  Drink voldoende water
Het is belangrijk om voldoende te drinken. Hierdoor help je je lichaam om gifstoffen af te voeren, vermoeidheid te verminderen en je vochtbalans op peil te houden. Gemiddeld heb je zo’n 2 liter water per dag nodig.

Ga je het ijs op? Dan is het advies om in ieder geval 20 tot 30 centiliter per uur te drinken, zodat je je vochtbalans op peil houdt. Want bewegen, warme kleding en flink zweten leiden

tot extra veel vochtverlies. Bij het schaatsen kan het helpen om je energiebalans in orde te houden met een hypotone of isotone sportdrank.

2.  Neem voldoende rust
Probeer elke nacht 7 tot 9 uur te slapen. Een slaaptekort heeft niet alleen invloed op je humeur en concentratievermogen, maar maakt je ook vatbaarder voor bacteriën en virussen. Beter slapen? Kijk dan een uur voor het slapengaan niet meer naar het scherm van je laptop, mobiel of televisie, zorg voor een fijn matras en een comfortabel hoofdkussen, en drink ’s avonds laat geen cafeïne en alcohol.

Tip: kruidensupplementen kunnen je nachtrust ondersteunen en je helpen om beter uitgerust wakker te worden. Neem bijvoorbeeld een valeriaansupplement of drink ’s avonds voor je gaat slapen een kop kamillethee ter ontspanning.

3.  Blijf in beweging
Beweeg voldoende en ga regelmatig naar buiten. Sporten en bewegen in de frisse lucht zijn goed voor je lichaam, je conditie én je geest. Twintig minuten buiten bewegen kan al leiden tot minder stress en meer creativiteit. Eenmaal de smaak te pakken? Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat regelmatig bewegen ook een positieve invloed heeft op je weerstand.

Lukt het niet om ‘s avonds te sporten? Probeer dan om overdag wat tijd vrij te maken om te schaatsen of om even te bewegen. Neem daarnaast wat vaker de trap in plaats van de lift, pak de fiets in plaats van de auto en ga een extra rondje wandelen tijdens je lunchpauze.

4.  Eet gezond en gevarieerd
Een gezond en gevarieerd eetpatroon is de basis voor een sterk immuunsysteem. Zo’n eetpatroon bestaat onder andere uit groenten, fruit, volkorenproducten, noten, peulvruchten, en vette vis. Ook zijn er bepaalde voedingsstoffen, zoals superfoods, die je net dat beetje extra geven. Welke dit zijn en waar je deze voor kan gebruiken, lees je binnenkort op schaatsen.nl.

Bereid je je voor op een tocht of heb je veel fysieke activiteit op de planning staan? Dan is het extra belangrijk om voldoende koolhydraten binnen te krijgen. Benieuwd naar wat je dan precies moet eten? In dit artikel geeft voedingsdeskundige Floris Wardenaar tips over de juiste voeding als je een toertocht gaat rijden.

5.  Sliksupplementen ter aanvulling
In principe zou je door gezond en gevarieerd te eten alle vitamines en mineralen binnen moeten krijgen die je nodig hebt. Maar als dit even niet lukt, je veel sport of je een bepaalde levensstijl volgt, kan een voedingssupplement een goede aanvulling zijn.

Zo raden we veganisten aan om extra vitamine B12 te slikken om een vitamine B12-tekort te voorkomen. Oudere mensen hebben vaak een grotere behoefte aan vitamine D, evenals mensen die een donkere huid hebben, hun huid bedekken of gedurende de dag weinig buiten komen. Ook kunnen sporters baat hebben bij extra magnesium.

6.  Zorg voor een goede hygiëne
Denk je er wel eens over na hoe vaak jij je gezicht aanraakt? Waarschijnlijk doe je dit vaker dan je denkt. Veel virussen en bacteriën worden overgedragen via je handen. Als je vervolgens (onbewust) je gezicht aanraakt, loop je het risico jezelf te besmetten. Was daarom je handen regelmatig met water en zeep en probeer contact van je handen met je ogen, neus en mond zoveel mogelijk te voorkomen.

Tot slot: werk aan je (winter)weerstand!
Een gezonde weerstand is het hele jaar door belangrijk. Dus ook al wordt het buiten frisser: trotseer de kou, ga eropuit en bezoek wanneer het weer kan een ijsbaan voor het schaatsen van de nodige rondjes. Zo breng jij je winterweerstand in orde en jezelf in topconditie!

Benieuwd welke producten je hierbij kunnen ondersteunen? Neem dan een kijkje bij het weerstandsassortiment van Holland & Barrett.