Thea Heus uit Breukelen schaatst zelf het liefst op natuurijs. Afgelopen winter heeft zij hier niet van kunnen genieten, maar gelukkig had zij voldoende andere activiteiten binnen het schaatsen waarmee zij druk was. Ook haar man Peter is enthousiast vrijwilliger bij Hardrijdersclub De Vechtstreek. "Het is wel heel gezellig om dat samen te kunnen doen. Bovendien weten we allebei hoe belangrijk vrijwilligerswerk is, dus dan is het ook niet erg als de een eens een avondje weg is. We hebben hetzelfde doel."
Hoelang doe je al vrijwilligerswerk bij het schaatsen?
"Ik denk nu zo'n twaalf jaar. Onze dochter ging wedstrijdschaatsen bij De Vechtstreek en eigenlijk ben ik vanaf het begin gelijk al jurywerk gaan doen. Iemand uit het dorp wist dat ik ook via onze oudste al actief was bij het voetbal en dacht dat ik dan ook mooi wat bij het schaatsen kon gaan doen."
Wat doe je zoal?
"Ik deed eerst de Elektronische Tijdwaarneming (ET) en naderhand ben ik de cursussen Jury 1 en 2 gaan doen. Tegenwoordig ben ik wedstrijdleider/scheidsrechter en ook gewestelijk scheidsrechter. Sinds een week ben ik daarnaast ook budgethouder van de Baancommissie Utrecht geworden."
Wat trok je aan om jurywerk te gaan doen?
"Ik vind dat als je kind sport, je als ouder ook iets aan vrijwilligerswerk voor de vereniging moet doen. Je kunt niet je kind laten sporten en zelf niets doen. Bovendien vond ik het zo gezellig dat ik eigenlijk ben gebleven, want mijn dochter schaatst inmiddels alleen nog een avond per week voor haar plezier. Zelf ben ik blijven hangen, omdat ik het zo plezierig vind."
Had je zelf die ambitie om door te groeien tot scheidsrechter?
"Eigenlijk is dat meer bij toeval ontstaan. Ik ben zoals gezegd begonnen achter de ET en dan zit je binnen in de jurykamer. Dat vond ik ook altijd wel leuk om te doen, maar je bent minder betrokken bij de wedstrijd doordat je meer met je computerscherm bezig bent. Bij de functies rond de ijsbaan, zoals nu bijvoorbeeld als wedstrijdleider heb ik meer contact met de rijders en met de mensen eromheen."
Tijdens het KPN NK Allround op de Coolste Baan in het Olympisch Stadion in Amsterdam stond je bij de 'valse start'.
"Dat was voor mij de eerste keer bij de valse start en ik vond het erg leuk om te doen. Eigenlijk heb ik verder overal wel gestaan."
Wat is precies je taak op die 'valse-startpositie'?
"Zodra de starter de rit gestart heeft en er gebeurt niets dan gaat het gewoon door. Maar fluit de starter voor een 'valse start' dan maakt hij een bepaalde beweging. Dat spreek je van tevoren met de starter af. Hij wijst bijvoorbeeld naar binnen of naar buiten, voor de binnen- of buitenbaan. Vervolgens hou ik het betreffende vlaggetje, rood of wit, op de baan en wacht ik tot de rijders terug zijn in hun startvak en dan haal ik het vlaggetje weer weg. Deze functie vond ik best wel eens leuk om te doen. Wim van Biezen was toen starter, maar er waren niet zoveel valse starts."
Wat houdt de functie van wedstrijdleider eigenlijk in?
"Dan ben je scheidsrechter voor een bepaalde wedstrijd. Je zorgt ervoor dat iedereen zijn taken goed uitvoert en dat de wedstrijd goed verloopt. Je ben eindverantwoordelijke voor die wedstrijddag."
"Dat vind ik ook heel leuk om te doen, vooral doordat je dan wel eens op andere banen in ons gewest (Noord-Holland/Utrecht) komt, zoals Alkmaar of Hoorn. Normaal gesproken ben ik iedere zondagochtend wedstrijdleider op de ijsbaan in Utrecht. Zodra het seizoen begint ben ik altijd wel weer om zeven uur op de ijsbaan. Dat vind ik wel heel vroeg, maar als ik dat eenmaal weer een paar keer gedaan heb, vind ik het ook wel weer erg leuk en is het helemaal geen probleem om zo vroeg op te staan."
Heb je de ambitie om ooit landelijk scheidsrechter te worden?
"Nee, dat niet. Ik ben zoals gezegd ook pas budgethouder van de baancommissie geworden en op een gegeven moment is het wel genoeg."
Wat doet een budgethouder?
"Die beheert de financiƫn van de baancommissie. Daarbij onderhoud ik de contacten met de verenigingen en leg ik verantwoording af aan het gewest. Zelf doe ik in het dagelijks leven de financiƫn bij een garagebedrijf en ik heb daarvoor altijd bij een accountantskantoor gewerkt, dus ik heb wel wat met cijfers."
Je zit ook in de kledingcommissie van jullie vereniging?
"Dat heb ik inderdaad heel wat jaren gedaan, maar daar ben ik inmiddels mee gestopt. Ik verzorgde de schaats- en wielerkleding voor onze clubleden, waardoor ik ook iedereen leerde kennen. Ik hield me bezig met het bestellen van de kleding, het uitleveren, het organiseren van pasavonden, het overleggen met sponsoren etcetera. Dat heb ik altijd met veel plezier gedaan."
"Clubkleding is belangrijk voor de herkenbaarheid op de baan. Ook de trainers hebben op die manier duidelijker zicht waar hun pupillen schaatsen. Voordat ik ermee stopte heb ik iemand gezocht die het van mij wilde overnemen. Dat is gelukt. Het is iemand met vrij jonge kinderen, die ook die jonge generatie binnen onze club goed kent. Zelf was ik daar al een beetje uit."
Er gaat naast de uren langs de ijsbaan ook thuis achter de computer flink wat tijd in het vrijwilligerswerk zitten.
"Jazeker. Want vaak maak ik de avond voor een wedstrijd het wedstrijdschema al klaar. Dan kijk ik naar de weersomstandigheden en bedenk ik hoeveel minuten de baan goed zal blijven en aan de hand daarvan maak ik vast een wedstrijdschema voor de volgende ochtend. Daar gaat best veel tijd in zitten, maar ik vind het toch wel heel plezierig om te doen."
Wat is de voldoening van je vrijwilligerswerk?
"Het feit dat ik het altijd wel leuk vind om te doen en ook het contact met andere mensen vind ik wel heel erg belangrijk."
Welke vrijwilliger(s) wilt u graag terugzien in de 'Vrijwilliger van de Week', en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl