Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, reageerde kort op de uitspraak: “We respecteren uiteraard onze eigen rechtspraak. Alles overziend is onze conclusie dat we meer tijd moeten nemen om de marathongemeenschap mee te nemen in onze visie om meer gebruik te maken van de sterke kanten van de andere disciplines en dan met name het langebaanschaatsen.”

Het terugdraaien van het besluit dat de KNSB maandag nam, noemde Jillert Anema een 'overwinning voor het marathonschaatsen', omdat er volgens hem niet zorgvuldig genoeg is gekeken naar de reglementen. "Ik ben tegen het niet handhaven van de regels. Ik kan ermee leven als langebaanschaatsers een week voor het Nk meerijden, de week erna ook, maar niet op het NK omdat dat reglementair niet is toegestaan", luidde zijn conclusie. "Meedoen van die mannen zou de wedstrijd beïnvloeden, en dan laat ik in het midden of dat positief is of negatief. Het verandert de koers en dan wordt het de vraag of er sprake kan zijn van fair play. Men heeft mij dikwijls verweten dat ik met een opleidingsploeg en een A-team reed, terwijl die duidelijk tegen elkaar streden." Terugkerend naar de affaire die alsnog een staart kreeg: "Ik ben benieuwd of het hierbij blijft, nu een jurist namens Essent naar de Geschillencommissie stapt." Essent ving bot, waarmee er eindelijk einde kwam aan de kwestie.

Zeven mannen en een vrouw uit verschillende langebaanteams (Essent met vijf mannen en een vrouw) hadden positief gereageerd op de oproep van de KNSB. Die zou het toejuichen als top(schaats)sporters verschillende disciplines combineren, zeker als ze elkaar versterken en het sporttechnisch past in jaarplanningen. De gedachte sluit ook bij de recente initiatieven om de marathonsport te stimuleren en te promoten in Nederland. De organisatie van 'De Vier van Noord-Holland' is daar een voorbeeld van, net als de toevoeging van een marathonrace aan het World Cup Kwalificatietoernooi in Heerenveen, begin november.
Andere beweegredenen zijn de programmering en de wensen van de NOS, om zo meer zendtijd te kunnen krijgen voor de marathonwedstrijden. Het NK op 1 januari is live te zien op tv en online bij de NOS. De geplande deelname van diverse langebaantoppers zou het evenement nóg aantrekkelijker voor de toeschouwers én tv-kijkers kunnen maken.

Naar aanleiding van brede weerstand vanuit verschillende geledingen - die vooral kritiek hadden op het slecht en laat informeren - spraken de competitieleider, disciplinemanager en technisch directeur van de schaatsbond maandag (opnieuw) lang met elkaar gesproken. De conclusie van dat overleg: het gehele proces had zorgvuldiger moeten worden voorbereid en uitgewerkt, want er is gebleken dat huidige regelgeving op sommige punten conflicterend is, dan wel op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden. Er is meer tijd nodig om dit te onderzoeken en te bekijken hoe een 'kruisbestuiving' van marathon met langebaan in de toekomst wel een extra en positieve dimensie kan geven, aldus een statement van de KNSB.