Het Gewest Fryslân is een platform dat in vijf disciplines talentvolle sporters een zetje geeft op weg naar de top. De schaatsers die dat niveau halen, zijn een belangrijk gezicht voor de volgende generatie. Prins noemt Femke Kok als voorbeeld, die op 13-jarige leeftijd bij het gewest kwam en nu wereldkampioene is. Ook Lotte van Beek en Yvonne Nauta zijn geslaagd, doordat ze het tot een commerciële ploeg hebben geschopt. Het team heeft de missie om schaatsen in het DNA van de Fries te houden. Dat doet het door als schakel te fungeren tussen de jeugd en de commerciële ploegen. Zo willen ze hun schaatsers de mogelijkheid bieden om door te stromen naar de top.
Vorig seizoen sprongen Isabelle Grevelt en Sanne in ’t Hof in het oog, die beiden de overstap naar Team Essent hebben gemaakt. Een succesverhaal voor de ploeg die het beste uit de sporters wil halen. Helga Drost wist zichzelf afgelopen jaar in de kijker te rijden. Tegen alle verwachtingen in – vooral die van haarzelf – haalde ze op het WCKT een ticket binnen. Ze stond op het punt om te stoppen en op wereldreis te gaan: “Het was mooi geweest, vond ik”, aldus Drost. “Ik zag het als mijn laatste internationale kans.” De backpack ging de kast weer in en maakte plaats voor een avontuur op ijzers in China en Japan.
Zo beschikt Gewest Fryslân over een talentvolle sprintster. Wat kunnen we van haar verwachten, te beginnen met het WCKT? Het antwoord is: voorlopig nog weinig. De 26-jarige werd eind juni geveld door een longontsteking en is voorzichtig op de weg terug. “Mijn energielevel is laag en herstel gaat daardoor traag. Ik doe het minimale bij trainingen en moet elke middag bijslapen. Het frustreert me natuurlijk. Zeker omdat vorig jaar onbeschrijfelijk was, wil je die lijn doorzetten. Aan de andere kant gaat mijn herstel beter dan verwacht werd. Ik probeer positief te blijven. Het is een belangrijke les dat gezondheid altijd op nummer één staat”, vertelt Drost ingetogen.
Het moét niet bij het WCKT zaterdag, dat gaat zeker op voor de Sneker. “Ik race wel mee, maar het is meer een meetmoment om te kijken hoe het gaat”, licht Drost toe. Het vizier is gericht op de tweede helft van het seizoen. “Om internationaal mee te doen is er in december bij het Daikin NK Allround & Sprint nog een kans, maar ik denk dat die ook te vroeg komt voor mij. Daarom hoop ik vooral bij het Daikin NK Afstanden in februari weer mooie dingen te laten zien. In mijn hoofd zit het alvast goed, maar fysiek moet ik verder herstellen en opbouwen.”
Gelukkig staat het Development Team Fryslân bol van rappe sprinters, gekscherend door Prins ook wel ‘de sprintkolonie’ genoemd. Bij de vrouwen is Pien Smit er een om in de gaten te houden. Ze verschijnt zaterdag fit aan de start nadat ze een stroef jaar vanwege rugklachten heeft gehad. “Ik hoop dat ik richting mijn pr kan rijden. Ik sta er met vertrouwen”, is de heldere boodschap van Smit. De mannen hebben te maken met meer concurrentie vanuit de commerciële ploegen.
De Friese ploeg doet hard z’n best op de middellange en lange afstanden mee te draaien. Met nieuwe aanwas beschikt de formatie sinds dit seizoen over een volwaardige groep. Dat biedt meer trainingsmogelijkheden voor de schaatsers die niet op de sprintafstanden uitkomen. Ze kunnen met elkaar rijden voor de langere afstanden, met schema’s die daarop zijn afgestemd. Waar het Gewest Fryslân zijn succesvolste sporters normaliter ziet overstappen naar een topteam, bewandelen twee vrouwen de omgekeerde route. Myrthe de Boer keert na twee jaar in het geel-zwart (tegenwoordig magenta van Team Essent) terug op het nest. Jade Groenewoud werd in 2023 met veel bombarie bij Team IKO-X2O gepresenteerd met een driejarig contract, maar vertrekt na slechts een jaar alweer.
Groenewoud vertelt dat ze haar verwachte resultaten niet haalde. “Het viel de verkeerde kant op. Achteraf gezien denk ik dat het de juiste keuze is geweest om naar het gewest over te stappen. De manier van trainen en het gevoel bij de ploeg moeten passen. Bij dit team krijg ik de kans om het beter te doen en mijn leerpunten aan te passen.” De meervoudig wereldkampioene bij de junioren is vooral te spreken over de steun die ze ervaart. “De groep en de staf helpen mij. Ik kan altijd bij iemand terecht. Ik merk dat ik weer lekker in mijn vel zit. Vorig seizoen heb ik het fijne gevoel, de flow in het schaatsen wel gemist.”
Voor Groenewoud is het Development Team Fryslân compleet nieuw, voor Myrthe de Boer geldt het tegenovergestelde. Het ‘kind aan huis’ maakte in 2022 de overstap naar Team Jumbo Development, maar boekte niet de vooruitgang waar ze op had gehoopt. “Het ging aardig, ik heb een World Cup mee kunnen doen, maar het waren niet de gewenste resultaten. Zo dacht Jumbo er volgens mij ook over. De leiding koos een andere richting, waar ik niet inpaste.” De 22-jarige Friezin besloot terug te keren naar haar vertrouwde plek. “Ik wil weer stappen kunnen maken. Het grote voordeel bij deze ploeg is dat er veel mogelijk is. Er is een allroundtak, een sprinttak, en ik kan per dag beslissen met wie ik meetrain. Er zijn meer mensen aan wie ik mij kan optrekken. In overleg met Ingo (Bos, hoofdcoach, red.) is er veel speelruimte", besluit de Boer nuchter.
Niet alleen de schaatsers worden opgeleid bij het Gewest Fryslân, dit is ook voor de trainers weggelegd. Zo staat Ronald Mulder sinds september als coach langs het ijs om zijn ST4-trainersdiploma te behalen. Daarmee bezit de ontwikkelploeg naast Geert Kuiper en Anice Das over nog een olympische sporter in de staf. Onder leiding van hoofdcoach Ingo Bos bevat de ploeg genoeg ervaring om zijn talenten te begeleiden. Bij het WCKT ziet het Development Team Fryslân wat de stand van zaken is. “Ik kijk ernaar uit. Het is mooi dat we de underdogpositie hebben. We kunnen het alleen maar goed doen. Topteams moeten presteren, anders is het falen”, vertelt Bos met een glimlach.
Het pompeblêdenpak zal niet te missen zijn. Met 23 verschillende rijders en 36 startmomenten in totaal is de Friese ploeg hoofdleverancier.
Wil jij ze in actie zien? Bemachtig dan snel je tickets.
Bij de teampresentatie van het Gewest Fryslân, kondigt de ploeg een nieuwe sponsor aan: Yn Beweging. Deze nieuwe partner past mooi bij het doel zoveel mogelijk kinderen en jongeren te laten bewegen. Yn Beweging zet zich via activiteiten en een netwerk in de buurt in voor vitaliteit. Via een app kunnen mensen dichtbij een plek vinden om aan een activiteit mee te doen die bij ze past. “In de topsport draait het om winnen. Maar voor veel mensen is meedoen in de sport al een grote stap. En dat willen we toegankelijker maken”, vertelt Anne Jochum de Vries, directeur bij Sport Fryslân.