Tijdens de eerste Essent ISU World Cup van het olympische seizoen in Calgary schaatste Antoinette de Jong een wereldrecord voor junioren op de 3000 meter en won Lotte van Beek haar eerste wereldbekers bij de senioren op de 1500 meter en de team pursuit.
"Antoinette de Jong, Lotte van Beek, Maurice Vriend en Thomas Krol zijn de eerste schaatsers die het gehele traject doorlopen hebben", aldus Jeroen van der Lee, coach van Jong Oranje en de programmamanager talentontwikkeling van de KNSB, tegen schaatsen.nl. Samen met Erik Bouwman is Van der Lee verantwoordelijk voor het project.
Van der Lee vertelt dat hij met veel plezier gekeken heeft naar de prestaties van De Jong en Van Beek afgelopen weekend. "Ze zijn allebei breed getraind en weten wat ze willen. Het is bijzonder om te zien dat het niet toevallig is dat ze een goede prestatie leveren, maar dat ze stabiel zijn."
"Hun prestaties de afgelopen periode hebben echter niet direct te maken met THOM, maar het traject dat ze hebben doorlopen speelt zeker wel een rol."
"In heel Nederland wordt talent herkend en ontwikkeld, maar door middel van dit traject willen we het meer structureren", legt Van der Lee uit wat THOM inhoudt."Dit doen we door middel van bijvoorbeeld talentgroepen en het delen van kennis en ervaring. We proberen de schaatsers zo zelfstandig mogelijk te laten werken, zodat ze zelf ontdekken wat bij ze past en wat ze willen bereiken."
Binnen het traject richten de schaatsers zich daarom niet alleen op de langebaan. "Ze doen tijdens dit traject ook aan bijvoorbeeld shorttrack of inline-skaten. Daarnaast is er aandacht voor verschillende onderwerpen zoals het stellen van doelen, zelfregulatie, raceplannen, het fysieke schema en zijn er discussieavonden over techniek."
"Voor ons is het vooral belangrijk dat de schaatsers op de juiste leeftijd de juiste dingen leren. Er moet een eenduidig opleidingstraject zijn, zodat ze van de gewesten uiteindelijk naar Jong Oranje kunnen gaan. Vervolgens kunnen ze doorstromen naar de merkenteams om daar met een goede basis verder te groeien op het hoogste niveau."
De afgelopen jaren is het opleidingstraject volgens Van der Lee behoorlijk verbeterd. "Maar het ideaalplaatje is nog niet bereikt. Het traject kan nog verder verbeterd worden als er op alle niveau's (van vereniging tot merkenteam) op een eenduidige manier wordt gewerkt en er zodoende nog meer continuïteit in de opleiding van talentvolle sporters ontstaat", vertelt Van der Lee.
Dat schaatssters zoals De Jong en Van Beek inmiddels meedoen met de wereldtop, heeft volgens Van der Lee niet volledig te maken met THOM. "Maar het traject dat ze hebben doorlopen, speelt zeker wel een rol."
"Het gaat om het hele opleidingstraject. Het is natuurlijk altijd maar de vraag hoe de schaatsers uiteindelijk meedoen bij de senioren, maar ik merk wel dat het geleerde in dit traject daar zeker aan heeft bijgedragen."