Voor de olympisch kampioene op de 500 meter, Erin Jackson, voelt de sprintshow in Leeuwarden als thuiskomen. “In Amerika heb je de zogeheten ‘National Speed Skating Circuit’. Dat is een beetje zoals De Zilveren Bal: veel mensen, een coole productie en gecommercialiseerd. Heel gaaf.”

De Amerikaanse glundert op het middenterrein tussen haar 100 meter-races door. “Het is geweldig om te racen op een plek waar de sport serieus wordt genomen, een prachtige ervaring. Als olympisch kampioene word ik hier gedragen. De steun die we krijgen en om te zien dat mensen er zo enthousiast van worden, is erg leuk.” 

Foto: Neeke Smit

De wedstrijd over 100 meter doet Jackson denken aan haar inlineskatecarrière, waar ze het afgelopen seizoen op de World Games nog wereldkampioene werd op de weg (one lap), zilver won op de 500 meter (baan) en brons op de 100 meter. “Het is vergelijkbaar. We hebben races zoals deze, maar alleen de winnaars gaan door bij het inlinen; de tijden zijn niet belangrijk. Dat is tijdens De Zilveren Bal natuurlijk wél van belang. Hierdoor lijkt het meer op langebaanschaatsen. Vorig seizoen waren mijn openingen redelijk goed. Dit jaar zijn ze iets minder. Ik heb verbeteringen aangebracht op de 1000 meter, wat heel spannend was.”

Er is het afgelopen jaar veel op de 30-jarige afgekomen. “Het is een soort wervelwind geweest. Ik deed veel toespraken en interviews. Hopelijk kan ik met mijn prestaties mensen inspireren om in beweging te komen en verschillende sporten tegelijk te doen. Het doel voor volgend seizoen is om weer op de hoogste trede van het podium te komen en om mijn 1000 meter verder te ontwikkelen.”

De Japans olympisch kampioene op de 1000 meter, Miho Takagi, blaast nog eens flink uit bij de vraag hoe het haar vergaat. “Mijn benen voelen zwaar en mijn lichaam doet nog pijn van afgelopen weekend (doelend op het WK Afstanden in Heerenveen), maar ik doe mijn best”, verzekert ze vlak voor het eerste startschot op het Leeuwarder ijs. Snel na dit optreden komt ze stralend de mixed zone inlopen op het middenterrein. “Wat was dit gaaf! Het is anders dan ik gewend ben; een echte show. Op deze manier heb ik nog nooit een wedstrijd beleefd. Wat houd ik hiervan. Mijn benen voelen spontaan ook weer beter”, lacht de Japanse.

Foto: Neeke Smit

Takagi trainde aan het begin van dit wereldbekerseizoen met Team FrySk en eindigt haar seizoen met De Zilveren Bal in dezelfde Elfstedenhal. “Het is symbolisch. Geweldig om hier weer te schaatsen. Ik heb in Friesland verschillende schaatsers en coaches leren kennen. Het is erg leuk hen weer te zien. Tijdens de 100 meters wil ik vooral genieten en mijn beentempo zo hoog mogelijk krijgen. Daarnaast ben ik alweer met volgend seizoen bezig. Het is een bijzonder jaar geweest. Ik wil sterker worden dan afgelopen jaar en ik heb mijn blik op de toekomst gericht.”

Femke Kok, die vrijdag geschiedenis schreef door als eerste Nederlandse ooit de 500 meter bij de vrouwen te winnen, was in opperbeste stemming tijdens de feestelijke afsluiter van het seizoen. “Ik sta met een lekker gevoel aan de start. Om hier nog te rijden, dat is een feestje. Het is genieten. Er zijn zoveel mensen die mij veel lieve berichten hebben gestuurd. Ik vind het mooi om te zien dat iedereen zo heeft meegeleefd.”

Foto: Neeke Smit

Sinds ze wereldkampioene is, wordt ze geleefd. “Zaterdag zat ik bij Humberto Tan in zijn talkshow. Zondag hadden we nog een leuk feestje en maandag een gezellige sponsoractiviteit in Hoorn, waar ik 1.250 meter tegen Irene Schouten heb gereden. Ik heb de afgelopen dagen heel weinig geslapen. De topvorm is er niet meer, maar dit is zo’n prachtig evenement. De lampen en muziek geven een unieke sfeer. Er zijn zoveel mensen naartoe gekomen en met het juniorentoernooi op dinsdag motiveren we de jeugd om te sprinten.”

De winst op het WK heeft de 22-jarige sprintster van Reggeborgh - na een moeizaam seizoen - veel gebracht. “De wereldtitel heeft mij geleerd dat je altijd vertrouwen in jezelf moet houden. Ook al gaat het superslecht. Dan is er heel veel mogelijk.” En een laatste gouden tip voor een perfecte 100 meter? “Dat je goed op het startschot moet reageren. Dat is stap één.”