Dat is mogelijk dankzij de Griekse connectie van zijn vader. In ’t Veld senior kwam ter wereld in Athene, maar kon niet bij zijn biologische ouders blijven en werd ter adoptie aangeboden. Hij werd opgenomen in een Nederlands gezin en bouwde hier zijn bestaan op. Ondanks dat hij de taal niet machtig is, koestert In ’t Veld zijn link met Griekenland en is het mogelijk om internationale schaatswedstrijden te rijden. Het is niet de eerste keer dat hij een onderzoek startte naar de mogelijkheid om voor het Zuid-Europese land uit te komen.

“In 2019 kregen we het niet rond”, vertelt In ’t Veld. Omdat zijn vader op zeer jonge leeftijd naar Nederland kwam, had hij geen Grieks paspoort en moest een omweg bewandeld worden om te bewijzen dat hij van oorsprong uit dat land afkomstig was. Daar strandde de poging om in het blauw-wit aan de bak te komen. Dankzij de vader van een vriend besloot In ’t Veld vorig jaar opnieuw een poging te wagen, deze keer met succes. “De geboorteaktes van mijn vader moesten vertaald worden en naar een Griekse rechtbank gestuurd worden. Dat hebben we afgerond en hij heeft nu een Grieks paspoort.”

Foto: Team Novus

Zelf reisde In ’t Veld afgelopen week naar Athene om papierwerk in orde te maken. De aanvraag voor zijn eigen paspoort is ingediend. “Ik heb daar bij een notaris gezeten en een document ondertekend zodat advocaten de zaken namens mij kunnen regelen.” Binnen enkele maanden zou de paspoortaanvraag rond moeten zijn, waarna het hele proces afgerond kan worden. “Misschien gaat het sneller omdat het topsport betreft.” Dit alles was niet van de grond gekomen zonder de medewerking van Jildou Gemser van de ISU en de Griekse wintersportbond. Daar reageerde men enthousiast op het plan van In ’t Veld.

Griekenland haalde nog nooit een medaille op de Winterspelen. Naar de editie in Beijing (2022) vaardigde het land vijf sporters (twee alpineskiërs en drie langlaufers) af.  Er zijn enkele actieve kunstschaatsers, maar de langebaan is onbekend terrein voor de Grieken. Men kijkt nu hoe In ’t Veld richting Milaan ondersteund kan worden, een proces waar Team Novus op de achtergrond mee bezig is. Bij dat team tekende de schaatser deze week een tweejarig contract. “Dankzij mijn Griekse roots kan ik aansluiten bij Team Novus. Ik heb nu meer speelruimte voor eigen programma’s, ga iets makkelijker de World Cups in. Daardoor kan ik grotere stappen maken en mag ik op een hoger niveau acteren dan ik tot nu toe deed.”