Het gevolg van dit besluit – ingegeven door het gat in de begroting van Viehhofen dat ontstaat door het stoppen van een geldschieter – is dat de vier beloften De Rooij, Leon Wenteler, Richard van Schie en Joost de Jong op zoek moeten naar een andere ploeg. Het kwartet heeft aangegeven te willen doorgaan met schaatsen. Overigens sluit het stichtingsbestuur niet uit dat het team een jaar ‘op pauze gaat’, om in 2025 eventueel in het belofte-peloton terug te keren.

De stichting Groenehartsport.nl bestaat uit vijf agrarisch georiënteerde bedrijven uit – hoe kan het ook anders – het groene hart van Nederland (het gebied tussen het denkbeeldige vierkant Leiden-Utrecht-Rotterdam-Den Haag) die zich betrokken voelen bij de schaatssport en de ontwikkeling ervan vanuit de jeugd. Met die intentie wordt al zeventien jaar geld gestoken in de marathontak, ook door een groep van vijftig donateurs die belangeloos jaarlijks een bedrag storten. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want naast veel dagoverwinningen en verschillende eindklassementen zijn er in die periode vijf rijders van groen-geel Nederlands kampioen geworden.

Wabe de Rooij is de laatste; hij toonde zich onbetwist de beste belofte op nieuwjaarsdag op de Jaap Edenbaan. Bovendien bracht hij de marathons van Deventer, Utrecht en Heerenveen op zijn naam. “Het is jammer dat Groenehartsport.nl ermee ophoudt’, reageert de 23-jarige Alphenaar. ‘Het is in de loop der jaren een legendarisch team geworden, waarvoor veel toppers hebben gereden. Niets aan te doen, ik sta er dan ook nuchter in. Ik focus me nu op het vinden van een nieuwe ploeg op het hoogste niveau, omdat ik inmiddels heb bewezen dat ik veel meer kan dan alleen een marathon uitrijden. Drie jaar geleden heb ik al in de Topdivisie meegedaan, maar door blessures was dat niet zo’n succes. Ik ben er nu klaar voor om de stap omhoog te maken.”

Van het resterende trio Richard van Schie, Joost de Jong en Leon Wenteler twijfelt laatstgenoemde flink over zijn toekomst als marathonrijder. De Hagenaar, winnaar van de wedstrijd om de Marathon Cup in Enschede, begint in februari met afstuderen en lonkt naar een maatschappelijke loopbaan. Hij noemt de mededeling – afgelopen zondag – dat Groenehartsport.nl er een punt achter zet, een koude douche en discutabel. 

“Buiten dat, als ik eerlijk naar mezelf toe ben, kan ik niet zeggen dat ik er deze winter alles aan heb gedaan om zo goed mogelijk te presteren. Het kostte me steeds moeite te gaan trainen, en daarom vraag ik mezelf af: kan ik dat dan wel volgend jaar opbrengen. Er is een paar ploegen waar ik misschien nog zal informeren of er plek is. Tegelijkertijd vind ik het belangrijker dat Joost kan doorgaan met schaatsen. Hij verdient eerder een ploeg dan ik, en dat geldt ook voor Richard die veel fanatieker de sport beoefent dan ik. Plak ik er alsnog een jaartje aan, dan is het omdat het plezier in in trainen wellicht terugkeert in een ander team. ”