“We zien steeds meer verenigingen die het dragen van een helm verplicht stellen en onder recreatieve bezoekers die het ijs betreden met een helm op. Ondanks deze positieve trend hebben we geconstateerd dat er nog te vaak onveilige situaties op het ijs ontstaan, met name tijdens recreatie-uren”, zo licht directeur Minne Dolstra de helmplicht toe. “Diverse wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat het gebruik van een helm het risico op hoofd- en hersenletsel aanzienlijk vermindert. Bij officiële sporten zoals wielrennen en skeeleren is de helm al verplicht en ook in het straatbeeld komt de helm steeds vaker voor.”

Femke Kok (Team Reggeborgh) vindt het invoeren van de helmplicht een verstandig besluit. “Een ongeluk zit in een klein hoekje en een val op het ijs kan een grote impact hebben. Niet voor niets dragen wij tijdens de teamsprint een helm. Hoe meer mensen op het ijs, hoe lastiger het wordt om uit te wijken. Als professionals zijn wij goed getraind en weten we hoe we hiermee om moeten gaan. Het is vooral enorm schrikken als we een minder ervaren sporter een harde klap zien maken”, aldus Kok.

Femke Kok en de helmplicht
"Een ongeluk zit in een klein hoekje. Draag daarom een helm bij het schaatsen", adviseert Femke Kok. | Foto: Gewoan Dwaan

Thialf heeft de ontwikkelingen in de topsport nauwlettend in de gaten gehouden. Naast de teamsprint stelt de ISU ook de helm verplicht bij de ploegenachtervolging en massastarts en bij shorttrack. De KNSB onderschrijft uiteraard het streven naar zo min mogelijk ongelukken op het ijs, want ieder slachtoffer is er een te veel. De bond doet vooral een beroep op de intrinsieke motivatie van elke individuele sporter, maar juicht ook het initiatief van Thialf toe.

Jurre Trouw, manager sportparticipatie bij de KNSB: “Als je schaatst, kun je vallen. Hoe drukker het is op het ijs, des te groter de kans op een valpartij. Wat we zeker niet willen is dat mensen daarbij hersenletsel oplopen. Vandaar dat dringende advies: draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid.” De helmplicht is overigens niet van kracht bij trainingen en wedstrijden van langebaanschaatsers met een topsportstatus op individuele afstanden. Thialf stelt hierbij dat het niet haar taak is zich te mengen in het beleid van de ISU.