Dat zei de chef de mission woensdag in Amsterdam bij de presentatie van de kleding van de Nederlandse olympische equipe. "De doelstelling is dat het in Sotsji beter moet dan in Vancouver. Zijn negen medailles dan genoeg? Nee, wat betreft is dat de lat te laag leggen", aldus Hendriks.

Nederland veroverde in 2010 acht medailles. Zeven in het schaatsen en het goud, het eerste namens Nederland in de sneeuw, van snowboardster Nicolien Sauerbreij. Hendriks benadrukte dat niet alleen het schaatsen voor succes moet zorgen in Sotsji. "Nederland is een fantastisch schaatsland, maar we zijn meer dan alleen schaatsen. Dat laten we hopelijk straks zien in Rusland."

Naast de, naar verwachting, twintig langebaanschaatsers zal Nederland in Sotsji ook vertegenwoordigd worden door shorttrackers en snowboarders. In de laatste discipline is Nederland voor het eerst in alle categorieën vertegenwoordigd. Volgens Hendriks zijn er vooral in het shorttracken medaillekansen, maar ook in het snowboarden reist er volgens de chef de mission een ploeg van hoog niveau af.

De verwachting is dat ook de bobsleeërs, onder leiding van piloten Edwin van Calker en Esmé Kamphuis, zich nog kwalificeren voor Sotsji. De kwalificatiemomenten in het bobsleeën worden later dit jaar nog afgewerkt.

Volgens Hendriks reist er voor de Winterspelen een ploeg van groot formaat af naar Rusland. "Het lijkt erop dat er straks elke dag Nederlandse atleten in actie komen, op de meeste dagen zelfs in verschillende disciplines. Dat is iets om enorm naar uit te kijken."

Hendriks ging ook in op de verslechterde verhoudingen tussen Nederland en Rusland en de controversiële anti-homowetgeving. "Het is goed om vast te stellen dat deze thema's op de kaart zijn gezet. Als Chef de Mission en als olympische ploeg in zijn geheel hebben wij te maken met de setting van het land. Dat is niet voor het eerst, dat hebben we ook in China meegemaakt."

"Maar dat is ook het mooie van de Spelen. Er reizen dagelijks duizenden Nederlanders af naar Rusland, zakenmensen, en die worden nooit gevraagd naar deze onderwerpen. Nu verwachten we wel van soms slechts negentienjarige atleten dat ze zich uitspreken. Daar kan je alles van vinden, maar het laat wel zien wat voor een krachtig podium de Spelen zijn."

Hendriks ging ook in op de vraag of het atleten is toegestaan een proteststem te laten horen in Rusland. "Iedereen is vrij, ook Nederlandse atleten, om elke mening te uitten. Dat zullen we nooit in de weg staan. Maar zodra je onderdeel bent van een ploeg heb je ook te maken met een teamethiek. Je moet daar voorzichtig mee zijn en niet misbruiken voor persoonlijke doeleinden."

Toch benadrukt de chef de mission dat er gewerkt zal worden vanuit een duidelijk kader waarin er, ook volgens de commerciële richtlijnen van het IOC, geen ruimte is voor andere uitingen. "Maar iemand die een kruisje slaat snap ik, en iemand die zijn partner kust, ongeacht seksuele geaardheid, snap ik ook."