Eind dit jaar bestaat de Kager ijsclub honderd jaar. Een stukje geschiedenis:

In de strenge winter van 1909 stonden twee dijkbewoners te kijken naar ijsvermaak op een glad bevroren ringvaart. Twee eenvoudige mensen, die buren van elkaar waren: Koos Groen in 't Woud en Arie van den Broeck. Het speelde zich af voor de smederij aan de Lisserdijk. Ze keken naar de overkant van de vaart en zagen kinderen die met elkaar een wedstrijdje aan het schaatsen waren. Maar; de meeste kinderen liepen op klompen en konden amper behoorlijk meedoen.               

Een stuk verderop waren wat grotere jongens bezig met een heel ander spel: zij hadden een wilgentak in hun hand met een noest op het eind. Daarmee sloegen ze een stukje hout naar elkaar.

Wat paartjes zwierden op houten rondrijders met opgerolde riem keurig op de wreef langs de kleine huisjes op de dijk en zij schreven sierlijke krullen in het ijs. Bij dat mooie winterse plaatje keken die twee elkaar aan en mompelden iets van: "Wat bij een ander mogelijk is, moet hier toch ook kunnen."

Ze gingen naar de smederij. Handenwrijvend boven het nasmeulend smidsvuur smeedden zijn hun eerste plannen. Zo werd het idee voor de eerste wedstrijd ringsteken geboren. Na een mok thee bonden ze ook zelf de schaatsen onder en reden met de duwslee naar Rijpwetering.

Daar had Arie immers klanten zitten van zijn smederij. Toen de zon onder was en dat stukje ringvaart verlaten onder een sterrenhemel lag, keerde het tweetal terug in de smederij. Bij een olielamp bekeken zij dat geleende vreemde voorwerp van ijsclub Rijpwetering.

De volgende dag kwam het tweetal - na de noodzakelijke werkzaamheden - weer bij elkaar. Ze bekeken dat holle voorwerp, de stokken met die spijker er doorheen en lieten de ringen in het apparaat zakken. Het werd daar ter plekke uitgeprobeerd en bij het doornemen van de spelregels kwam een andere buurman op bezoek.

Het was Piet Hulsbos. Hij kwam als geroepen, want dat ding moest tussen die twee palen komen te hangen, die constructie ontbrak er nog aan. Een paar uur later stond alles opgesteld en kon het ijsfeest beginnen. Jan Bons, werknemer bij de Leegwater, kreeg de opdracht de dijk langs te gaan met wat er die middag te gebeuren stond en 'zegt het voort' werd een feit.

Maar ook de Kaagbewoners die zich schuil hielden achter het struikgewas en het riet om eerst de kat uit de boom te kijken, begonnen er toen in te geloven. Een welgestelde boer - Meiman van Huigsloterdijk - had die middag alles gevolgd, stopte het viertal wat toe en de prijzen kwamen net op tijd.

Later die dag werd er nog druk nagepraat en veel gelachen, maar opeens werd het angstig stil. Iedereen keek richting Norremeer. Zij zagen zwarte rookwolken en hoorden gerommel als bij opkomend onweer. Twee ijsbrekers baanden zich een weg naar de ringvaart, richting Haarlem en Amsterdam.

De vaargeul werd opengebroken, want het transport moest doorgaan naar de grote steden. Een paar dagen na het succes klonk er alweer een 'zegt het voort'. Nu voor hardrijden.

Bij de Hellegatsmolen kon men via de Sassenheimerpont bij de baan komen. Aannemer Piet Hulsbos had met blokjes hout de baan keurig uitgezet en het succes kon niet op. Steeds meer Kaagbewoners deden mee, zowel op de schaats als ook als toeschouwer. Het was leuk en gezellig in een tijd dat er niets te beleven viel en daar ging het om. 

Er kwamen een paar ijsloze winters en het bleef bij praten in en rondom de smederij. Het ijs in het Kaagse plassengebied kwam maar niet op de juiste dikte en zo rommelde het buurtclubje voort. Tot november 1914.

De mannen van het eerste uur kwamen bijeen in het café van Hannes Loogman met vele anderen, want er moest iets gebeuren. Toen werd de ijsclub "Kagermeer" dan officieel opgericht. Er waren op dat moment 26 leden. Dat wordt dit jaar in november dus precies honderd jaar geleden

Naam club: ijsclub Kagermeer.   
Gevestigd in: Buitenkaag (Noord-Holland).  
Bestaat sinds: 1914.  
Aantal leden: We hebben zowel individuele als gezinsleden, dus het is wat moeilijk te meten.  
Topper in de gelederen: Floris Root: hij is houder van alle clubrecords! 
Accommodatie: We hebben verschillende locaties waar activiteiten worden georganiseerd. Restaurant Kaagzicht aan de Huigsloterdijk in Buitenkaag wordt gebruikt als start- en finish voor molen- en merentochten zodra er natuurijs is. Daar is ook de natuurijsbaan. En een ruimte in het restaurant wordt gebruikt voor de jaarvergadering. Sporthal De Ontmoeting en gymzaal worden gebruikt voor het geven van droogtraining en bijeenkomsten voor de trainingsgroepen. In het winterseizoen (zonder natuurijs) trainen de leden van de STG op de kunstijsbanen in Leiden en Haarlem en in de zomer geven we trainingen inline-skaten op de skeelerbaan in Lisserbroek. Ook in de duinen van Noordwijk wordt 's zomers getraind.     
Website: www.ijsclubkagermeer.nl.  
Emailadres: bestuur@ijsclubkagermeer.nl.  
Facebook: IJsclub-Kagermeer
Clubblad: Nee, we geven maandelijks een nieuwsbrief uit.  
Verenigingsmotto: Activiteiten bieden aan jong en oud op verschillende niveaus.
Feestelijkheden: Zodra er natuurijs ligt, komen er uit de wijde omtrek duizenden mensen naar de Kagerplassen toe om te genieten van het natuurijs en om schaatsplezier te hebben. Kortebaan, priksleeën, ijszeilwedstrijden en Oud Hollandse schaatsdemonstraties zijn dan drukke activiteiten die worden georganiseerd. Daarbij kan er genoten worden van warme chocomel, glühwein, snert en andere versnaperingen bij de diverse koek-en-zopietenten rondom Kaageiland. Kortom: feest! En… dit jaar bestaan we honderd jaar.    
We willen in de toekomst graag: schaatstochten blijven organiseren en zorgen dat onze jeugd mee kan doen aan KNSB-wedstrijden.   
Wij zijn de leukste ijsclub, omdat: Er altijd wel iets te doen is voor onze leden.