Jan Nienhuis uit Haren was vanuit zijn werk als vertegenwoordiger bij Unilever helemaal thuis in het vergaderen, zaken doen en teamwork. Iets wat hij ook goed kwijt kon/kan in zijn vrijwilligerswerk binnen het schaatsen.
Werk dat hem inmiddels gedurende het hele jaar bezighoudt. Maar dat vindt Jan Nienhuis helemaal niet erg. "Ik ben nog steeds gezond en zeer actief. Bovendien houdt het vrijwilligerswerk me van de straat en ik vind het leuk om te doen."
Sinds wanneer doet u vrijwilligerswerk bij het schaatsen en hoe bent u daartoe gekomen?
"Ik denk zo ongeveer twintig jaar. Als vertegenwoordiger zat ik veel in de auto en had ik een slechte conditie. Ik vond dat ik eens wat aan sport moest gaan doen en toen ben ik bij de schaatsvereniging terechtgekomen."
"Ik probeerde ook eens aan een wedstrijdje mee te doen, maar dat ging niet zo goed en vervolgens kwam ik heel gauw in het juryhok terecht voor tijdopname en dergelijke. Dus toen ben ik jurycursussen gaan volgen en heb ik het hele circuit doorlopen. Van klokker tot nationaal scheidsrechter."
Toen kwam van het zelf schaatsen zeker nog maar weinig terecht?
"Nou, dat klopt. Ik was ook geen echte schaatser. Ik deed het voor de lol en het racefietsen 's zomers was meer mijn sportieve activiteit. Daarnaast ben ik als vrijwilliger steeds verder gegroeid. Ik ben altijd wel een type 'als je ergens aan begint, moet je het afmaken'. Vandaar dat ik ook al die jurycursussen heb doorlopen. In totaal ben ik zo'n acht jaar nationaal scheidsrechter geweest en daar ben ik dit voorjaar mee gestopt. Want je moet ook een keer ergens een punt achter zetten."
Wat is u terugkijkend als jurylid allemaal bijgebleven?
"Ik vond het al met al een heel mooie periode. Wel druk, maar toch ook wel interessant. Je ziet al die nationale rijders schaatsen en dat maakt het toch wel mooi. Natuurlijk heb ik als scheidsrechter ook wel de nodige diskwalificaties meegemaakt. Foute wissel of die beruchte lijn. Vaak weten de rijders zelf ook wel dat ze fout zijn en hebben ze er meestal geen probleem mee"
"Maar hoe groter de belangen zijn, met titels en dergelijke, hoe moeilijker de acceptatie natuurlijk is. Daar heb je dan ook wel eens wat woordenstrijd over, maar goed het feit blijft dat als het in de regels staat je het moet handhaven. Dat zijn de iets minder leuke dingen, maar voor de rest heb ik me altijd zeer vermaakt met alles wat erbij hoort."
Op dit moment bent u nog actief in het natuurijsschaatsen?
"Dat klopt. Ik ben lid van de sectie toerschaatsen van de KNSB, want ik ben ook coördinator van het gewest Groningen wat toertochten betreft. Een paar jaar geleden is de KNSB begonnen met het verzamelen van de draaiboeken van alle toertochtverenigingen; om dat allemaal ook juridisch te onderbouwen."
"Toen ik pas begon in Groningen moest ik al die toertochtverenigingen binnen het gewest aanschrijven zodat zij een fatsoenlijk draaiboek zouden gaan maken, voor zover ze er nog niet een hadden. Dat moest ik vervolgens doornemen en goedkeuren richting KNSB. Dat is even een heel drukke periode geweest. Nu is het allemaal veel meer gestructureerd dan een aantal jaar geleden en dat is ook wel goed natuurlijk."
En u bent ook vicevoorzitter van Schaatsvereniging Scharlakenhof. Wat zijn zoal de taken van een vicevoorzitter?
"Die zijn eigenlijk ter ondersteuning van de voorzitter kun je wel zeggen. Onze voorzitter heeft een drukke baan en er zijn diverse zaken die ik als bestuurslid/vicevoorzitter van hem overneem. Dat betreft gewoon de algemene gang van zaken binnen de vereniging. We hebben natuurlijk ook nog het bestuur om ons heen waarbinnen ook iedereen zijn taken heeft. In principe zijn er altijd wel dingen die moeten gebeuren en afgehandeld moeten worden. Dat gaat allemaal door."
Hoelang bent u al bestuurslid van de schaatsvereniging?
"Ik denk toch ook al wel twintig jaar, want ik kwam daar vrij snel in terecht. Dat heeft weer te maken met de Commissie Toertocht Paterswoldsemeer waarvan ik ook voorzitter ben. Ik bepaal als ijsmeester daarvan wanneer deze tocht op het Paterswoldsemeer kan doorgaan. En ik hou mij bezig met het hele hebben en houwen wat daar bij hoort."
Dus zodra er natuurijs ligt, heeft u het nog drukker.
"Ja, dat kun je wel zeggen. Vanuit mijn functie als natuurijscoördinator van het gewest Groningen moet ik alle ijstoertochten in Groningen een beetje begeleiden qua draaiboek en dergelijke. En als voorzitter van de Toertocht op het Paterswoldsemeer moet ik natuurlijk ook van dag tot dag bekijken wat de dikte van het ijs is en hoe betrouwbaar het ijs is."
"Dan rust er een hele verantwoordelijkheid op mijn schouders, want als de mensen komen, komen er duizenden op het meer af. Juist doordat het meer vrij snel dicht vriest en het vlak onder de stad Groningen ligt, weten we dat we gelijk een hele grote toeloop zullen krijgen."
"De laatste keer dat we tocht hebben gehouden, was in 2012. Vorig jaar hadden we zo'n beetje acht centimeter ijs, maar toen ging het dooien en zaten er wat gaten in het ijs. Toen kon de tocht niet doorgaan. Daarvoor is het wel twee jaar achter elkaar doorgegaan. Dat was een mooie drukke periode."
U besteedt veel tijd aan vrijwilligerswerk. Wat is voor u de voldoening?
"Ik heb als voordeel dat ik al een aantal jaar gepensioneerd ben. Ik ben nu 72 en ik was 58 toen ik met de VUT ging. Ik was natuurlijk al bezig met de organisatie bij het schaatsen en ik zat in de besturen ervan, dat heb ik wat verder uitgebouwd. Ik kreeg wat meer tijd dus ik ben ook iets meer gaan doen. Ongemerkt kreeg ik daar een bepaalde voldoening in. Ik vind het leuk om te doen en ik heb een mooie schaatsvereniging achter me staan. Wat dat betreft groei je daar zelf in door."
"Ik mag zelf nog altijd graag sporten, straks van de zomer ook weer op de racefiets. Een beetje bezig blijven en niet thuis achter de geraniums zitten, dat is aan mij niet besteed. Iemand van mijn leeftijd kan ook niet eeuwig doorgaan dus ik probeer hier en daar wel wat taken af te bouwen."
"Zo heb ik dus dit voorjaar mijn taken als jurylid van het gewest opgezegd. Ik ben nu geen starter of scheidsrechter meer. Dat heb ik nu aan de jongere garde overgelaten, maar ik vond het wel altijd een mooie invulling van mijn vrijwilligerswerk. Want ik ben toch een hele periode bijna elk weekend als scheidsrechter, starter of jurylid bezig geweest met schaatsen."
Welke vrijwilliger(s) wilt u graag terugzien in de 'Vrijwilliger van de Week', en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl