"Ik ben heel blij met het niveau van iedereen", zegt Hill, die na het NK Inline-skaten Marathon de selectie voor het EK bekend zal maken.
Op basis van de selectienormen zijn Manon Kamminga en Mark Horsten al zeker van deelname. Zij eindigden bovenaan in de klassementen over korte en lange afstanden op de NK. De rest van de invulling van de EK-ploeg is ter beoordeling van de selectiecommissie van de KNSB, waar Hill zitting in heeft.
Er is voldoende kwaliteit aanwezig onder de Nederlandse rijders om nu al positief naar het EK vooruit te blikken, vindt Hill. Bovendien geven de resultaten van het kampioenschap van 2013 in Almere de coach veel vertrouwen.
"Vorig jaar reden we op het EK geweldig, maar toen hadden we natuurlijk veel zaken die in ons voordeel werkten. Het was goed georganiseerd, we hadden de pers mee, de dopingcontrole was op orde."
"Nu gaan we naar een plek waar ik als coach nog nooit geweest ben. Er zijn nu een boel onbekende factoren om rekening mee te houden."
Dat doet niets af aan de ambitie die Hill koestert voor het EK. "We willen het beter doen dan vorig jaar of op zijn minst beter dan bij de EK’s die we buiten Nederland hebben gereden."
"Ik wil laten zien dat we, na vorig jaar, nog steeds op dat niveau staan. En dat zou moeten lukken. Neem bijvoorbeeld België of Italië, zij hebben misschien één olympiër in hun ploeg. Wij hebben er zo al vier."
Het is een gedurfde uitspraak, want Hill weet niet precies wat ze in Duitsland kan verwachten. "Ik ben nog niet in Geisingen geweest. Ik ken het wegparcours er ook niet. En de piste is heel anders dan dat we hier in Nederland kennen. Het is een indoorbaan die heel snel en technisch is."
Hill is positief gestemd na het NK, niet alleen vanwege het sportieve niveau van de rijders, maar ook omdat ze merkt dat na de Winterspelen in Sotsji er wat veranderd is in de inlinesport, met dank aan de gebroeders Mulder.
"Wat Ronald en Michel hebben gedaan voor de sport is indrukwekkend. Ze hebben iedereen in de inlinewereld blij en enthousiast gemaakt. Je zag het ook hier. Er reden hier zomaar vier olympische medaillewinnaars", verwijst Hill naar de Mulder-tweeling, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen.
Het enthousiasme is niet alleen onder de inliners toegenomen, maar ook onder langebaan- en marathonrijders die hun geluk ook wel eens op het asfalt willen beproeven, constateert Hill. Dat merkt ze niet alleen bij de volwassen sporters, maar ook bij de jongere schaatsers.
"Kinderen hebben nu het lef om toch voor het inline-skaten te kiezen, naast het schaatsen. Ook coaches gaan overstag. Neem bijvoorbeeld een meisje als Tjitske Wassenaar. Zij was gestopt met inlinen omdat ze het van haar coach niet meer mocht doen. Nu is ze weer terug."
"Het zijn uiteindelijk de coaches die er slecht opstaan als ze hun rijders niet beide sporten laten beoefenen, maar ze zijn zo huiverig omdat ze de sport niet snappen. En het vereist lef om te zeggen: ik kan je daarin niet coachen, maar doe het gerust."
Die stap heeft Gerard van Velde van Team beslist.nl wel gezet. Hij laat in de zomer Ronald en Michel Mulder trainen onder de hoede van Hill omdat hij de meerwaarde van het inline-skaten voor het schaatsen wel inziet.
Bij de NK zag de Australische Hill ook Pim Schipper terugkeren op de piste en Sanneke de Neeling debuteren op een inline-NK. Schaatser Patrick Roest won bij de junioren-A de puntenkoers. Het zijn volgens Hill tekenen dat er wat aan het veranderen is. "Steeds meer jonge mensen geloven in deze sport, dankzij Michel en Ronald."