De Nederlandse ploeg is in de winning mood. De oranjebrigade (m/v) doet het traditioneel goed op de aflossingskoers. "We hebben wel de snelheid in huis om te winnen. Maar succes hangt ook af van of je de ruimte krijgt, wat je positie is en of je geen fouten maakt bij de aflossingen," zegt Michel Mulder.

Sjoerd Huisman: "Het ligt er ook een beetje aan hoe hard de koers wordt. Omdat het wegparcours een lange ronde is van 430 meter, is er kans dat ze rustig beginnen en niet meteen hard door durven trekken."

Ronald Mulder: "Ondanks dat is het bijna niet te doen om weg te rijden bij de anderen. Degenen die moeten finishen zullen dat in elk geval niet doen, zij moeten zich sparen voor de laatste ronde en de eindsprint." Michel Mulder neemt in de Nederlandse ploeg normaliter de laatste ronde voor zijn rekening.

De meest waarschijnlijke opstelling van rijders wordt waarschijnlijk de combinatie Ronald en Michel Mulder en Sjoerd Huisman. De drie rijden al samen aflossingskoersen vanaf dat ze kadet waren (13-15 jaar). "We weten elkaar blindelings te vinden," zegt Sjoerd Huisman. In Nederland worden Mulder, Mulder en Huisman al jaren Nederlands kampioen op deze afstand.

Maar het is ook mogelijk dat bondscoach Desly Hill in plaats van Ronald Mulder de behendige Mark Horsten opstelt. En in de halve finale - de plaats in de finale moet eerst nog verdiend worden - wellicht Crispijn Ariëns. Afhankelijk van de ontwikkelingen en omstandigheden kan de coach tot het laatst nog tot wijzigingen in de opstelling besluiten.

Op het EK in 2004 in Nederland, Heerde, behaalden de broers Mulder en Sjoerd Huisman hun eerste Europese medaille op de aflossing: brons. In 2005 wonnen Ronald Mulder, Sjoerd Huisman en Mark Horsten zilver in het Duitse Jüterbog. In 2006 was er weer brons voor de combinatie Michel Mulder, Mark Horsten en Karlo Timmerman in het Italiaanse Cassano d'Adda. In 2008 volgde opnieuw zilver, dit keer op de piste, voor Mulder, Mulder en Huisman in het Duitse Gera.

In Nederland staan de broers Mulder als sprinters in het Inline-skaten al jaren op eenzame hoogte. Ronald was jaren achtereen ongeslagen op de 300 meter. Op de 500 en 1000 meter nestelt zich soms een outsider in de top drie, maar ook hier heersen meestal de Mulders. Internationaal rijden ze sinds 2007 in de medailles op de 500 m, maar goud werd het tot deze week nog nooit. De 24-jarige broers maakten een ontwikkeling door onder bondscoach Desly Hill, en sinds ze op het ijs als trainer Gerard van Velde kregen. Het afgelopen jaar zijn ze met Hill op een indoor 100-meter-baantje gaan trainen, wat de bochten verbetert. De Australische Desly Hill, zelf meervoudig wereldkampioene sprint op de skates, motiveerde de Mulders en deed hen geloven in zichzelf. "Er is zoveel talent op skates in die land. Ze moeten alleen nog leren in zichzelf te geloven," zei Hill bij haar aantreden in 2004. En na het goud en zilver op de 500 deze week: "Ik heb altijd gezegd dat ze konden winnen als ze met z'n tweeën in de finale zouden staan."

De Mulders kijken al reikhalzend uit naar het EK Inline-skaten in Nederland, volgend jaar. De locatie is officieel nog niet vastgesteld, maar de kans is groot dat dat Heerde wordt. Die piste kennen de Zwollenaren als hun broekzak. Maar eerst komt er nog een schaatswinter, met het WK sprint in Thialf Heerenveen. Ronald Mulder: "Daar willen we ook graag om de podiumplaatsen meedoen."

Website EK: http://www.euroinline2010.it