"Het is natuurlijk heel afhankelijk van iemands niveau waar je moet beginnen", legt Jac Orie uit. "Het is een wezenlijk verschil of iemand twee keer in de week wat trainingsuren maakt of iedere dag traint. Daarnaast speelt ook het verleden een belangrijke rol. Als je nog nooit gesport hebt of je hebt dertig jaar geleden voor het laatst geschaatst, dan kun je je maar beter goed voorbereiden. Het maakt echt uit met wat voor je basis je begint. Bij (oud-)wielrenners zie je bijvoorbeeld dat zij het schaatsen vrij snel onder de knie krijgen, omdat die sporten relatief veel raakvlakken hebben."
1. Regelmaat
"Je allergrootste vriend als je jezelf wilt ontwikkelen als sporter is regelmaat. Regelmaat is eigenlijk alles. Je moet er dus voor zorgen dat je regelmatig traint. Ik raad mensen aan om zeker drie tot vier maanden voor het seizoen begint, te beginnen met het opbouwen van hun conditie. Fiets- en skeelertrainingen werken hartstikke goed als voorbereiding op het schaatsseizoen, maar natuurlijk kan je ook andere sporten doen om je conditie te verbeteren.
Schaatsen is in tegenstelling tot andere sporten niet echt een talentsport. Een atleet die de 100 meter onder de tien seconden wil lopen, moet van nature al het talent hebben om op zijn veertiende of vijftiende een tijd van 11,0 te lopen of zelfs sneller. Anders gaat het niet lukken. Atletiek is als je het vergelijkt met het schaatsen veel meer een aanlegsport. Terwijl je het schaatsen echt moet aanleren, want het is geen natuurlijke beweging. Ons lichaam is gemaakt om te lopen, te rennen en te springen, maar niet om te schaatsen. Schaatsen is heel goed trainbaar. Voor mensen die nog nooit op het ijs hebben gestaan, is dat dus iets positiefs. Ook zij kunnen door middel van trainingen goed leren schaatsen."
2. Hartslagmeter
"Ook raad ik recreanten en zelfsporters aan om een hartslagmeter aan te schaffen. Wat je namelijk ziet, is dat men over het algemeen te hard wil trainen. Mensen denken vaak dat ze alleen maar goed getraind hebben als ze na een training totaal uitgeput op de bank ploffen. Dat is niet waar. Zoals ik net al zei, is regelmaat je allergrootste vriend als je je wilt ontwikkelen als sporter. Als je te hard traint, dan is het bijna niet op te brengen om er regelmaat in te houden. Je kan jezelf wel anderhalve maand helemaal de pestpokken trainen, maar als dat er vervolgens voor zorgt dat je daarna weken rust moet houden, heb je er niks aan. Ik raad mensen aan om hard tot pittig te trainen, maar niet over de grens te gaan. Het moet wel leuk blijven."
3. IJsvereniging
"Uiteraard is het slim om je als recreant of zelfsporter aan te melden bij een ijsvereniging of -club. Daar hebben ze vaak groepen van verschillende niveaus. Daarnaast lopen er gediplomeerde coaches rond, die jou de basisvaardigheden uitstekend bij kunnen brengen. Verder kunnen ze je helpen met het maken van een trainingsprogramma. Dat is precies wat je nodig hebt. Ook vindt men het vaak gezelliger om gezamenlijk bezig te zijn. Bij een ijsvereniging kan dat. Natuurlijk zijn er voldoende mensen met een drukke baan en zullen ze niet altijd veel tijd hebben. Toch raad ik ook die mensen aan om zich aan te melden bij een vereniging. Je kunt daar namelijk altijd bepaalde adviezen inwinnen, die je weer verder helpen."
4. Helm
"Fiets- en skeelertrainingen zijn, zoals ik al zei, in de zomer uitstekende manieren om je voor te bereiden op de winter. De wielen van de skates van tegenwoordig lopen zo goed dat het erg in de buurt komt van het schaatsen. Zowel op de fiets als op skates haal je makkelijk hoge snelheden, dus ik raad mensen aan om altijd een helm te dragen. Laat je alstublieft niet verleiden om zonder hoofdbescherming de deur uit te gaan. Voor je het weet, ga je een keer hard onderuit. Als je geen helm draagt, kan dat grote gevolgen hebben."
5. Houding
"Waar het schaatsen eigenlijk mee begint, is een goede houding. Als je die niet hebt, wordt vrijwel alles lastig. Het afzetten, het glijden, de bochten. Noem maar op. Het is dus zaak om daar goed op te letten. Alles valt of staat met een goede houding. Als die goed is, volgt de rest vaak vrij snel. Ook met het aanleren van de juiste houding kan een ijsvereniging je goed helpen."
6. Voeding
"Tot slot is het als sporter altijd belangrijk om op je voeding te letten. Een gezonde basisvoeding is ontzettend belangrijk. Maar wat is gezond? Ik zeg altijd: 'Als je ongeveer hetzelfde voedsel eet als je opa en oma, dan doe je het al snel goed.' Dat betekent dus een goed stuk vlees of vis en voldoende groenten en fruit. Daarnaast ben ik van mening dat je ook dagelijks een aantal melkproducten binnen moet krijgen. Ook daar zitten namelijk belangrijke stoffen in voor je lichaam. Als je met drie of vier maaltijden per dag aan voldoende koolhydraten, vitamines en eiwitten komt, is het helemaal niet erg als je af en toe een aanvullende sportdrank neemt of een dorstlesser na een lange zware fietstraining. Zolang de basis maar goed is. Dat is het allerbelangrijkste."
Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.