Vallen
Bij skeelerblessures denken we al snel aan de schaafwonden, breuken en kneuzingen die worden veroorzaakt door valpartijen. Naast de belangrijkste bescherming, een helm, pols- en kniebescherming, is het volgens Fiers vooral belangrijk om je eigen grens te respecteren. "Als je dat doet sluit je de kansen om te vallen al voor een groot deel uit. Ga vooral niet sneller dan je techniek op dat moment aankan."
"Bescherming blijft een vals gevoel van veiligheid, want je kunt natuurlijk altijd nog een arm breken. Leer daarom vooral goed vallen en efficiënt gebruik maken van je bescherming. Dit kan bijvoorbeeld bij een beginnerscursus van een skeelervereniging bij jou in de buurt. Het belangrijkste is om niet achterover te vallen, dan heb je veel minder kans op blessures. Je kunt achterover bijvoorbeeld op je staartbeen, ellebogen of rug vallen, en dat is zeer pijnlijk."
Rug
"We leiden tegenwoordig bijna allemaal een zittend bestaan met weinig beweging, de spieren in je rug zijn daardoor vaak niet genoeg ontwikkeld. Als je dan plots regelmatig gaat skeeleren, is het logisch dat je daar last van krijgt. Ook de professionele skeeleraars moeten in het begin van het seizoen niet meteen een lange duurrit maken. De enige oplossing is langzaam opbouwen. Mijn tip is wederom om bij een club te gaan. Zij hebben de expertise om jou te begeleiden en een opbouwschema te maken. Je kunt ook zelf rustig beginnen door bijvoorbeeld zes keer vijf minuten te skeeleren en dat steeds te verlengen. Verder kun je core stability of rugspieroefeningen doen om je rug te versterken, dat doen de professionals ook nog altijd meerdere keren per weer."
Overbelasting van voeten en enkels
Overbelasting van de voeten en enkels komt veel voor bij het skeeleren. Wat hier het belangrijkste is? Goed materiaal kopen! "Als je lang gaat rondrijden op nieuwe skeelers is het logisch dat je problemen met je voeten of enkels krijgt. Bij kinderen worden skeelers vaak op de groei gekocht omdat dat economisch handig is, maar skeelers van twee maten te groot zijn echt een slecht idee. Er is dan veel te weinig steun. Ook moet je niet meteen heel lang gaan skeeleren, de belasting moet langzaam opgevoerd worden. Pijnpuntjes zul je altijd hebben, maar als je normale nieuwe schoenen koopt en je gaat er een hele dag lopen heb je 's avonds ook zere voeten. Net als bij loopschoenen moet je je skeelerschoenen inwerken. En let daarbij vooral op de perfecte pasvorm: niet te groot en niet te klein."
"Ook hier weer het advies: ga naar sportclub. Daar zijn meestal veel kinderen en daarom is het ook handiger om aan tweedehands skeelers te komen. Sommige clubs verhuren ze zelfs, dat is helemaal makkelijk."
Blaren
"Een andere blessure aan de voeten zijn blaren. Die ontstaan vaak bij lange stukken skeeleren en dan vooral in combinatie met hitte. Dat overkomt de professionele skeeleraars ook nog steeds en als je niet op tijd rust neemt, kan het voor een vervelende blessure zorgen. Vooral bij warm weer raad ik je aan je schoenen niet te strak aan te trekken. Je voeten zwellen namelijk op, als ze daarbij nog gaat zweten krijg je gegarandeerd blaren."
Scheenbenen
"Pijn aan de scheenbenen komt ook veel voor bij skeeleren. Of we het een blessure moeten noemen? Ik denk het wel: het is een pijntje, een ongemak, en het kan je zomaar aan de kant houden. Hierbij wil ik hameren op gewenning. Het is eigenlijk hetzelfde als bij de rug: je spieren worden overbelast en gaan pijnsignalen geven. Als je je schenen plots belast krijg je last van je scheenbeenspieren, dus bouw dit wederom rustig op."
Liezen
"Skeeleraars hebben ook een grote kans om last te krijgen van hun lies. Dit kan gebeuren op droog wegdek, maar het is vooral oppassen in de regen. Als je op nat wegdek gaat skeeleren glij je bij elke slag een beetje weg en dat kan voor verstijving of zelfs verrekking zorgen. Recreanten zullen niet snel in de regen gaan skaten, maar het kan tijdens een toertocht altijd voorkomen. Ontkom je er nou niet aan: gun jezelf dan een beetje rust naderhand en ga het niet overbelasten. Ga anders rustig wat fietsen, dan ben je twee of drie dagen later wel weer klaar om te skeeleren."
Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.