Het tweede en laatste wereldbekerweekend in Polen werd afgesloten met gejuich van Bart Hoolwerf. De marathonschaatser van Reggeborgh was de machtigste in de eindsprint van de mass-startfinale. Zijn tweede zege van het seizoen had Hoolwerf te danken aan zijn landgenoot: Louis Hollaar. Met nog vier ronden te gaan pakte Hollaar de kop en voer het tempo op om aanvallen van concurrenten te voorkomen. Toen er nog ruim een ronde gereden moest worden, liet de middellangeafstandsspecialist het tempo stilvallen, zodat Hoolwerf op kon stomen en de ruimte had om met zijn rake klappen iedereen het nakijken te geven.
Als je de mass start zegt, zeg je Jorrit Bergsma. De wereldkampioen van 2020 is al jarenlang vaste klant op het onderdeel en leek ook nu dé man om met Bart Hoolwerf een medaille voor Nederland op te rapen. Toch moet hij vrezen voor zijn plaats. In het begin van het seizoen was Bergsma niet fit, miste hij de wereldbeker en kon hij niet de benodigde punten voor het wereldbekerklassement pakken. Louis Hollaar nam de honneurs waar en mocht vorige week al aan de start verschijnen, toen Bergsma een trainingsblok verkoos boven wedstrijdritme opdoen met Hoolwerf.
Om het tweede WK-ticket definitief over de streep te trekken was Hollaar op zondag weer de meesterknecht van de afmaker Hoolwerf. Waar het vorige week vooral draaide om tussensprints winnen, kon hij nu de marathonschaatser aan de zege helpen. Vol lof sprak de winnaar van de zesde wereldbeker dan ook over zijn kameraad: “Louis deed het perfect. We hadden afgesproken dat hij de sprint zou opbouwen en op 500 meter voor de finish het peloton stil zou laten vallen, zodat ik in een keer kon komen. Dat was top. Wanneer ik normaliter als eerste of tweede de laatste bocht inga, kan ik op het rechte eind – mijn beste stuk – de klus klaren.”
Niet alleen de schaatskwaliteiten van Hollaar werden geroemd, ook het sleutelwoord van bondscoach Rintje Ritsma kwam voorbij in het interview met de NOS. “Ze hebben het over commitment. Louis stond er toen Jorrit niet reed. Ik vind dat je die jongen moet belonen voor zijn werk. En de laatste jaren is altijd gebleken dat het WK in een massasprint eindigt. Als hij zijn taken zo uitvoert, zie ik geen probleem om met Louis te rijden. Het liefst wil je met degene op het WK starten die de laatste wedstrijd gereden heeft, anders moet je weer aan elkaar wennen. Louis schaatst geen andere races in Thialf. We zouden met z’n tweeën kunnen focussen op de mass start. Voor Jorrit zijn de individuele wedstrijden ook belangrijk.”
De voorkeur van Hoolwerf is duidelijk. Hij wil het liefst als ploeggenoot de rijder van het langebaanteam van Reggeborgh aan zijn zijde, op wie hij ingespeeld is. Omdat Hollaar de afgelopen weken het vuile werk heeft opgeknapt én bewezen heeft van meerwaarde te kunnen zijn, zou het ticket hem toekomen. “Het ging precies zoals we afgesproken hadden. Dat het de winst oplevert, geeft mij veel voldoening. Vandaag heb ik laten zien wat ik kan en hopelijk is dat goed genoeg. Dit is het enige wat ik kon doen, nu is het aan de bondscoach", aldus Hollaar.
Bondscoach Rintje Ritmsa liet zich nog niet uit over de beslissing. Hij gaf aan dat Hollaar groeit in zijn rol, maar het nog 'plussen en minnen' is. Over het WK-ticket van Bart Hoolwerf is geen twijfel.