"Ik heb eerst even een tijd gezet, want Esther moest nog rijden", lacht Reina Anema (foto boven) terwijl ze samen met Esther Kiel uitfietst na de drie kilometer. Ze wist het senioren-baanrecord op de 3000 meter te verbeteren en onderstreepte daarmee dat ze prima in vorm is. Voor haar stond er geen plaatsing op het spel, dus kon ze ontspannen haar races rijden. Maar wel met het nodige huiswerk, vertelt ze. "Ik heb in m’n hoofd een paar dingen waar ik mee bezig ga, dat ga ik oefenen." Zo reed ze ook de 500 en de 1000 meter, de sprintafstanden. "Om dat ook te oefenen", licht ze toe. "Dit weekend heb ik weer drie starts gemaakt, dan krijg je ook weer die prikkel. En dan kan je per race dingetjes oefenen die eerder minder goed gingen. Dat kun je het best in een wedstrijd doen."

Voor Esther Kiel stond plaatsing voor het NK Afstanden op het spel, maar heel veel zorgen maakte ze zich daar vooraf niet over. "Je moet niet vallen en gewoon blijven staan", zegt ze met een grijns, maar geeft aan dat ook zei deze wedstrijden nodig heeft om te schaven aan de techniek. "Je moet je technische puntjes meenemen en niet te lui gaan rijden. Er doen heel goede rijdsters mee."

Voor Anema en in mindere mate Kiel gaat het vizier nu op het NK Afstanden. "Ik wil dan de beste races van het seizoen rijden", vertelt Anema. "Tijdens dat toernooi moet je op je best zijn om je te kwalificeren voor het WK Afstanden. Daar ligt de piek." 

Anema was dit weekend bepaald niet de enige die een baanrecord reed. Van de acht afstanden op het programma, werden er zes met een baanrecord afgesloten. Het was Esmé Stollenga die op de 500 meter met een tijd van 39.24 de weg wees. Dat het hier niet bij zou blijven op het prima ijs van ijsbaan De Westfries, liet Joep Wennemars op diezelfde afstand zien, door met 35.99 Serge Yoro uit het Jumbo Development Team naar de tweede plek te verwijzen. Voor Yoro was het precies de motivatie die hij nodig had om op de 1500 meter de rollen om te draaien en deze keer zíjn naam op de erelijst van snelste tijden op de baan in Hoorn te krijgen.

Foto: Neeke Smit

Ook Naomi Verkerk reed een baanrecord. In een rechtstreeks duel versloeg ze op de 1000 meter Esmé Stollenga en voegde zich in het steeds langer wordende rijtje van rijders van een baanrecord. Op de afsluitende 1000 meter bij de mannen werd eveneens in stijl met een baanrecord afgesloten. Junior Tim Prins won in een tijd van 1.10.51. De afsluitende mass start werd bij de vrouwen gewonnen door Bente Kerkhoff. Bij de mannen wist Victor Ramler als eerste zijn schaats over de streep te drukken.

Alle uitslagen zijn  hier te vinden.