Jade Wöhler geeft het zonder dralen toe. ,,Voor ik naar hier kwam, heb ik op het internet nog moeten opzoeken wie Gabriella Papadakis is”, zegt de 19-jarige Zoetermeerse, die al vanaf haar kleurschoolleeftijd op het ijs staat. Het bewijst volgens seminar-organisator Ashley Foy Tervoort nog maar eens dat ijsdansen niet direct de meest populaire tak van het wedstrijdschaatsen is.

De in Nederland wonende en werkende Amerikaanse coach doet er dan ook alles aan om haar sport meer onder de aandacht te brengen van een groter contingent schaatsliefhebbers. Om die reden trok ze enkele maanden de stoute schoenen aan en vroeg olympisch kampioene Papadakis om in Alkmaar een clinic/seminar te geven. ,,Why not”, lacht de 29-jarige Gabriella als de tweedaagse er zondagmiddag op zit. ,,Ik kan niet anders zeggen dan dat Ashley dit fantastisch heeft georganiseerd.”

Sterre van der Gouw is laaiend enthousiast over de tweedaagse van Papadakis.
Sterre van der Gouw is laaiend enthousiast over de tweedaagse van Papadakis. | Foto: Timsimaging

Nu Papadakis en haar danspartner Guillaume Cizeron hebben besloten in elk geval niet in actie te komen op de komende Winterspelen in Milaan, is er ook tijd voor dit soort activiteiten. ,,Ik doe daarnaast wat ijsshows, maak choreografieën en wil me ook buiten de sport ontwikkelen.” Geen wonder. Papadakis, geboren in Clermont-Ferrand, werkte twintig jaar lang met Cizeron keihard aan het verwezenlijken van een droom: olympisch goud.
Dat goud delfden de twee op de laatste Spelen in Peking. In Clermont-Ferrand is inmiddels de ijshal (patinoire) naar hen vernoemd en omkijkend stelt Papadakis dat het in ieder geval bijzonder is dat de twee al zolang een paar hebben gevormd. ,,Het komt voor, maar de meesten zijn een tijdje op zoek naar de ideale partner. Voor ons was het in ieder geval een voordeel. IJsdansen is een ervaringssport en wij hebben nooit hoeven wennen aan een nieuwe partner.”

Wie van de deelnemers je ook sprak afgelopen weekeinde, de meesten stonden versteld van wat de Française vooral artistiek in huis heeft. En hoe ze dat overbrengt op haar pupillen. ‘Ik realiseer me nu pas dat het zo’n belangrijk onderdeel is van de sport’, vatten de meesten de winst van het weekend samen.
Papadakis: ,,Het is goed dat te horen. Natuurlijk heb je een sterke techniek nodig. Die is er bij mij van jongs af ook ingehamerd. Dat stelt me nu in staat om met ijsdansen op een hoog niveau te komen. Maar wat me altijd gepassioneerd heeft, is meer de artistieke kant van de sport. En die wil ik ook delen met andere mensen. Schaatsen is technisch, maar veel meer dan dat alleen.”

Veel kinderen beginnen – vaak op jonge leeftijd - met kunstschaatsen. Ze zeggen ijsdansen ‘maar saai’ te vinden. Vaak vanwege de muziek.
Papadakis: (lachend): ,,Ik ben dit nooit gaan doen omdat het populair was. Dan was ik wel gaan voetballen. Maar saai is helemaal niet. Het mooie aan de sport is dat je het kunt invullen zoals je zelf wilt. Ik heb mijn eigen visie, mijn eigen smaak, mijn eigen voorkeur voor muziek. Dat is persoonlijk, maar je kunt het evengoed delen met anderen. Ik wil ervoor zorgen dat veel meer mensen van ijsdansen gaan houden.”

Gabriella Papadakis geeft het goede voorbeeld.
Gabrielle gaat helemaal op in haar werk en hobby. | Foto: Timsimaging
Aan de Winterspelen in Milaan doet Gabriella Papadakis niet mee.
Gabriella Papadakis kan dankzij haar status van olympisch kampioene merken dat er meer naar haar wordt geluisterd. | Foto: Timsimaging
Gabriella Papadakis is gek op het geven van clinics.
Gabrielle Papadakis, icoon van het ijsdansen. | Foto: Timsimaging

Is ze daarom een vrouw met een missie?
Papadakis: ,,Dat weet ik niet. Zo voel ik het tenminste niet. Ik vind ijsdansen gewoon een mooie sport. Misschien noem ik het geen missie, maar ik zit nu wel in de positie dat ik een zekere autoriteit heb om mijn ideeën over deze sport over te brengen op andere schaatsers. Voor alle duidelijkheid: ik pretendeer niet dat mijn visie de beste is. Verre van. Maar als je de afgelopen dagen iets van mij geleerd hebt en kunt toevoegen aan je toolbox, ben ik al blij.”

Kan dat in twee dagen tijd?
Papadakis: ,,De tijd is inderdaad te kort om dingen echt aan te leren. Dit was daarnaast een heel diverse groep, qua leeftijd en qua niveau. Dan kun je niet specifiek werken aan het beter maken van mensen. Wel kan ik ze nieuwe ideeën meegeven, waarmee ze later aan de slag kunnen in hun trainingen.”

Wie de gouden, winnende lange kür van Papadakis en Cizeron terugkijkt in slow motion, wordt getroffen door de passie en intensiteit waarmee de twee innig gearmd in elkaar opgaan. Alsof ze de ultieme liefde willen uitbeelden. Is de vriend van Gabriella nooit eens jaloers als hij dat ziet?
Papadakis (gierend van de lach): ,,Welnee. Zoals die kür hoeft het ook niet altijd te zijn. Mensen mogen erin zien wat ze willen, maar voor ons is het niet meer dan het creëren van een verhaal. Dat doe je ook met het overbrengen van emoties. Maar die hoeven dus niet altijd iets te maken te hebben met romantiek of sensualiteit.”

Vereist het wel enige mate van volwassenheid om een dergelijke kür als in Peking op ijs te zetten?
Papadakis: ,,Het helpt, ja. Hoe meer je opgroeit, hoe beter je weet wie je bent en een expressie wordt van je persoonlijkheid. Een zestienjarige kan het ook spelen, maar met de jaren wordt het wel gemakkelijker.”

IJsdansen wordt meer en meer ontdekt als het alternatief voor het ‘single’ kunstschaatsen met al zijn sprongen. IJsdansen heeft echter ook haar verplichte elementen. Blijft het daarom ook altijd het geworstel van de techniek versus het artistieke?
Papadakis: ,,Dat denk ik zeker. IJsdansen is een olympische sport. We zullen daarom ook wel technisch moeten zijn. Anders is het geen sport meer, maar een kunstvorm. Waar de focus meer op moeten liggen, is voor mij niet de discussie. IJsdansen is gewoon erg cool, waarbij de artistieke en technische kant even belangrijk zijn. Ze zijn het beide ook waard.”

Sterre van der Gouw (27, Deventer)

De dochter van oud-Vitesse en Manchester United-doelman Raimond van der Gouw twijfelde geen moment toen ze hoorde dat Gabriella Papadakis een seminar kwam verzorgen in Alkmaar. ,,Daar wilde ik bij zijn! Het verbaasde me daarom dat ik de enige coach of trainer ben die hier is”, zegt ze. ,,Ik sta hier met een olympisch en wereldkampioene op het ijs. Van haar kun je altijd wat leren. Want ook als coach moet je voortdurend ontwikkelen. Geen enkele trainer die alles al weet.” Van der Gouw, die na een carrière als kunstschaatsster andere wegen zocht en vond in het schaatsen, was niet alleen onder de indruk van de skating skills van de Française. ,,Ze weet als geen ander het verhaal te vertellen. Daarbij heeft ze meer aandacht voor het complete plaatje, dan het vooropstellen van de technische elementen.”

Sterre van der Gouw
Sterre van der Gouw, gek van ijsdansen | Foto: Timsimaging

Jade Wöhling (19, Zoetermeer) en Robbe de Vos (15, Turnhout)

,,We zijn sinds een week een paar op het ijs”, klinkt het nog een beetje bleu uit de monden van Jade en Robbe. De twee werden aan elkaar gekoppeld op een twee weken durend trainingskamp in Dordrecht. ,,Natuurlijk wilde ik hier ook bij zijn”, zegt Robbe. ,,Zo’n kans laat je niet schieten.” De jonge Vlaming beseft dat hij in een luxepositie zit. ,,Want er is wereldwijd een tekort aan jongens in het ijsdansen. Ik word daarom ook weleens gevraagd voor andere stages.”

Jade maakte kort geleden de overstap van het single kunstschaatsen naar het ijsdansen. ,,Ik  kreeg te veel last van blessures. Zonder sprongen te maken lukt dit allemaal wel.” Of ze eerder al had gedacht aan ijsdansen? ,,Nee. Ik hoorde die muziek en dacht: dat is iets voor oude mensen.”

Robbe en Jade
Robbe de Vos en Jade Wöhling wilden deze kans niet laten schieten. | Foto: Timsimaging

Vooral Robbe was een aandachtige pupil van Papadakis. ,,Wat ik vooral geleerd heb van haar is dat je de basisoefeningen ook op een diversere manier kunt doen. Wij houden die gewoonlijk meer statisch en open. Gabriella laat zien dat je net zo goed kunt doen alsof je wandelt. Daardoor wordt het allemaal wat uitdagender en effectiever.”

Jordy de Vries (25, Klaaswaal)

,,Francesca (Meijdam) kon er helaas niet bij zijn”, zegt Jordy de Vries over zijn danspartner. Dat was voor hem echter geen reden om weg te blijven van het seminar. ,,Een kans om met de olympisch kampioene te trainen laat je niet schieten. Het was ook heel gaaf”, zegt de Zuid-Hollander, die voor zijn hobby ging ijsdansen (‘Het was ballroom dancing of dit’), maar inmiddels behoorlijk serieus met de sport bezig is. Ook hij had net als Jade en Robbe het tiendaagse trainingskamp in Dordrecht achter de rug. ,,Dat begint toch het gevoel van topsport te krijgen.”

Jordy de Vries
Jordy de Vries krijgt stilaan het idee dat het op topsport begint te lijken. | Foto: Timsimaging

Wat hij leuk vond aan het seminar in Alkmaar? ,,Dat er heel veel focus lag op het artistieke deel. We hebben hard gewerkt aan zaken als expressie en de armbewegingen. Daarnaast is het sowieso een inspiratie om met zo iemand op het ijs te staan.”

Wat hem daarnaast opviel? ,,Hoe gemakkelijk Gabriella omging met de diverse niveaus van de deelnemers. Ze weet daarin zo’n balans te vinden dat iedereen er iets van opsteekt. Ik heb in ieder geval nooit het gevoel gehad dat dit allemaal boven mijn pet ging.”