Vergeten zijn alle (corona-)zorgen, het mislukte Europees kampioenschap van vorige maand; het vizier staat op Beijing. Rond de klok van vijf uur vanmiddag knalt de KL823 het luchtruim in voor een negen uur durende trip naar de miljoenenstad. Van Zundert, sinds dinsdag zeventien jaar, zit er dan als een prinses bij, want ze vliegt voor het eerst in haar leven businessclass. “Daar boffen we ontzettend mee”, vertelt de Etten-Leurse. “Ik werd van de week gebeld door Ivo Kerstholt van de KNSB. ‘Ik heb een mooie verrassing voor je’, zei hij, en toen bleek dat mijn coach (Carine Herrygers, red.) en ik zo luxe mogen reizen. Heerlijk.”
Een goed begin is het halve werk. De eigenlijke start van het laatste deel van de olympische voorbereiding dateert van half januari. Net terug van de wedstrijd in het Estse Tallinn is er contact geweest tussen Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, en Herrygers. Vanwege het snel oplopende aantal besmettingen stelt De Wit voor dat beiden in isolatie gaan tot aan het vertrek naar de Spelen. Zowel Chantal van Zundert, Lindsays moeder, als de Belgische coach, vindt dat wat veelgevraagd. “Vijf weken aan een stuk weg is te lang”, zeggen ze in koor.
Daarop gaat De Wit aan de slag om samen een alternatief plan te bedenken. Uiteindelijk slaagt de bond erin om drie dagen privé-ijs in Deurne, twee op de Vechtsebanen in Utrecht en een dag op de ijsbaan in Den Bosch te regelen. Zo kan de tiener eerst nog even thuis slapen. Aansluitend zullen Van Zundert en Herrygers hun intrek nemen in een hotel in Wolvega; van daaruit kunnen ze de tien dagen tot de vlucht naar Beijing dagelijks terecht in Thialf. De KNSB betaalt de hele onderneming om de jonge atlete zo goed mogelijk te faciliteren. Bijkomend voordeel: ook de oma van Lindsay, haar grote steun en toeverlaat die vrijwel overal bij is, gaat mee in de ‘bubbel’. “Zo houdt ze een huiselijk gevoel”, aldus mama Van Zundert.
“En dus kan ik stellen dat Lindsay op een veel betere manier heeft kunnen toeleven naar dit evenement”, stelt Herrygers tevreden vast. “Het is een fijne periode geweest, met prima trainingen en veel rust. Uiteraard zijn de gebeurtenissen van het EK besproken. Ik heb Lindsay gezegd dat dit soort dingen de besten kunnen overkomen. Ze leert hiervan. Sterker nog, van de mindere zaken steek je doorgaan het meest op. Ik zie dat ze nu klaar is voor de Spelen. Dat gevoel had ik niet in de week voordat ze naar Tallinn ging. Door alle media-aandacht was ze toen volledig leeg getrokken”, oordeelt Herrygers. De Vlaamse heeft dat toernooi moeten overslaan wegens… een coronabesmetting. Oud-kunstrijder Thomas Kennes is in de bres gesprongen en is als coach meegegaan. “Ik was positief, maar bij nader inzien blijkt dat een vals-positieve uitslag te zijn geweest. De twee testen die ik heb gedaan, waren beide negatief. Plus: twee weken terug is mijn bloed onderzocht. Dat heeft uitgewezen dat ik het afgelopen jaar geen corona kan hebben gehad. Daar zit je dan thuis, terwijl zij wilde presteren.”
Die kater is naar de achtergrond verdwenen. Moeder Chantal: “Ja joh, allang. Lins belde me huilend op die dag na haar kür. Ik zei: Kom op, het is vallen en opstaan, we gaan niet zitten mekkeren over die wedstrijd. Natuurlijk was het druk rondom dat toernooi. Maar als je jezelf de vraag stelt: heb je van alle aandacht genoten?, is het antwoord ja. Ze mocht in leuke talkshows komen, er zijn mooie documentaires en krantenartikelen gemaakt, op naar de volgende. Was ze op haar kont was gegaan in een andere wedstrijd zonder media? Ik denk het ook. Als ze haar normale niveau zou hebben gehaald, was ze mogelijk elfde of twaalfde geworden. Helaas, dat was niet zo. Niet bij de pakken neerzitten, maar doorgaan. Zo staan we erin. Lindsay verheugt zich op de Spelen, en wij niet minder. De opening kijken we met de hele familie, dat wordt een leuk feestje. En op de dag dat ze moet rijden, zit ik het liefst alleen. Bij een wedstrijd moet ik geen mensen om me heen hebben….”
Nieuws, programma, meeschrijflijsten, uitslagen, kortom alles over de Olympische Spelen vind je hier.