Teun Schiphouwer uit Breda is een echte ‘bruggenbouwer’. Binnen zijn vereniging SV De Striene, en ook breder in heel West-Brabant, is hij actief als vrijwilliger. Initiatief nemen en samen met anderen ervoor zorgen dat plannen gerealiseerd worden, vindt Schiphouwer erg belangrijk. "Deze zomerperiode zijn we aan het bekijken hoe we meer activiteiten samen met andere verenigingen kunnen doen. Ik zie namelijk heel veel in samenwerking."
Sinds wanneer ben je bestuurslid bij SV De Striene geworden en hoe ben je daartoe gekomen?
"Ik zit zo’n tien jaar in het bestuur en daarvan ben ik nu vijf jaar voorzitter. Daarvoor was ik altijd al actief in de schaatswereld. Vanuit de KNSB ben ik onder andere systeembeheerder voor SARA bij de ijsbaan Breda en ik doe daarnaast ook best veel juryactiviteiten. Omdat ik zelf lid was van De Striene en ook binnen de vereniging al vrij veel zaken deed, ben ik gevraagd om in het bestuur te komen. Vanaf dat moment rolde ik van het een in het ander. Toen onze vorige voorzitter zijn termijnen erop had zitten, ben ik gevraagd om voorzitter te worden."
Hoelang mag men voorzitter zijn?
"Bij ons is dat twee termijnen van vier jaar. Ik ben nu met mijn tweede termijn bezig en ik ga er dus over drie jaar uit."
Maar je bent niet alleen actief binnen De Striene.
"Dat klopt. Ik doe meer voor het schaatsen in het algemeen in West-Brabant. Ik zit in de baancommissie van de ijsbaan Breda, waar ik de langebaanwedstrijden coördineer. Ik heb in verschillende klankbordgroepen gezeten, zoals bijvoorbeeld over het wedstrijdstelsel of het ledenportaal. Ik ben daarnaast veel bezig om te zien hoe we met andere verenigingen die ook in Breda schaatsen op allerlei gebied kunnen gaan samenwerken. Dat is iets wat enigszins vorm krijgt en waarvoor we nu ook vrij frequent voorzittersoverleg hebben van alle negen verengingen die hier schaatsen."
"Verder vind ik het belangrijk om jeugd houvast te geven en te ondersteunen. Wil je als club iets betekenen dan moet je groeien vanuit de jeugd. We doen ook wel veel activiteiten voor onze oudere leden, maar we zien ook dat wanneer we ons meer inzetten voor jeugdactiviteiten dat dit juist ook door die oudere leden wordt ondersteund. Aanstaande winter gaan we samen met andere verenigingen wat extra schaatswedstrijden organiseren voor jeugd die nog geen wedstrijdabonnement hebben. En we gaan dat ook openstellen voor G-schaatsers, zodat ook schaatsers met een beperking de mogelijkheid hebben om af en toe een wedstrijd te schaatsen. Ook hen willen we hier gewoon bij betrekken."
Schaats je zelf ook nog?
"Ik schaats wel, alleen niet meer zoveel omdat ik onvoldoende tijd. Naast al mijn andere schaatsactiviteiten heb ik ook mijn werk en mijn gezin, dus er blijft niet zoveel tijd over. Ik ben wel heel veel op de ijsbaan aanwezig, waardoor ik voor onze leden en bestuurders van andere clubs vrij makkelijk aanspreekbaar ben. Afgelopen winter heb ik minder dan tien keer geschaatst, terwijl ik gemiddeld vier tot vijf keer per week op de ijsbaan ben. Dat is een slechte verhouding."
Welke rol speelt schaatsen binnen jullie gezin?
"Zowel mijn zoon als dochter hebben geschaatst. Mijn zoon is een aantal jaar geleden gestopt, maar mijn dochter schaatst nog wel. Tot voor kort was zij voorzitter van NSSSV Lacutris in Nijmegen. Toch leuk om te zien dat ook het bestuurlijke binnen het schaatsen door haar is opgepikt. Natuurlijk heeft ze het van huis uit wat meegekregen, maar zoiets moet ook vanuit haarzelf komen."
"Ook mijn vrouw is altijd wel actief geweest binnen onze vereniging, en ook binnen het gewest. Ze heeft altijd veel dingen opgezet, waaronder het jeugdkamp (Strienekamp). Ze weet heel snel mensen enthousiast te krijgen en vanuit haar sportachtergrond, ze heeft de Academie Lichamelijke Opvoeding gevolgd, heeft ze er een bepaalde kijk op. Ze heeft heel lang schaatstraining binnen onze vereniging gegeven."
Vrijwilligerswerk kost veel tijd. Wat is voor jou de voldoening?
"Vooral wanneer je ziet dat de dingen opgepikt worden door anderen en ook gewaardeerd worden door hen. En ook wanneer iets gewoon goed ‘loopt’."
Hoe komen jullie aan vrijwilligers?
"Persoonlijk benaderen is belangrijk tegenwoordig. Je moet het heel veel van netwerken hebben. Je moet veel mensen kennen; schaatsers en ook hun ouders. Het wedstrijdgebeuren is bij ons vooral gefocust op jeugd en voor jurywerk kijk je daarbij al snel naar de ouders. Aankomende winter zijn er weer een aantal die de jurycursus langebaan gaan volgen waardoor we weer instroom krijgen."
"Als bestuur moet je ervoor zorgen dat de omstandigheden voor vrijwilligers goed voor elkaar zijn. Dat wanneer mensen een keer bij activiteiten meehelpen dat alles goed loopt en dat het ook leuk is. En je moet betrokkenheid bij de club houden en dat betekent tegenwoordig ook contact via twitter en facebook."
Ben je het hele jaar druk met dit vrijwilligerswerk?
"Het meeste gebeurt in de winter. In de zomer worden veel zaken voorbereid. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met de planning van de schaatswedstrijden voor aanstaande winter. En ook de inschrijving voor skeelertraining gaat door. Verder hebben we straks weer het jeugdkamp dat voorbereid wordt. Dus binnen de vereniging gaan we steeds meer toe naar een volledige jaarcyclus."
Welke vrijwilliger(s) wilt u graag terugzien in de ‘Vrijwilliger van de Week’, en waarom? Laat het ons weten door een mail te sturen naar redactie@schaatsen.nl