Schouten heeft niet veel moeite hoeven doen om Jillert Anema en Arjan Samplonius, de technische staf van Team Zaanlander, te overtuigen. “We hebben ons laten informeren over de regio waar ze op trainingskamp wil, en dat zag er prima uit, met voldoende mogelijkheden om van alles te doen. Irene is wel geadviseerd niet alleen op pad te gaan. Een keer iets anders, na zoveel jaar op dezelfde locatie ik snap dat: verandering van spijs doet eten, hè”, merkt Anema op.

De allroundster vertelde eerder als gast van de Avondetappe, het tv-programma in de kantlijn van de Tour de France, dat ze al langer de behoefte voelde om eens wat nieuws te proberen. Haar verhaal sluit aan bij een interview dat Schaatsen.nl in 2021 had tijdens een stage in Livigno. “Dit is de laatste keer dat ik hier ben”, gaf Schouten toen aan na een dag waarop ze naar eigen zeggen ‘weer eens ruzie had gehad met de beklimmingen'. “Steeds hetzelfde, ik ken van de bergen daar onderhand elke centimeter”, heeft ze er op laten volgen bij de NOS. Geïnspireerd door de goede ervaringen van profcoureurs Annemiek van Vleuten en Tom Dumoulin in het Colombiaanse hooggebergte, is Schouten op onderzoek uitgegaan.

Daar is het plan uitgerold om de trip deels als verlate huwelijksreis met haar man Dirkjan, deels als hoogtestage te beschouwen. Voor Anema en Samplonius is dat geen probleem. “Wanneer wij met de ploeg naar Livigno gaan (28 augustus tot 18 september, red.), zitten Irene en Dirkjan in de buurt van Medellin. Het is altijd de bedoeling een betere schaatser te worden, geen betere wielrenner. Als je daar net zo goed uit de voeten kunt, is het toch prima?”, aldus Anema.

Hij ziet de trip niet als een vorm van voorkeursbehandeling voor de grote ster van Zaanlander. “Nee, het is eerder een kwestie van financiën. Colombia is duurder om daar met een compleet team naartoe te reizen. Dat budget hebben we niet. Irene beschikt wel over de mogelijkheden, dus zeg ik: lekker gaan en goed rondkijken. Misschien hebben we er wat aan voor later. Ik ben ervan overtuigd dat je in Colombia uitstekend kunt trainen. Nadelen zijn de lange reis en het tijdverschil dat een jetlag veroorzaakt. Wat betreft een keer ergens anders een trainingskamp beleggen, is een stage in Zuid-Afrika nog een grote wens van me. Ik ben er ooit geweest, vijftien of twintig jaar geleden. Perfecte omstandigheden en geen verschil in tijd met Nederland. Maar ook hierbij geldt weer: budgettair niet haalbaar voor ons.”