Naast dat het ISU Center of Excellence een toevluchtsoord is voor internationale atleten die in hun eigen land geen fulltime programma kunnen volgen, biedt het voor Nederlandse shorttrackers een ‘vangnet’. “Niet iedereen is klaar om direct door te stromen van een KNSB Talent Team (KTT) naar het nationale team. Voor deze Nederlandse sporters biedt het ISU Center of Excellence een alternatief”, aldus Benny Bruggemans, hoofdcoach van het ISU Center of Excellence en voormalig coach bij het KTT Dordrecht.

“Voor Nederlandse schaatsers die niet (meer) zijn uitgenodigd voor het TeamNL Shorttrack, biedt het centrum ook een waardevolle oplossing”, legt de hoofdcoach uit. “Hier kunnen ze blijven trainen op hoog niveau en zichzelf verbeteren met de hoop om in de toekomst weer geselecteerd te worden voor de nationale ploeg.”

Bekijk hier de videoreportage over het ISU Center of Excellence Shorttrack in Heerenveen:

Poster
Videoreportage ISU Center of Excellence Shorttrack: Margriet de Schutter

Het centrum in Heerenveen maakt deel uit van een wereldwijd netwerk van Centers of Excellence, waaronder locaties in olympische steden als Salt Lake City, Calgary en Beijing. Dit netwerk stelt ieder in staat om best practices met elkaar te delen en van elkaar te leren”, vertelt Wilf O’reilly, disciplinemanager shorttrack bij de KNSB en initiatiefnemer van de shorttracktak van het ISU Center of Excellence in Heerenveen.

Bruggemans vult aan: “Het is echter het eerste Center of Excellence met een fulltime shorttrackprogramma. Dit maakt Heerenveen een belangrijk middelpunt voor shorttrackers die hun vaardigheden willen aanscherpen en zich willen voorbereiden op internationale competities. Naast het fulltime trainingsprogramma, worden er ook trainingskampen georganiseerd. Dit biedt sporters van over de hele wereld de kans om deel te nemen en te ervaren hoe het is om bij het Center of Excellence te trainen.”

ISU Center of Excellence Shorttrack in Heerenveen
Foto: Margriet de Schutter
Er is alles wat je nodig hebt als je wilt trainen op een hoog niveau.

Hoewel het voor sommige sporters even wennen is aan de nieuwe omgeving en cultuur, wordt de unieke ervaring gewaardeerd. Shorttracker Tarik Omeragić uit Bosnië: “Eerder trainde ik op verschillende plekken in Europa met andere teams. Hier vind ik een constante factor op eenzelfde plek.” Ook shorttracktalent uit Kroatië, Valentina Ascic, voelt zich op haar plek in Heerenveen: “Het is heel leuk. Er is alles wat je nodig hebt als je wilt trainen op een hoog niveau.” Al lachend benoemt ze een bijkomend voordeel: “Je hoeft hier niet voor iedere training de kussens op het ijs te zetten, die staan er al.”

Zeno de Boer, één van de Nederlandse rijders van het ISU Center of Excellence vertelt dat de verscheidenheid aan atleten ervoor zorgt dat er veel verschillende trainingstactieken worden gedeeld. “Ieder heeft een ander verhaal. Dit helpt ons allemaal om beter te worden.”

Shorttrackers van het ISU Center of Excellence

Atleten komen – naast Nederland - uit alle hoeken van de wereld, zoals de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Bosnië, Kroatië, Servië, Luxemburg en Frankrijk. Deze mix van culturen draagt bij aan een unieke trainingsdynamiek. “Wat dit centrum uniek maakt, is niet alleen de focus op sportieve prestaties, maar ook de interculturele ervaring die het biedt. Door de verschillende achtergronden van de schaatsers ontstaat er een unieke cultuur binnen het ISU Center of Excellence,” legt O’Reilly uit. “Dit zorgt voor een bijzondere sfeer waarin sporters niet alleen technisch groeien, maar ook persoonlijk worden verrijkt.”

Het team bestaat uit de volgende rijders:

Bij de mannen: Thijmen Koestal, Steijn Koops, Brian Boer, Idse van Bentum, Zeno de Boer, Niels Kingma, Hessel van Berkum, Sven Roes, Tarik Omeragić (Bosnië), Peter Murphy (Luxemburg), Julius Kazanecki (Verenigde Staten), Ivan Marinic, (Kroatië) en Luka Jasic (Servië).

Bij de vrouwen: Bibi Arts, Yael Prenger, Lia Mead (Nieuw Zeeland), Valentina Ascic (Kroatië), Berenice Comby (Frankrijk), Patricija Snikere (Letland), Samantha Scheffler (Verenigde Staten).

Het trainingsprogramma in Heerenveen is breed en gevarieerd. Bruggemans: “Naast ijstrainingen wordt er ook aandacht besteed aan fietsen, droog- en krachttrainingen. Bovendien worden er alternatieve activiteiten georganiseerd. Zo staat er binnenkort beachvolleybal op het programma als extra teambuilding. Het draagt allemaal bij om niet alleen fysiek, maar ook mentaal sterker te worden.”

Met de blik op de toekomst zijn de ambities van de rijders van het ISU Center of Excellence hoog. Van het winnen van een gouden medaille op de WK Junioren op de 500 meter tot het realiseren van een olympische missie; het centrum biedt sporters een plek om hun dromen te realiseren. Het is een broedplaats voor talent en een belangrijke schakel in de wereldwijde schaatsgemeenschap.