Met ruim een seconde voorsprong ging Patrick Roest de tweede dag in. De 1500 meter van zijn grootste uitdager Sander Eitrem was de afgelopen ontmoeting (World Cup in Calgary) iets beter geweest, maar het gat tussen de twee klein. Roest zou dus niet veel hoeven te verliezen op eerste afstand van zondag. Alleen verliep de rit niet naar tevredenheid van de schaatser van Reggeborgh. “Ik reed hem niet heel goed en beging een fout. Daardoor maakte ik het mezelf moeilijk, maar voor het publiek was het wel mooi.”

“Allereerst was ik niet goed genoeg op die afstand, maar dat kun je geen fout noemen. De vorm was niet zoals op het NK Allround. Ten tweede dacht ik in de bocht van het laatste rondje dat ik voor Eitrem langs kon kruisen. Toen ik naast hem kwam, zag ik dat dit niet zou lukken. Als ik in die bocht niet versneld had, maar rustiger aan had gedaan, dan had ik minder tijd verloren.” Roest moest remmen en raakte zijn snelheid kwijt.

De ontgoocheling was na zijn race van zijn gezicht af te lezen. “Je baalt dat je tien dagen geleden in Thialf bijna tweede seconden sneller schaatste. Normaal toon ik niet heel veel emotie, maar ik was echt teleurgesteld. Je weet dat je het jezelf onnodig moeilijk gemaakt heb. Ik was boos op mezelf.”

Robin Derks analyseert: “Bij de vijf kilometer van gisteren wisten we al dat het mes op de keel stond. Dan komt die 1500 meter met die waardeloze wissel. Na de race baal je natuurlijk verschrikkelijk. Alleen had Patrick geen keus, hij moest door. Je hebt verloren, maar eigenlijk was het een prima tijd met die wissel. Subjectief voelde het dan slecht, onder aan de streep was het best goed.”

Foto: Soenar Chamid

Werk aan de winkel voor Derks: “Ik liet hem eerst even uitrazen en fietsen. Daarna moesten we nadenken over een plan voor de tien kilometer. Die jongen had 13.14 staan, maar dat was niet representatief. Patrick kwam zelf met het idee om niet te rustig te beginnen, want dan gaf hij de Noor te veel marge op het einde.”

Roest kwam in een situatie terecht die voor hem ongewoon was. “Het was vooral lastig omdat ik de aanval moest opzoeken in plaats van de verdediging. Ik heb heel goede tien kilometers gereden en heel slechte. Onwijs scherp begon ik. Met nog zeven rondjes te gaan moest ik vol aan. Het voelt als een mooie titel.”

Foto: Soenar Chamid

In het hol van de leeuw werd Sander Eitrem verslagen. “Door zo’n mooie strijd ervan te maken, hebben Eitrem en ik het allrounden een beetje op de kaart gezet. Het was weer ouderwets Nederland – Noorwegen. Ik ben blij dat we de Noren hebben kunnen laten genieten van het allrounden. Hopelijk brengt dat in de toekomst meer fans naar het stadion, want ik heb nog nooit in zo’n leeg Vikingschip gereden.”

Hoewel de ‘sjeu’ miste - zoals Derks het noemde - maakte Roest zijn achterstand meer dan goed op Eitrem. Met zijn tweede Europese allroundtitel was de schaatser de vierde kampioen in Hamar afkomstig uit Nederland. De mannen kenden nog twee spannende toernooien met Merijn Scheperkamp die profiteerde van de wankelende Hein Otterspeer en de tweestrijd tussen Eitrem en Roest, maar voor het internationale schaatsen zouden de Russen weer een welkome toevoeging zijn. De Noren zijn in ieder geval goed op weg om het de Nederlandse allrounders moeilijk te maken.

Alle uitslagen zijn hier te vinden.