Het seizoen van Jordan Stolz begon stormachtig. Toen hij met overmacht de 1000 en de 1500 meter op zijn naam schreef van de eerste wereldbeker in Stavanger, werd hij neergezet als dé revelatie van deze winter. De verwachtingen waren hooggespannen, zijn resultaten werden wisselvallig.

Het 18-jarige talent kwam voor de vierde World Cup in Calgary terug in vorm en schaatste een uiterst succesvol WK Junioren afgelopen week. Hij kreeg goud omgehangen na de 500 meter, de 1000, de 1500, won de allroundtitel en mocht met zijn teamgenoten luisteren naar het Amerikaanse volkslied door de zege op de teamsprint. Bronzen medailles op de vijf kilometer en de mass start bewezen dat Stolz ook inhoud heeft.

Zowel zijn sprintersbenen als zijn eindschot liet de Amerikaan zien in een onderling duel met Kjeld Nuis in Polen. Op de eerste 700 meter pakte hij een voorsprong, zijn tussenronde was iets minder, maar in de finishstraat nam hij veel afstand van de beste Nederlander op de 1500 meter.  Zijn tijd van 1.45,44 was tevens goed voor een baanrecord.

Waar een rustperiode of een minder resultaat in de lijn der verwachting lag voor de junior, verlengde Stolz juist zijn goede vorm met een week. Met het Wereldkampioenschap Afstanden (2 t/m 5 maart) over dertien dagen is het de vraag of hij er nog een schepje bovenop kan doen of dat hij dan over zijn piek heen is.

Foto: BSR AGENCY

Het antwoord van Nuis bij de NOS is duidelijk: “Op het WK zal hij beter zijn dan vandaag. Ik weet dat hij twee heel zware weekenden achter de rug heeft (voor het WK reed hij een World Cup Junioren, red.). Nadat ik op 1100 meter onderdoor kwam, kreeg ik van hem een pak op mijn broek."

“Hij had vandaag een mooi ritje, waar hij de eerste en de laatste kruising achter mij aan kon. Dat was een licht voordeel. Hoe dan ook, hij heeft het beter gedaan en was dik sneller. Dat toont de klasse van die jongen.” Over zijn eigen rit was Nuis minder lyrisch: “Ik baalde van vandaag, het was een slordige rit. Te geforceerd tegen Jordan. Hij heeft momenteel meer inhoud en dat doet zeer.”

Foto: BSR AGENCY

Wie ook niet tevreden zal terugkijken op de 1500 meter, is de vice-olympisch kampioen. Thomas Krol vond zijn naam terug op plek acht (1.47,03). In januari gooide hij zijn trainingsschema om. Op het Daikin NK Afstanden plaatste hij zich op zijn favoriete afstanden, de 1000 en 1500 meter, maar ontbrak het goud nog. Ook in Polen kwam hij niet in de buurt van de hoogste trede van het podium. Met nog twee weken tot het WK is er veel werk aan de winkel.

Alle uitslagen zijn hier te vinden.