Jordan Stolz al snel, Jutta Leerdam moet wennen

Jordan Stolz heeft de snelheid alweer aardig te pakken. De wereldkampioen allround en drievoudig mondiaal afstandskampioen (500, 1000 en 1500 meter) van 2024 bracht zaterdag op zijn thuisbaan in Milwaukee een prima 34’er op de klokken tijdens de testraces: 34,64, wat meteen mondiaal de toptijd in dit net begonnen seizoen betekent. De Amerikaan deed het later op de dag rustiger aan op de vijf kilometer, maar de 6.34,49 was veruit de beste van de vijf inschrijvers.

Jutta Leerdam trapte zaterdagavond haar schaatsseizoen af met een 500 meter tijdens reguliere trainingswedstrijden in Thialf. De tijd (38,17 seconden) op de sprint stemde haar tevreden, maar aan het bewegingsritme was duidelijk te zien dat de echte Schwung er nog niet inzit. Leerdam eindigde in het veld van 22 deelneemsters als tweede, kort achter streekgenote Dione Voskamp (38,10). Het was haar tweede snelste 500 meter bij de start van haar wedstrijdwinter.

Jutta Leerdam 5-10-24
Jutta Leerdam heeft haar schaatswinter officieel geopend, maar op de eerste 500 meter was het wennen. | Foto: Neeke Smit

Meer indruk maakte de 19-jarige Freek van der Ham, het talent dat eerder deze week een contractverlenging kreeg bij Team Essent tot en met 2027. Hij dook op de vijf kilometer ruim zeven seconden onder zijn persoonlijk record: wat eerst bovenaan zijn lijst stond (6.31,40) is nu 6.24,02. Het was een van de elf pr’s die op deze afstand werden gereden. De drie kilometer leverde zeven rijders/ rijdsters een nieuwe beste tijd op, terwijl op de 1500 en 1000 meter in totaal zeven pr’s konden worden genoteerd. Ook Jorian ten Cate, de rapste op de drie kilometer, verbeterde zichzelf. Hij had 3.56,71 al vier jaar staan, zijn nieuwe pr is nu 3.54,01.

SKN helpt duo Michel Tsiba/ Daria Danilova
Het kunstschaatspaar Michel Tsiba en Daria Danilova zijn een samenwerking aangegaan met de Stichting Kunstrijden Nederland. Die organisatie, het geesteskind van wijlen Joan Haanappel dat talenten in het kunstschaatsen financieel ondersteunt, springt het duo bij dat langzamerhand steeds beter met de mondiale subtoppers kan meekomen en als groot doel het bereiken van de Olympische Winterspelen heeft. SKN bood in het recente verleden Lindsay van Zundert hulp op haar route naar de Spelen van Beijing.

'SKN wil een bijdrage leveren om de ambities te realiseren', laat de stichting weten in een bericht op social media. 'Zij zijn de afgelopen jaren in de top-14 op
WK’s geëindigd en bij het laatste EK bij de beste acht koppels'.

"In de situatie waar wij zitten, zonder salaris en lang niet voldoende sponsoring, is elke vorm van steun voor ons belangrijk. Daarom vinden wij het een geweldige opsteker dat SKN ons wil helpen, net als de andere partijen - waaronder de KNSB - die ons een warm hart toedragen", reageert Tsiba. Hij en Danilova beginnen hun seizoen komend weekend in Schotland. In Dundee doen ze mee aan de Tayside Trophy.