Haar schaatsen heeft ze om de nek hangen. Boven het hoofd houdt ze een bord met de leus: ‘Groningen, kom op voor Kardinge’. “Ik ben nu 75 jaar en wil minimaal tot mijn tachtigste blijven schaatsen”, zegt actievoerster Marieke Ekema-van der Veen, die wekelijks met vriendinnen op Kardinge schaatst. “De sport zit in mijn genen. Zelfs met fysieke tegenslag, ik heb kanker gehad, schaats ik door. Als ik op het ijs sta, vergeet ik alles.”
Ze is vanavond niet alleen, integendeel zelfs. Ruim vijfhonderd schaatsliefhebbers uit Groningen (en ook Drenthe) zijn naar de Grote Markt gekomen om te strijden voor het behoud van een kunstijsbaan in de stad. Jong en oud. Opvallend veel jeugd is present. Ze zijn te voet gekomen, op de fiets én skeelerend. Uitgedost in kleurige clubtenues: schaatsers van YVG en STC Roden tot en met TJAS, de ijshockeyers van GIJS, shorttrackers van STG en kunstrijdsters van KCG.
Ze vullen de avond met gezamenlijke droogtraining, schaatsen op de plank, pirouettes, kniebuigingen, schaatssprongen en rondjes inlineskaten. Dit alles begeleid door elektronische muziek uit grote geluidsboxen én dweilorkest De Bladbloazers. Het aantal spandoeken is beperkt, maar de teksten zijn raak. “Lang niet wijs zonder Kardinger ijs” en “Kardinge gesloten, schaatssport naar de kloten”.
IJsbaan Kardinge, ruim dertig jaar oud, is afgeschreven en aan vervanging toe. Twee jaar terug werden ambitieuze plannen gepresenteerd voor nieuwbouw, als onderdeel van een heuse Vitaliteitscampus. Maar Groningen heeft meer grote projecten op stapel staan, zoals een nieuw cultuurcentrum en een verhuizing van Martiniplaza. De stad moet keuzes maken, ook omdat het Rijk vanaf 2026 minder geld verdeelt via het Gemeentefonds, en plots staat de toekomst van de ijsbaan ter discussie.
Dat is onverkwikkelijk, vinden de schaatsverenigingen uit heel Groningen en Drenthe, die de krachten hebben gebundeld in de werkgroep Behoud IJsbaan Kardinge. Namens BIJK houdt Piet Manning op het podium onder de Martinitoren een vurig pleidooi: De Groninger ijsbaan trekt jaarlijks ruim 120.000 bezoekers en biedt onderdak aan tientallen verenigingen, zegt hij, die straks ten dode zijn opgeschreven als Kardinge zou sluiten. “Gemeenteraad, voorkom dat!”
Manning noemt het vreemd dat het Groninger college een bijdrage van de regio verlangt voor een nieuwe ijsbaan, terwijl dat voor culturele voorzieningen niet gebeurt. “Dat is meten met twee maten.” Manning daagt de gemeenteraad uit om 'de meest duurzame ijsbaan ter wereld’ te realiseren. “Daarmee zet je de stad Groningen op de kaart. Gemeenteraad, behoud IJsbaan Kardinge!”
Dan is het tijd voor wereldkampioene Joy Beune (Team IKO) en Gronings talent Meike Veen (Team Jumbo Development) om de petitie met 15.275 handtekeningen te overhandigen aan de gemeenteraad. Ceciel Nieuwenhout (GroenLinks) neemt ze als plaatsvervangend voorzitter in ontvangst. De massale opkomst vanavond is haar niet ontgaan. “Jullie laten zien dat de schaatssport leeft in Groningen.” Maar ze loopt niet vooruit op de politieke besluitvorming. “Dat is een ingewikkeld proces, dat tijd kost. Wij hebben zeker tot 2025 nodig om een besluit te nemen.”
De schaatswereld moet dus nog even geduld oefenen. Intussen betrekken de politieke partijen wel hun stellingen. Op de Grote Markt zijn diverse raadsleden aanwezig. Daar zitten warme voorstanders van een nieuwe ijsbaan tussen, zoals Jim Lo-A-Njoe van D66, Ietje Jacobs – Setz (VVD) en Jalt de Haan (CDA). Hun boodschap is duidelijk: “Het kan niet zo zijn dat een stad als Groningen straks geen ijsbaan meer heeft.”
Maar zij zitten in de oppositie en de vraag is wat de coalitiepartijen doen. In Groningen vormen GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en SP samen een college, dat steunt op 25 van de 45 raadszetels. “We moeten heel goed kijken of een nieuwe ijsbaan haalbaar is”, zegt Peter Swart van GroenLinks (met 9 zetels de grootste partij). “Dit laat in elk geval zien dat het schaatsen leeft in heel de provincie.”
Op IJsbaan Kardinge gaan top- en breedtesport hand in hand. Zo is dat ook op de Grote Markt. Naast ruim 30 amateurverenigingen is ook Team IKO present, met de Groningse broers Martin en Erwin ten Hove. TalentNed is aanwezig met Groninger Gerard Kemkers als boegbeeld. Marathonteam Speelman voert mee actie en ook Wadro KNSB Talent Team Noord is aanwezig. Logisch, vinden ze allemaal, want behoud van Kardinge is van levensbelang. Goed voor de jeugd, goed in de strijd tegen obesitas.
“Ik kan het me gewoon niet voorstellen dat Groningen het zonder ijsbaan moet stellen”, zegt IKO-trainer (en Groninger) Erik Bouwman. “Dat zou een ramp zijn voor de schaatssport hier.” Die mening delen heel veel mensen met hem. Marieke Ekema: “Wij zouden heel treurig zijn als de ijsbaan hier weggaat.” Daarom maken ze samen dit krachtige gebaar naar de gemeenteraad. En er zal nog meer verzet volgen, zegt Hein Schepers, actieleider namens de werkgroep BIJK. “Want die ijsbaan mag gewoon niet verdwijnen, dat zou eeuwig zonde zijn.”