De meervoudig wereldkampioene dankt haar snelle tijd mede aan haar nieuwe schoenen. “Ik dacht dat ik langer moest inkomen. Ik had deze snelheid dit jaar nog niet eerder behaald in andere wedstrijden. Alles valt op z’n plek.” Haar schoenen waren letterlijk een knelpunt. Sinds dit seizoen besloot Leerdam, op advies van haar staf, toch over te stappen. “Ik vind dat nogal lastig, ik vond niets beter. Vorig jaar alleen al heb ik drie paar nieuwe geprobeerd, maar dat wende niet. Ik heb het zelfs nog geprobeerd op één oude en één nieuwe schaats. Maar een van mijn coaches zette door. En nu geloof ik er zelf ook in”, vertelt ze lachend aan de pers.

Dat het nieuwe materiaal onder haar voeten maar niet in haar behoefte voorzag, gaf veel stress. “Ik wist dat ik moest vernieuwen. Het luistert alleen heel nauw, ik ben er gevoelig voor hoe mijn schaatsen zitten. Dat is lastig uit te leggen. M’n schaatstechniek verandert en ik moet meer met mijn lichaam sturen in de bochten. Aan de andere kant verloor ik op mijn oude schoenen meer druk en kracht en dat heb ik nu niet meer. Mijn timing is beter en ik kan verder doorgroeien.” Die stijgende lijn hoopt Leerdam zondag door te zetten bij de 1000 meter op het WCKT.

Met argusogen werd het in de gaten gehouden: de 25-jarige blondine die in de zomer besloot haar eigen plan te trekken. Coach Kosta Poltavets en haar fysio zijn overal bij, daarnaast kan ze rekenen op steun van Team Novus. “Het werkt goed met Michel Mulder, Daniel Greig en Thomas Geerdinck. Er zit veel ervaring.” Leerdam traint desondanks vooral individueel en mist het teamgevoel niet. Ook niet om lief en leed na een wedstrijd te delen, zoals na haar overwinning zaterdagavond. “Mijn familie is er voor me. Ik ga thuis eten, ontladen en slaap het liefst lekker in mijn eigen bed.”

Vlak voor de race wil ik stress voelen, maak ik mezelf zenuwachtig.
Jutta Leerdam

In 2020 bewandelde de 1000-meterspecialiste haar eigen pad. Destijds bij Team Worldstream, dat na de Olympische Spelen in 2022 uit elkaar viel. Een eigen ploeg behelst veel ongewenste randzaken, waardoor Leerdam besloot bij Team Jumbo aan te sluiten. Desondanks koos de Westlandse weer een zelfstandige route. “Ik denk dat ik mezelf nu beter ken en weet hoe ik mijn energie moet verdelen. Er zit een bepaalde rust bij mij, door de mensen die ik om me heen heb. Ze zijn heel specifiek en zeggen precies wat ik wel en niet goed doe. De omgeving die ik om mij heen heb, geeft veel zekerheid”, legt Leerdam uit.

Waar ze rust nodig heeft in de ploeg, zoekt ze het oncomfortabele op rond de wedstrijden. Dat maakte haar zaterdag scherp. “Vlak voor de race wil ik stress voelen, maak ik mijzelf zenuwachtig. Ik bedenk een soort tunnelvisie en stuur mijn gedachten naar: je gaat echt geen 27’er ronde rijden, het is alles of niets… Ik weet dat ik fysiek sterk genoeg ben en wil mezelf mentaal uitdagen. Het gevoel dat je na een rit hebt waarin je alles hebt gegeven, maakt het helemaal waard.”

Het is de vraag of Jutta aan de start van haar comeback staat en weer de alleenheerser kan worden op de 1000 meter, wat ze bij haar doorbraak was. “Vandaag schoot het wel even door me heen: ik kan weer goed bochten lopen. Dat is een fijn vooruitzicht, met name voor de 1000 meter die ik zondag rijd. Wie weet wat ik nog meer kan laten zien”, vertelt Leerdam met enige nuance.

Haar ticket voor de eerste World Cups is in elk geval binnen. De sprintster zal starten in Japan en Beijing. Een pittige jetlag zal mogelijk parten spelen, omdat ze eerst haar vriend Jake Paul in gevecht met die andere bekende bokser, Mike Tyson, zal aanmoedigen in Amerika. “Ik heb een trainingsschema dat ik daar kan volgen. IJsuren zitten er in Texas niet in, maar ik kan gewoon fietsen en krachttraining doen. Natuurlijk zal de reis impact hebben, toch is dit bezoek het voor mij waard. Dat is mijn keuze. Ik hoef niet te pieken in Japan, maar wil natuurlijk wel goed rijden”, sluit Leerdam af. “Ik zal altijd knokken.”

Dione Voskamp rijdt knap naar de tweede plek

Vlak achter Jutta Leerdam, is het ‘semi-ploeggenote’ Dione Voskamp die de tweede positie bemachtigt. Met een tijd van 37,60 komt ze dicht bij haar pr uit 2022 (37,53 in Calgary). Een dolblije Voskamp is vooral trots op haar start. “Ik opende in 10,29; dat voelt zo cool. Ik wil al zolang onder de 10,3 rijden. Daarna was ik een beetje afgeleid. In de tweede binnenbocht kon ik mijn focus niet vasthouden vanwege al die geluiden om me heen van het publiek. En ik voelde me al enthousiast, want ik had een lekker begin. Daardoor was ik wat minder met de schaatstechnische dingen bezig.”

Voskamp is al geruime tijd op zoek naar zo’n rappe opening. Het geeft haar een boost, die ze vooral mentaal nodig heeft. “De laatste maanden zat het wat meer vast in mijn hoofd. Ik wist dat ik het kon, maar op de juiste momenten lukte het niet. Dat het vandaag goed valt, geeft mij vertrouwen voor de rest van het seizoen. Ik ben vooral tevreden dat ik de knop om heb kunnen zetten en dat ik bewust heb genoten van het schaatsen. Dat wil ik vaker gaan doen. Voor mij is het WCKT geslaagd.” Voskamp gaat zichtbaar nog even nagenieten.

Voor de 27-jarige is de eerste plek van Leerdam bovendien geen verrassing. “Ik had van haar wel verwacht dat ze erg hard zou gaan. Het is leuk dat we elkaar hebben en dat we samen kunnen trainen.”

Voskamp wckt 2024
Dione Voskamp eindige tweede op een tiende afstand achter Leerdam: "Ik was zo blij met mijn start" | Foto: Soenar Chamid