“Afgelopen seizoen was zeker mijn beste met brons op het NK Afstanden en een zesde plaats in het wereldbekerklassement. Die winter ervoor was ook al goed, maar toen viel ik er vaak net buiten. Het lijkt een grote stap van af en toe een wereldbeker naar structureel in de A-divisie, maar het zijn vaak kleine dingen die op hun plek moeten vallen”, steekt de 27-jarige Jansman van wal.

Behalve dat coach Jac Orie en zijn rijder steeds beter weten aan welke 'fysieke knoppen' ze moeten draaien, heeft de schaatser ook mentaal vooruitgang geboekt. “Ik heb mij de afgelopen jaren onbewust te veel willen afzetten tegen de jongens die harder reden dan ik. Voor de wedstrijden nam ik al genoegen met een plek naast het podium, terwijl het misschien wel mogelijk was geweest om erop te komen. Ik was te bescheiden.”

“Deze winter kon ik iets meer bij mezelf blijven. Ik kreeg meer geloof en deed de dingen die voor mij goed waren, uiteindelijk draait het om mijn prestaties.” Deze stappen heeft Jansman mede kunnen zetten door de hulp van een mental coach. “Ik had de juiste mindset nodig om mee te kunnen doen om de prijzen. Dit jaar pakte ik mijn eerste afstandsmedaille, omdat ik er vanaf het begin af aan in heb geloofd. Ik moet met zelfvertrouwen op het ijs staan en dat krijg je door goede wedstrijden te schaatsen.”

Foto: Robert Prins

“De mentale training heeft me geholpen om rustiger aan de start te staan. Ik heb goed getraind en ga hier mijn beste wedstrijden laten zien”, geeft Jansman een kijkje in zijn gedachten. Door het groeiende zelfvertrouwen durft hij met meer lef te schaatsen. “Na een slechte race ging ik de volgende wedstrijd wat voorzichtiger in, omdat ik wist dat ik het de vorige keer niet gered had. Mijn basissnelheid lag niet erg hoog, dus als ik daar net boven zat, schoot ik in één keer in de verzuring. Het was aftasten om precies de juiste hoeveelheid energie te geven.”

“Nu kan ik slechte races beter loslaten en begin ik fris. Ik kan weer een goede rit neerzetten, want ik ben supersterk. En als je het eenmaal gedaan hebt, kom je erachter dat je het vol kan houden tot het einde. Mijn grenzen lagen verder dan ik dacht. Bovendien heb ik die tijden nodig om mee te kunnen doen”, vertelt Jansman.

Foto: Robert Prins

Door de stappen die de rijder van Jumbo-Visma gemaakt heeft, wil hij zijn resultaten verbeteren komende winter. “Afgelopen jaar heb ik nationaal mijn eerste podiumplek behaald op een individuele afstand en in de wereldbeker kwam ik een paar keer in de buurt. Dan is het doel zeker om internationaal ook een keer eremetaal te pakken. In maart zat ik bij het WK Afstanden als reserve op de tribune, zo dichtbij ben ik nog nooit geweest. Dat helpt mee voor het vertrouwen. Als er een procentje bij komt, kan ik aan de start van het WK staan”, klinken de overtuigende woorden van Jansman.

“Dit zijn allemaal realistische doelen. Ik ben bescheiden en zou nooit zeggen dat ik volgend jaar wereldkampioen word. Ik wil stap voor stap naar een bepaald niveau groeien. Zo ben hier ook beland.”