De KNSB zit midden in een proces van bestuurlijke vernieuwing waarbij het huidige model met een algemeen bestuur vaarwel wordt gezegd en een raad van toezicht zal worden geïnstalleerd. De dagelijkse verantwoordelijkheid komt dan te liggen bij een directeur-bestuurder, in dit geval de huidige directeur van de KNSB: Paul Sanders. Zijn handelen zal worden gevolgd en getoetst door de nieuwe raad van toezicht. Op die manier hoopt de KNSB daadkrachtiger en professioneler te kunnen werken.

Om aan de raad van toezicht invulling te geven heeft de ledenraad een selectiecommissie ingesteld onder voorzitterschap van Jan Loorbach. Deze commissie presenteerde afgelopen week Bernard Fransen als beoogd voorzitter en Peter Blangé, Cees Juffermans, Roeland Stekelenburg en Geert-Jan Wouters (momenteel al penningmeester) als kandidaat-leden voor het nieuwe bestuursorgaan. Op 18 april stemt de ledenraad over de nieuwe bestuursleden.

De huidige voorzitter Dekker is door de selectiecommissie niet als kandidaat-bestuurslid voorgedragen, maar heeft in de ledenraad wel de steun van een aantal gewesten. Zij zouden het zijn voorzitterschap graag verlengen. Dekker trad vorig jaar aan met de wetenschap dat er in het voorjaar van 2015 een nieuw bestuursmodel zou komen, maar volgt nu niet de lijn van de selectiecommissie. 

Volgens Kloosterboer had Dekker zich voor de eenheid binnen het bestuur en de KNSB moeten terugtrekken. “Roel Dekker faalt voor mij als voorzitter omdat hij, staande de vergadering, NIET heeft aangegeven dat hij zich NIET beschikbaar stelt als tegenkandidaat voor het voorzitterschap van de Raad van Toezicht”, schrijft Kloosterboer in een brief aan de ledenraad. “Hij versterkt hierdoor, op basis van een mogelijk eigen belang, een dreigende tweedeling in de Ledenraad.”

Ook secretaris Bart Jonkers heeft volgens Kloosterboer steken laten vallen omdat hij als voorzitter van de regiegroep de ledenraad niet voldoende heeft geïnformeerd over de procedure die de selectiecommissie volgde. Beide bestuurders houden zich daarom volgens Kloosterboer niet aan de regels voor goed sportbestuurderschap, waarin eenheid in beleid, organisatie en structuur centraal staat.

Volgens Kloosterboer dreigen een aantal gewestelijke voorzitters via de ledenraad de besluitvorming rondom de bestuurlijke vernieuwing te verstoren door de goede naam van de beoogde nieuwe voorzitter Fransen te besmeuren. “Ledenraad-leden die Bernard Fransen niet persoonlijk kennen zijn hierdoor volstrekt op het verkeerde been gezet.”

De gevolgen van de crisis tussen bestuur, selectiecommissie en de ledenraad kunnen verstrekkend zijn, denkt Koosterboer. “Door de ontstane situatie dreigt de KNSB uit elkaar te vallen”, benadrukt hij in zijn brief.

Sven Kramer, als lid van de atletencommissie ook aanwezig in de ledenraadvergadering van afgelopen woensdag deelt de zorgen van Kloosterboer. Die hele vergadering was een beschamende vertoning. Mensen lieten elkaar niet eens uitpraten”, zegt hij in De Telegraaf. “Maar het ergste is nog dat die gewesten alleen maar met hun eigen belang en eigen positie bezig zijn, in plaats van met het belang van het schaatsen. De topsport en breedtesport hebben elkaar nodig. Maar er zijn mensen die dat niet willen zien.”

Voor Kloosterboer betekent zijn aftreden een eind aan ruim twintig jaar inzet voor de KNSB. Met pijn in het hart neemt hij dan ook afscheid. “Ik heb geweldige jaren in het hart van de KNSB doorgebracht. Ik heb veel ervaren en heb veel geleerd.”

“Terugkijkend op de perioden als bondscoach en als bestuurder heb ik het idee dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan de ontwikkelingen binnen de KNSB. Ik hoop dat die ontwikkeling nooit stopt.”