Tijdens de laatste wereldbeker in Kazachstan verliet Sjinkie Knegt met een gehavende rug de finale van de 1000 meter. Wegens personeelstekort verscheen De Schicht nog wel aan de start bij de relay, maar door zijn rugblessure kon hij de twee weken die volgden geen meters maken op het ijs. Dat hij zich niet plaatst voor het EK, kwam dan ook niet als een verrassing.

“Als je geblesseerd bent, kun je niet verwachten dat je opgenomen wordt in de selectie”, klinkt een realistische Knegt. “Ik ga er ook niet vanuit dat mijn rug over twee weken beter is. Bovendien rijd ik niet indrukwekkend rond, dus sta ik er vrij nuchter in." De ervaren Knegt was sinds 2009 vaste klant voor het EK. Alleen in 2019 moest hij verstek laten gaan, door een incident met een heftruck, gevolgd door het kachelongeluk.

Afgelopen week uitte de Fries al zijn onvrede over de selectieprocedure. Deze was volgens hem onduidelijk en het NK werd daarin veel te belangrijk gemaakt. Tevens is Knegt ontevreden over de huidige manier van trainen bij het nationale team. “Ik vind dat er te weinig een individuele aanpak mogelijk is. Eerst dacht ik dat ik aan de nieuwe begeleidingsstaf moest wennen, ik heb het ook zeker een kans gegeven. Maar als je dan vraagt om individuele aanpassingen en die komen er niet, dan is dat ontzettend jammer. Op een gegeven moment houdt het in gesprek gaan dan ook een beetje op. Bij mij werkt dit totaal niet en dat is wel duidelijk."

Foto: Shapevisions - Dennis Kruijswijk

Daarom stelt de 33-jarige shorttracker zichzelf de vraag of zijn toekomst wel bij de nationale selectie ligt. “Stoppen is sowieso geen optie voor mij, ik vind het nog veel te mooi. Als ik fit ben en in vorm, doe ik niet onder voor die jonge jongens.” Maar wat dan wel? “Ik weet dat Suzanne bezig is met een commerciële ploeg en dat is een optie die ik openhoud.” Daags voor het WK Shorttrack vorig seizoen liet Schulting weten een commerciële ploeg te ambiëren. Ze was zich bewust van de obstakels op de weg, maar van mening dat het shorttrack toe was aan een nieuwe stap. In haar ideale scenario met Jeroen Otter.

Knegt zou daar van toegevoegde waarde kunnen zijn, al weet hij zelf nog niet zeker of hij de ploeg onder leiding van Niels Kerstholt wil verlaten. “In Nederland zijn er verder niet veel mogelijkheden, maar ik heb er ook nog niet echt over nagedacht.” Eerst zal Knegt zich focussen op zijn herstel en zich willen kwalificeren voor de resterende World Cups en het WK. Al vindt hij de selectieprocedure nog ‘abracadabra’...