Dat het geen goud werd was voor Knegt een kleine frustratie. De wereldkampioen jaagt in de wereldbeker nog altijd op zijn eerste afstandszege. In Montreal had het erin gezeten op de 1500 meter. Zij het… En dat weet Knegt zelf ook. “Ik zat net wat te veel van achter. Dat had niet gehoeven”, zo reageerde Knegt. “Tweede is ook mooi. Maar het kan altijd beter.”
De 26-jarige Fries zat op vijfde positie toen de Rus Semen Elistratov, de wereldkampioen op de 1500 meter, en drievoudig olympisch kampioen Charles Hamelin over elkaar heen duikelden. Het was het moment om op te schuiven, dat deed Knegt ook maar in die actie zat hij even vast achter de Canadees Patrick Duffy. “Ik zag Kwak met heel veel snelheid aankomen. Op het moment dat ik mijn benen stil moet houden, kan hij snelheid bouwen. Kan ik door blijven schaatsen, dan is het een ander verhaal.”
Kritisch was Knegt vooral op de beginfase van zijn race. Hij pakte de kop, maar zakte in korte tijd naar plaats vijf. “Ik werd te makkelijk ingehaald, was te nonchalant.”
Met aflossingsploeg bereikte Knegt de finale. Met een handige actie wist hij in de slotbocht de zege en een kans om voor de medailles te schaatsen veilig te stellen. Als tweede, achter China, dook hij die laatste bocht in, maar JR Celski hijgde namens de Amerikaanse ploeg nog gevaarlijk in zijn nek. “Die Chinees schaatste echt op mij. Hij zette zijn bocht diep op, waardoor ik er niet in kon stappen. Maar ik had de controle aardig”, kijkt Knegt terug.
Hij wist dat Celski nog zou komen, want de Amerikaan wist snelheid te houden. “En dan weet je dat de kans groot is dat hij binnendoor wil komen. Ik moest wel naar die lijn”, aldus Knegt, die met zijn scherpe finish de ritzege veilig stelde. Een mooie kans om morgen zijn verzameling metaal uit te breiden.