Met dubbel goud was het EK in januari voor Knegt een groot succes. Hij kroonde zich als eerste Nederlander tot Europees kampioen en wist met de ploeg de titel op de aflossing te prolongeren. Toch is het een moment waar hij zelden aan terug denkt. "Enkel denk ik er eens aan, maar we moeten weer verder."

Zijn sterke seizoen en manier van rijden heeft de 22-jarige shorttracker het nodige zelfvertrouwen opgeleverd. "Als ik er moest staan, dan stond ik er ook." Vooral de manier waarop hij dit seizoen races won blijft Knegt bij. Hij koos vaker voor de koppositie, waar hij eerder achterin de groep bleef plakken.

"Ik heb gemerkt dat het prima werkt, dus dat hou je in je achterhoofd", aldus Knegt, die zo meer controle heeft over de race. "Je hoeft minder in te halen en dus minder risico’s te nemen."

Voor de inwoner van Bantega is het ideaal dat hij races via een verschillend tactisch plan kan winnen. Ook achterin de groep, weet hij hoe te handelen. "Rustig blijven zitten en kijken of ik aan het einde van de race naar voren kan. Ik heb de kwaliteit om in te halen zonder risico’s."

Bij de wereldbekerfinale in Dordrecht had Knegt een maand geleden zijn eerste wereldbekerzege voor het grijpen. De Fries vierde bij het uitkomen van de laatste bocht al zijn feestje, maar verkeek zich op Guillaume Bastille. De Canadees drukte zijn schaats een fractie eerder over de streep. Knegt baalde zichtbaar van zijn nonchalance, maar tien minuten na de race was hij het voorval vergeten.

"Dat moet wel", aldus Knegt, "je kunt er wel dagen over doorgaan, maar dat heeft geen zin." Het kenmerkt de nuchtere Fries. Of het nou de Europese titel is of het missen van een historische gouden plak, Knegt kijkt niet achterom. Het is niet een manier om om te gaan met tegenslagen, maar zijn karakter. "Zo zit ik in elkaar."

Wedstrijdervaring heb je nodig om te kunnen winnen, vindt Knegt. "Winnen moet je ook leren", stelt hij. "Dat is denk het moeilijkste. Een winnaar worden." Met het succesvolle EK en de winst met het team in Dordrecht heeft hij inmiddels de nodige ervaring op zak. "Daar hoop ik van te kunnen profiteren." 

Een allroundtoernooi zoals de wereldkampioenschappen ligt hem. "Je hebt minder te maken met afstandsspecialisten en dat is gunstig voor mij." Tijdens het toernooi worden alle rondes van een afstand op één dag af gewerkt. "Mijn 500 meter is misschien wat minder, maar als ik ‘m vaker schaats wordt mijn start steeds feller. Daar word ik alleen maar beter van en snelheid zit er sowieso al in."

Knegt mikt bij de WK op een klassering in de top acht en een finaleplaats op een afstand. "Een individuele medaille is lastig, dan moet alles goed vallen. Maar een finaleplaats is zeker mogelijk.