"Wij zien niets in een boycot. We denken dat het beter is de dialoog aan te gaan. We hebben herhaaldelijk zorgen geuit over de mensenrechtensituatie in Rusland en we zullen dat blijven doen'', aldus Rutte. Hij wees er op dat Willem-Alexander erelid is van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).
Nederland wijkt daarmee duidelijk af van landen als Duitsland, de Verenigde Staten en Frankrijk. Die landen besloten de Spelen te boycotten en hun staatshoofd of regeringsleider niet te sturen.
Die landen hebben een andere gewoonte, maar "in Nederland is het gebruikelijk dat de minister-president naar de opening gaat'', aldus Rutte. Hij zei ook dat de Duitse kanselier en de Franse president nooit naar de Olympische Winterspelen gaan.
In de Tweede Kamer wilde bijvoorbeeld de SP dat Nederland de Spelen zou boycotten. De VVD wilde juist dat zowel Rutte als koning Willem-Alexander gaat.
Rutte zei dat hij in eerste instantie gaat om de Nederlandse sporters aan te moedigen, maar dat hij waar mogelijk ook politieke gesprekken zal voeren. "Mensenrechten zullen altijd worden besproken als de mogelijkheid er is, maar het gaat er vooral om de sporters te steunen'', aldus Rutte. "Het zijn in de eerste plaats Olympische Spelen en wij laten zien dat we als een man of vrouw achter onze sporters staan.''
Hij zei te hopen dat Nederland meer medailles haalt dan de acht medailles vier jaar geleden in Vancouver. Rutte heeft de afgelopen tijd "geen moment'' overwogen om niet naar Sotsji te gaan, zei hij vrijdag.
Rutte woont de opening van de Spelen in Sotsji bij en zal ook de vijf kilometer schaatsen op de eerste dag bijwonen. Schippers komt later naar Sotsji. Onbekend is nog naar welke wedstrijden zij gaat.