Olympische schaatswedstrijden in Thialf?
Zwitserland heeft voor de Olympische Winterspelen van 2030 een officieel bod ingediend met daarin Thialf als optie voor het langebaanschaatsen. Omdat er geen goede ijsbanen in het land zijn voor het grootste sportevenement ter wereld en de bouw van een nieuwe te duur wordt geacht, overwegen de Zwitsers serieus om uit te wijken naar Heerenveen, aldus De Telegraaf. Naast het Nederlandse ijspaleis worden ook Inzell en Milaan - waar in 2026 voor de Winterspelen een congreshal omgetoverd wordt tot ijsbaan - genoemd. Directeur van Thialf, Minne Dolstra, vertelt: "Als dé schaatsstad van de wereld staan wij hier natuurlijk helemaal voor open", maar hij heeft nog geen contact gehad met de Zwitsers. 

Loting tweede dag World Cup bekend
Na de zeges van Jutta Leerdam en Bart Hoolwerf wordt zaterdag de World Cup in Obihiro vervolgd. Op de 1500 meter heeft Nederland meerdere kandidaten voor de winst. Thomas Krol (rit 6), Kjeld Nuis (rit 9) en Patrick Roest (rit 10 tegen Jordan Stolz) zullen alle drie een gooi willen doen naar eremetaal. Wesly Dijs moet ook niet uitgevlakt worden, hij verraste al eens door een wereldbekerrace over 1500 meter op zijn naam schreef.

Bij de vrouwen doen slechts drie Nederlandsen mee. Joy Beune neemt het op tegen Kimi Goetz, de Amerikaanse die op vrijdag twee keer het podium mocht beklimmen. Antoinette Rijpma - de Jong en Esther Kiel sluiten de 1500 meter af. In de rit daarvoor verschijnt de Japanse Miho Takagi op het ijs, die op de 1000 meter al bewees in vorm te zijn. 

Na haar winst op de eerste 500 meter mag Erin Jackon de tweede starten in de tiende en laatste rit tegen Min-Sun Kim. Dione Voskamp (3), Naomi Verkerk, (6), Jutta Leerdam (6), Marrit Fledderus (7) en Femke Kok (9) hebben dan al een tijd neergezet.

Foto: ISU

De tweede dag wordt afgesloten met de ploegenachtervolgingen. Marcel Bosker, Louis Hollaar en Bart Hoolwerf, komen in de tweede van drie omlopen op het ijs tegen Canada. Met de Verenigde Staten en Noorwegen in de slotrit moet het Nederlandse trio de lat hoog leggen. De vrouwen, met Esther Kiel, Reina Anema en Joy Beune, sluiten met Canada de derde dag af. Deze teams lijken met Japan uit te maken wie de winst zal grijpen. 

Alle informatie over de eerste World Cup in Obihiro staat hier.